כיצד לחיות נכון?

דיון מתוך פורום  התנהגות בריאותית

21/02/2006 | 19:46 | מאת: הילה

שלום רב, אנו חיים בעולם שמצד אחד קיימות הרבה מחלות והרבה דרכים להתמודד עם אותן מחלות,ומצד שני בעקבות ההתפתחות וההתקדמות בתחום הרפואה תוחלת החיים עולה. אם רק היינו יכולים לדעת מהם אותם דברים בסיסיים שיובילו אותנו לאורח חיים תקין ובריא היינו יכולים להקטין את הסיכויים לחלות במחלות שונות,ולחסוך את הסבל והכאב שמתרחש במהלך ההתמודדות עם המחלה. במאמר בריאות שקראתי צויינו איזה דברים מומלץ לעשות על מנת לשפר את אורח החיים,ואילו דברים מומלץ לא לעשות כיוון שהם מהווים סכנה לבריאות שלנו. להלן תוכן המאמר: בזמן השימוש בפלאפון מועברת קרינה שמעלה את הסיכון לחלות בסרטן. לכן יש להרחיק את הפלאפון בזמן השימוש ע"י שימוש בספיקר/רמקול או באוזנייה. מומלץ אוזניית RADFREE במהלך דיבור רגיל בפלאפון-ללא שימוש בספיקר/רמקול או אוזנייה מועברת קרינה. הקרינה חודרת לאותו מקום שמחזיק את הפלאפון,ומועברת לכל הגוף. בנוסף,צריך להימנע מלהטעין את הפלאפון בחדר שבו ישנים,גם כאן נפלטת קרינה שמזיקה ופוגעת בתאים שלנו בגוף. צריך לדאוג שלא יהיו בסביבות מגורייך אנטנות סלולריות במרחק של פחות מ-200 מטר. צריך למרוח קרם הגנה בזמן חשיפה לשמש. מומלץ לא להסתכל הרבה זמן על השמש,על האור של הפנס או על האור של הלייזר-יש הסוברים שזה פוגע בראייה,ובנוסף גם הסתכלות ממושכת על מקורי אור אחרים. להימנע מעישון- סיגריות נרגילה או סמים(=נזק מוחי). העישון הוא הגורם המרכזי למחלת הסרטן. להימנע מלשתות משקאות חריפים ויינות המכילים אלכוהול. להימנע מלקחת כדורים,ישנם כדורים שעלולים להביא נזק כתחליף לתועלת הרצויה. בחלק מהמקרים מתמכרים לכדורים ולאחר מכן כאשר מפסיקים לקחת אותם,חלות תופעות לוואי שעלולות לפגוע בגוף. בכל מקרה,תמיד עדיף את התרופה הטבעית-לחכות שהבעיה תיפתר ללא שימוש בכדורים (אלא אם כן מדובר בתרופה טבעית). אך כאשר מדובר במצב יותר מסובך והכדורים הם הפתרון היחידי לבעיה,אין ברירה אחרת מאשר לקחת את אותם כדורים. על מנת לנהל אורח חיים בריא מומלץ לעסוק בפעילות גופנית-הליכה,שחיה-המהווים ענפי ספורט חשובים.כמו כן,כדורגל וכדורסל מפתחים גם את הכושר הגופני ותורמים לחיזוק הגוף. גורם נוסף התורם לשיפור המערכת החיסונית בגוף ולחיזוק הגוף ממחלות שונות הוא ה שום. לשום יש הרבה תכונות ריפוי שתורמות לגוף,לכן מומלץ לאכול אותו!. במהלך השימוש בטלפון אלחוטי גם מועברת קרינה,לכן מומלץ לא לדבר מטלפון אלחוטי. ישנם אנשים שמאמינים גם בבריאות הנפש שהיא חלק מבריאות הגוף. צריך לתת לגוף שלנו מה שהוא מבקש ולעשות את אותם דברים שמעניקים לנו הנאות בחיים,מבלי להיות תלויים באנשים אחרים. לאף אחד אין את הזכות לשלול מאיתנו לעשות את אותם דברים שאנחנו אוהבים. כדי להיות אנשים בריאים צריך לחיות את ההווה ולא להתרכז בדברים שכבר קרו ושייכים לעבר,להתרכז באותו אדם שאתה עכשיו ולחיות את החיים לפי איך שאתה רוצה ולא לפי איך שאנשים אחרים מכתיבים לך. ובמיוחד לא לחשוב על אותם דברים שגורמים לנו לסבל בחיים,או לחשוב על אותם אנשים שפגעו בנו והם שייכים לעבר ואנחנו יודעים כי מה שהיה לא יחזור,וכי עלינו לנתק את הקשר מאותם אנשים שגרמו לנו רק לנזק בחיים ופגעו בנו. להשתדל לא לאכול הרבה מאכלים או משקאות מתוקים. במחקרים הוכיחו כי שתיית מים עדיפה על שתיית קולה מאחר ולמים יש הרבה יתרונות ותועלות לאדם,שעולות על החסרונות הרבים של הקולה.מים הוא המשקה הבריא ביותר. להימנע מלשהות בסביבתם של מעשנים,ריח הסיגריות הוא אחד הגורמים המרכזיים שגורמים לסרטן.כמו כן,להימנע מלהריח גורמים מסרטנים נוספים כגון:טיפקס/לורד/אציטון/לק/כל חומר חריף.. בנרגילה קיימים חומרים שפוגעים בבריאות שלנו,לכן כדאי לא לעשן נרגילה.כמו כן,במשקאות חריפים ויינות המכילים אלכוהול קיימים גם חומרים שפוגעים בבריאות שלנו,אך כאשר לפעמים אנו שותים חשוב לשים לב שלא הכניסו למשקה שלנו חומרים נוספים כגון סמים. ישנם כמה מכשירים חשמליים המהווים גם גורם למחלת הסרטן,כיוון שבמהלך השימוש בהם מועברת קרינה אשר פוגעת בתאים שלנו בגוף-מיקרוגל,טלוויזיה,רדיו(הקרינה מועברת דרך האנטנה),מחשב.ההמלצה היא להתרחק מאותם מכשירים בזמן פעולתם. להיחשף כמה שפחות לגורמי רעש,שעלולים להביא לנזק בשמיעה. להימנע מלאכול הרבה גרעינים להימנע מלאכול מאכלים שמנים ולדאוג לספוג את השומן בנוסף לכללי הבריאות שצויינו,צריך לבדוק ט-ו-ב כל טיפול שמבצעים בגוף שלא יגרום לנזק בגוף.כמו כן,צריך לבצע בדיקות שיגרתיות פעם בשנה. על מחלת האיידס איך כן נדבקים באיידס? קיימות 3 דרכים בלבד להעברת הנגיף מאדם לאדם: יחסי מין - זו דרך ההדבקה הנפוצה ביותר בכל העולם. כאשר אדם הנושא את הנגיף מקיים יחסי מין ללא שימוש נכון בקונדום, עם גבר או עם אישה שאינו נגוע בנגיף, הוא עלול להדביק אותו. סכנת הידבקות קיימת אפילו כתוצאה ממגע מיני חד-פעמי. מי שלא מקפיד על "מין מוגן", ולא נמצא בקשר של יחסי מין עם בן/בת זוג קבוע, מוגדר ברפואה כאדם בעל התנהגות סיכונית. מגע ישיר - מגע ישיר של דם נגוע בנגיף, עם דם לא נגוע עלול להעביר את הנגיף, בתנאי שהיתה העברה של כמות מספקת ובאמצעות שימוש משותף וחוזר בכלים חדים שזוהמו בדם למשל: מחט, מזרק, סכין גילוח ומכשירי קעקוע . בארצות שבהן עדיין לא מבוצעת בדיקה לכל מוצרי הדם, קיימת סכנה להדבקות כתוצאה מקבלת מוצרי דם. ישראל, כמובן, אינה נכללת ברשימת ארצות אלו. העברה מאם לעובר - אישה נשאית או חולה באיידס, יכולה להעביר את נגיף האיידס לעוברה במהלך ההריון, במהלך הלידה ולאחר הלידה דרך חלב האם. איך לא נדבקים באיידס? איידס לא עובר בלחיצת ידיים !! משום שהנגיף אינו חי באוויר או על העור. איידס אינו עובר בנשיקה !! משום שברוק יש אנזים שמנטרל את הנגיף. איידס אינו עובר בשתייה מכוס משותפת !! משום שאינו חי באוויר או ברוק. איידס אינו עובר בישיבה על אסלה משותפת !! משום שהנגיף אינו חי באויר. איידס אינו עובר בעקיצה !! משום שהיתוש, כמו בע"ח אחרים, אינו יכול לשאת את נגיף האיידס ה"אנושי". איידס לא עובר ביחסי מין מלאים עם קונדום !! משום שהקונדום מונע מעבר של נוזלי גוף מדבקים. על הסרטן,עובדות על הסרטן ודרכים למנוע את המחלה מחלת הסרטן אינה מחלה אחת.מוכרים כיום למעלה מ-100 סוגים שונים של גידולים ממאירים.הגידולים נבדלים זה מזה באיברים בהם הם מתפתחים,בסוג התאים המאפיין אותם,בקצב התפתחותם,בתופעות הגופניות שהם גורמים,ובגיל החולה.הטיפול וסיכויי ההחלמה שונים מאוד מחולה לחולה. בהקשר זה,יש חשיבות מרובה לגילוי המוקדם של המחלה,ולאיבחון המדויק שלה.הטיפול משתנה בהתאם למועד גילוי המחלה,ולמצבו הכללי של החולה. האם ייתכן שאדם יחלה בסרטן בלי שיידע על כך? מצבים כאלה ייתכנו,למשל כשהגידול הסרטני קיים אך לא פלש עדיין לרקמות אחרות.בשלב זה,אין עדיין סימני מחלה.עם זאת,ישנם סוגי סרטן אשר ניתנים לגילוי בעזרת בדיקות שונות עוד בטרם הופעת הסימנים. מהם הגורמים למחלת הסרטן? היום חושבים שסרטן היא מחלה של החומר התורשתי.באחוז מסויים של החולים יש נטייה משפחתית לחלות בסרטן. לרוב,גורמי המחלה אינם ידועים.בסוגים מסויימים של סרטן מעורבים ככל הנראה,רקע גנטי,חשיפה לקרינה ממקורות שונים:קרינה מהשמש-לכן מורחים קרם הגנה בזמן החשיפה לשמש,קרינה מהפלאפון-צריך להרחיק את הפלאפון כשמדברים,לדאוג שאנטנות סלולריות לא יהיו במרחק של פחות מ200 מטר,לא להטעין את הפלאפון במקום שישנים בו,ועוד. לדוגמא,עישון עלול לגרום לסרטן הריאות,סרטן הפה,סרטן הוושט ועוד,ומהווה גורם חשוב לתמותה ממחלות סרטן שונות.חשיפה בלתי מבוקרת לשמש עלולה לגרום להתפתחות סרטן העור.חשיפה לחומרים שונים בתעשייה כמו אסבסט,עלולה לגרום לסוג מסויים של סרטן ריאות. שתייה מופרזת של אלכוהול מהווה גורם סיכון משמעותי לסרטן דרכי הנשימה והעיכול העליונים,לסרטן הכבד ולסרטן המעי הגס והחלחולת.בנוסף,מגבירה שתיה מופרזת את הסיכון ללקות בסרטן שד. שתית אלכוהול המתלווה לעישון סיגריות מגבירים את הסיכון לחלות בסרטן פי כמה. צריך להמעיט בצריכת אלכוהול ובכל מקרה לא לעבור על כמות של מנה אחת ליום (מנה יומית=פחית או בקבוק ביארה 33=מ"ל),או חצי כוס יין (100 מ"ל),או כוסית משקה חריף (30-40 מ"ל).כ תזונה עתירה בשומנים,במיוחד שומן רווי מן החי מעלה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס,וייתכן גם לסרטן השד.צריכה גבוהה של מלח ומזון מעושן עלולה לגרום לסרטן הקיבה. מזונות המכילים ויטמנים (A,C,E) סלנים,אנדולים,סידן ומינרלים עשויים להפחית את הסיכון לחלות בסרטן. ההמלצות הן להרבות באכילת פירות וירקות (במיוחד צהובים וירוקים),להקטין את צריכת השומן ולהגביר את צריכתם של הסיבים התזונתיים,במיוחד אלה הנמצאים בירקות ופירות. חשוב לשמור על משקל גוף תקין ולהימנע מהשמנה כדי למנוע סרטן. האם הסרטן עובר בתורשה? סוגים מסויימים של סרטן נוטים לעבור בתורשה.לדוגמא:סרטן שד,סרטן השחלות,סרטן המעי הגס,סרטן עור מסוג מלנומה,וסרטן הערמונית.אנשים אשר במשפחתם נתגלו סוגי סרטן אלו נחשבים כבעלי סיכון גבוה לחלות במחלה.במקרה כזה,יש לשקול אפשרות לפנות לייעוץ גנטי. באחרונה אותרו גורמים גנטיים הקשורים בהתפתחות סרטן שד,סרטן השחלות וסרטן המעי הגס.הנושא עדיין מצוי במסגרת מחקרים.יש לציין כי רק ב-5-10 אחוז מהמחלות הממאירות התגלו עד כה גורמים גנטיים.הגורם הגנטי מעלה את הסיכוי לחלות בסרטן ביחס לאחרים.ולפיכך,אדם שהתגלה אצלו גורם גנטי צריך להיות במעקב רפואי קפדני ביותר. יש גם גורמים חיצוניים העלולים להעלות את הסיכון לחלות בסרטן,למשל עישון,חשיפה לא מבוקרת לשמש,הרגלי אכילה לא נכונים-מאכלים מסרטנים:מאכלים שיש בהם הרבה שומן,צ'יפס,מאכלים מטוגנים ועוד...ו-חשיפה לחומרים מסרטנים בעבודה. ההמלצות להפחתת הסיכון לחלות בסרטן: לא לעשן,להתרחק מאנשים שמעשנים.יש הסבורים ששימוש בדיאודורנט ספריי מסרטן,לכן מומלץ להרחיק את הספריי מהגוף בזמן השימוש.הימנעות מהשמנה.לצרוך כמה שפחות שומנים במזון-במיוחד שומנים רווים מהחי.לבצע פעילות גופנית,לאכול פירות וירקות (במיוחד ירוקים וצהובים).לא לשתות אלכוהול.למרוח קרם הגנה בזמן חשיפה לשמש. אשמח אם תביע את דעתך בנושא:האם תוכן המאמר אכן נכון?האם אכן חובה להימנע מלבצע את אותם דברים המהווים במאמר כסכנה לבריאות?האם ישנם דברים נוספים שמומלץ לעשותם על מנת לנהל אורח חיים בריא והם לא צויינו במאמר? תודה רבה על התייחסותך בנושא.

כעיקרון, אורח החיים המודרני, הכופה עלינו חיים בקצב היסטרי, מזון תעשייתי לא בריא, זיהום אויר, חוסר פעילות וכד' גורם לכך שבעצם עם כל החידושים ברפואה אנחנו חיים בעצם פחות ממה שיכולנו. אפילו התרופות, האמורות להאריך חיים, פוגעות בנו ולא תמיד נחוצות. למרבה הצער, הרפואה הפכה ממצילת חיים לביזנס, ביג ביזנס. אם רוצים באמת להאריך חיים איכותיים, יש להרבות באכילה של מגוון מזונות כמה שפחות מעובדים, להרבות בשתיית מים בלבד, לדאוג לפעילות גופנית מתונה ולהתמיד בה ולהמנע מזיהום אויר (הכולל זיהומי קרינה למיניהם). איך עושים את זה זה כבר סיפור מורכב ביותר. חונכנו לחשוב שצריך לעבוד מצאת החמה עד צאת הנשמה, שתרופות הן חזות הכל כשמדובר במחלות, שפעילות גופני כוללת הקלדה על מקלדת ושקולה דיאט זה טעם החיים. שינויים קלים בהתנהגות שלנו יהפכו את ההתנהגות להתנהגות בריאותית. אין שום סיבה שתוך 20 שנה 15% מאוכלסיית כדור הארץ תהיה חולה בסוכרת, ש-85% מתושבי ארה"ב חולים במחלה כלשהי כבר עכשיו וכך הלאה. לא יצטרכו לקרות דברים דרמטיים במיוחד שנגיע למצב בו נצטרך לחזור לחיים פשוטים יותר, איטיים יותר, רגועים יותר וכמובן בריאים יותר. קל לטעות ולחשוב ש-80 שנות חיים זה לא דבר רע. לרוב אלה חיים שהחל במחציתם ועד סופם אנחנו על כדורים וסבל. בשביל מה? מה המשמעות של סבל מיותר זה? מה הוא מעניק לנו בתמורה? כמה זה עולה לכיס שלנו בפרט ולמדינה בכלל?

22/02/2006 | 12:51 | מאת: יפית

שלום תקראי בבקשה את הודאתי מי22.2שעה12.44אולי יכול לעזור קצת.

מנהל פורום התנהגות בריאותית