נקע בקרסול-מדרסים עוזר או מזיק(פיזוטרפיה איך כמה)?

דיון מתוך פורום  פיזיותרפיה

19/01/2006 | 16:39 | מאת: אמיר

לאחרונה סבלתי משברי מאמץ ברגלים(שוקיים) לאחר בדיקת מפוי עצמות קבע האורטופד שמדובר בשבר מאמץ ראשוני(בשלב הדלקתי יותר שלו) והורה לי לנוח מפעילות ספורטיבית(אני משחק כדור סל בין פעם לפעמים בשבוע-אני בן 32 ובריא) למשך חודש ולחזור בהדרגה לפעילות מלאה. כמו כן הוא המליץ לי לעשות מדרסים וכך עשיתי. במכון בו עשיתי מדרסים קבע מי שבדק אותי שאכן יש לי דריכה לא נכונה ברגל שמואל , ועל פי זה אכן הוכנו לי מדרסים כשנאמר לי שזה בהחלט יכול למנוע התפתחות שברי מאמץ בעתיד, כול זה היה לפני כחודש וחצי. חזרתי בהדרגה לפעילות(לשחק כדורסל) בהתחלה קצת עוד הייתה רגישות ברגליים אבל לאט לאט חזרתי לעצמי בשבת האחרונה בפעם הרביעית בערך שאני משחק עם מדרסים בנעלים נקעתי את הרגל עקב נחיתה רעה מניתור(יש לציין שבאותה שבת זה קרה לי בשתי הרגליים אבל בפעם הראשונה ברגל ימין זה לא היה נורא והמשכתי לשחק בפעם השנייה ברגל שמואל ממש נקעתי את הרגל והיום הייתי אצל אורטופד חמישה ימים אחרי לקבל חוות דעת כי יש לי עוד נפיחות למרות שהיא ירדה אבל יש שתפי דם ולדעתו יתכן ויש אפילו קרע ברצועות(בגלל שטפי הדם) הוא הפנה אותי לחבישה טובה יותר ממה שהיתה לי(תחבושת אלסטית) שאותה אשאיר למשך שבוע והפנה אותי לפיזוטרפיה ובנתיים השבית אותי מפעילות. עד שאחזור אליו אחרי הפיזוטרפיה ונראה מה קורה. יש לציין מדובר בנקע רציני ראשון שלי (לא זוכר שבכלל מעולם נקעתי את הרגל עקמתי קצת כן נקע ממשי לא) . מה שמטריד אותי: האם המדרסים בעצם גרמו לכך או שזה סתאם צירוף מקרים? האם כדי להמשיך ללכת עם מדרסים? הם לא יוצרים בעיה ביציבות הרגל(הרי רגל יחפה היא הכי יציבה לא?). ומה משך תקופת ההחלמה שמצפה לי? והאם עכשיו אמשיך לסבול מנקעים בעתיד? כמו כן כמה טיפוליפ פיזוטרפים בד"כ עושים בכזה מצב ולאורך כמה זמן(איטנסיבי או לא?) אני מעוניין לגמור עם הטיפולים כמה שיותר מהר כדי שאוכל לחזור לרופא להערת מצב. יש לציין שהרופא שראיתי בשבת במרפאה תורנית שהוא כירורג לא התרגש ורק אמר שזה לא שבר(עשו לי צילום במקום) ולא המליץ על טיפול מונע ראשני כמו שצריך(רק חבישה אלסטית וכדורים נגד כאבים). אך כן נשארתי בבית שלושה ימים והשתדלתי להרים רגל ושמתי תחבשות אלסטית(קרח שמתי רק ב-12 שעות הראשונות(פחות ממה שצריך כי שוב התעה אותי הרופא שראה אותי בשבת. האם אני אמור לנסות ללכת רגיל(יש לי בעיה אני עדין צולע קצת)? כרגע יש לי תחבושת מסיבית ששמו לי היום במרפאה בה ראיתי אוטופד . והוא אמר לי לא להוריד אותה שבוע קבעתי לי תור לעוד שבוע מהיום לפיסוטרפיה(מוקדם מדי?) שכן עד אז אני צריך להיות עם התחבושת. האורטופד אמר לי שהתחבושת האלסטית שמו לי לא ממש עוזרת . האם יש עוד משהוא שאני יכול לעשות על מנת להבטיח החלמה מלאה ומהירה? להערכתך(כמובן לא מדוייקת על בסיס נסיון של מיקרים דומים) תוך כמה זמן אוכל לחזור לפעילות (כדורסל)? שוב תודה מראש

20/01/2006 | 18:22 | מאת:

שלום אמיר מנוחה וחזרה הדרגתית לפעילות הם הטיפול המקובל לשברי מאמץ. מדרסים הם אכן טיפול נפוץ שההיגיון שלו הוא חלוקה יותר תקינה של העומס על הרגל. במקרה שהמדרסים אכן משנים את מנח כף הרגל יתכן ותהיה נטייה גדולה יותר לנקעים ברגל (אם כי יתכן ומדובר בצירוף מקרים בלבד). ההמלצה היא לנעול את המדרסים בהדרגה שעה ביום הראשון שעתיים בשני וכן הלאה, ולהתחיל איתם ספורט רק לאחר שלושה שבועות על מנת לתת לרגל להתרגל למנח החדש. לפי קצב ההתאוששות שלך נראה כי תוכל לחזור לפעילות די מהר .כרגע לךל ככל שהכאב מאפשר לך לאחר שקצת תחלים ותפסיק לצלוע צריך לבדוק את היציבות של הרגל ואז לחזור בהדרגה כאשר תשתמש בנעל גבוהה! (נעלי כדורסל). בתחילה חוזרים להתאמן קצת ללא כדור ואחר כך מול סל לבד ורק כשתרגיש מאד בטוח לחזור לשחק וגם זה לאחר חימום מתאים. נראה לי שתפיק תועלת מטיפול פיזיותרפי בעיקר מבדיקה יעוץ ותרגול הדרגתי תן לפיזיותרפיסט לקבוע את הקצב המתאים על מנת להימנע מנקעים חוזרים ,שהם הסיבוך הרציני של מצב זה. כיווןו שאינך שחקן מקצועי תן יותר דגש על החלמה מלאה ופחות על מהירה. בהצלחה.

21/01/2006 | 09:42 | מאת: אמיר

שאלה נוספת בקשר לפיזיותרפיה עצמה: יש חשיבות שהפיזיותרפיסט עצמו יהיה בעל אורינטציה לשיקום פציעות ספורט או שלמעשה את הידע הזה יש לכל פיזיותרפיסט(שכן עשתי תור לפיזיותרפיה בקופת חולים כללית-בגבעתיים ברחוב המעורר(אולי אתה מקיר איך שם) לצורך העניין). ואין לי שליטה על מי למעשה יעבוד איתי. ושוב תודה