תסמונת טורט
דיון מתוך פורום נטורופתיה
שלום, שמי רון ואני כבן 26 ואני מאובחן כלוקה בתסמונת טורט מאז גיל 5. התסמינים של התסמונת הינם, לפחות במקרה שלי, תנועתיות יתר בגפיים ובאיזור הצוואר והפנים. יש התגברות של התסמינים במקרה של מנוחה (שכיבה במיטה, ישיבה ממושכת וכו'). התסמינים נוטים להתעצם במצבי לחץ .... שאלתי היא האם נטורופתיה יכולה לבוא לעזרתי - --> האם דיאטה מסוימת תוכל להקל עלי משמעותית (אני יודע שמוצרים עם קופאין כמו קפה וקולה אינם טובים לי... מה עוד ?) --> לא מזמן גיליתי ש "מגנזיום ציטראט" אמור לעזור לי לטפל בתנועתיות היתר שלי. ייעצו לי לקנות את הוויטמין הנ"ל של "nutre life". את הכדור הראשון לקחתי היום. ייעצו לי לקחת אחד לפני השינה, למרות שכתוב 1-2 עם הארוחה, ורציתי לוודא מה עדיף... האם שניים ייקלו עלי יותר (כל כדור מכיל 200מ"ג של מגנזיום) ??? --> האם יש ויטמינים נוספים שיכולים לעזור ואולי להביא לידי הרגעה? --> האם פגישה אם נטורופתית נראית לכם כמכריעה במקרה שלי ? --> האם תוכלו לציין את ההבדלים בין נטורופת להומואופת ? תודה רבה מראש, רון.
שלום רון, לא טיפלתי מעולם בטורט אך אתן לך תשובה ע"פ מיטב ידיעתי מבעיות מקבילות לטורט שקשורות בחוסר איזון של מערכת העצבים המרכזית ושל הנוירוטרנסמיטורים והולכתם במוח (כמו ADD ודיכאון למשל). ישנם כמה דברים שעשויים לתרום למצבך: 1. מאחר והסימנים קשורים בלחץ נפשי (לפי עדותך), אז כדאי שתלמד כמה טכניקות פשוטות לביצוע של הרפייה לגוף ולנפש - אשר יעזרו לך ברגעים בו אתה חש שהמתח מתגבר ע"מ למנוע או להפחית את התנועתיות. דברים כמו נשימות עמוקות ואיטיות, דמיון מודרך (אתה יכול ללמוד לעשות לעצמך) וכו'. 2. מגנזיום בהחלט כדאי לנסות. אם אחרי חודש חודשיים אין שיפור אז אין מה להמשיך לנסות - זה כנראה לא הכיוון. אחד יספיק בתור התחלה, רצוי לפני השינה על קיבה ריקה ככל שאפשר. 3. מבחינה תזונתית כמובן שכל חומר ממריץ או מעורר מידי לא מומלץ במצבך: קפאין (יש בקפה, תה, קולה, קקאו = שוקולד), סיגריות וכו'. כמו כן יש להתאים לך תזונה בהתאם לנתונים אחרים כוללניים אשר אין לי כמובן (האם אתה טיפוס הנוטה לחום או לקור, סוג הבעיות הבריאותיות (מלבד טורט) אשר יש לך לעיתים וכו'). בנוסף, חשוב שתקפיד על תזונה נטולת כימיקלים אשר השפעתם המחמירה ידועה עבור מצבים כגון היפראקטיביות למשל (למרות שלא ראיתי הוכחות חותכות שיש קשר לטורט, כימיקלים אלה משפיעים על תפקוד הגוף, מערכת העצבים ומערכות הנוירוטרנסמיטורים). מדובר על הימנעות מצבעי מאכל, חומרי טעם וריח מלאכותיים חומרי שימור ושמנים מוקשים (אשר תהליך הפיכתם למוקשים מנוזלים משנה את המבנה הכימי שלהם והתוצר מזיק להולכת נוירוטרנסמיטורים במוח). 4. רצוי שתוסיף אומגה-3 לתזונתך - מה שמשפר את הולכת הנוירוטרנסמיטורים (ולכן הוכח שמועיל נגד דיכאון למשל).אומגה 3 יש בדגי ים מהים הצפוני (סלומון, בקלה, סול, טונה, הליבוט...) ובזרעי פשתן (אתה יכול לקחת כל יום 1-3 כפות של זרעי פשתן טחונים ט-ר-י או כאלה שנטחנו ונשמרו מיד במקפיא, בתוך מזון לא חם). 5. פעילות גופנית אירובית מתץונה (ריצה קלה, רכיבה על אופניים, אירובי, שחייה...) 4-6 פעמים בשבוע היא דרך אידיאלית לשחרר אנרגיות שליליות, להירגע ולהוריד מתחים וזה יכול להועיל לך במידה ניכרת מאוד. תמיד עדיף לקבל המלצות אחרי ביקור מסודר אצל נטורופת שיקח בחשבון עוד גורמים שקשורים למצב בריאותך וההיסטוריה הרפואית שלך ויספק תמיכה נפשית ומקצועית (למשל בשינוי הדיאטה). ולסיום, ההבדל בין נטורופת להומאופת הוא: נטורופת עושה פחות או יותר את מה שעשיתי כאן על קצה המזלג - משנה תזונה, מוסיף תוספי מזון ורושם צמחי מרפא (את זאת אני לא יכולה לעשות דרך הפורום), ממליץ על שינויים אחרים באורח חיים ומספק תמיכה נפשית. יש התמקדות של הנטורופתיה בנושא הגוף נפש ונסיון להביא לשינוי של אחד דרך השני וההפך. בכל מקרה הגוף והנפש בנטורופתיה מחוברים חזק - כל נטורופת מתייחס לנושא באופן אחר (יש כאלה שכל טיפולם מתמקד בגוף נפש ואחרים שכמעט ולא מתייסחים לנושא). הומאופת בעיקרון מתשאל אותך ונותן רמדי, שזו התרופה ההומאופתית, על בסיס הסימפטומים אשר הראית. הרמדי מבוססות על כל חומר שעולה על דעתך (צמח, מינרל, מוגלה של פצע מסויים, מיצוי של דבורה כתושה או שוקולד...) אשר דולל לרמות מאוד גבוהות בהם נשאר למעשה רק תמצית או האנרגיה של החומר המקורי ברמדי. להסבר יותר מקיף פנה לפורום הומאופתיה. מאחלת לך בריאות שלמה ושבת שלום :-)
שלום רון, נטורופתיה בהחלט יכולה לסייע לתסמונת טורט בשילוב של תזונה מתאימה ותוספי מזון. תסמונת טורט היא הפרעה נוירולוגית , שמשולבת הרבה פעמים עם הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות - ADHD , אם קיימת גם הפרעה זו ,הטיפול ייתמקד בה ובבעיות ההתנהגות הקשורות אליה. ולעיתים מקור הבעיה - הטיקים והתסמונת קשורים להפרעה אובססיבית קומפולסיבית ואז הטיפול בה- יפחית את הטיקים ותנועתיות היתר אותה ציינת -לרוב הטיפול בה הוא תרופתי , אבל צריך לתמוך גם באופן טבעי. אז נשאלת השאלה , האם במקרה שלך יש קשר לאחת משתי ההפרעות שציינתי , ואז הטיפול הטבעי קשור גם אליהן. בכל אופן הטיקים קשורים למע' הנוירולוגית ולכן נתמוך בה גם ע"י תזונה מתאימה ומרגיעה למע' העצבים וגם ע"י תוספי מזון מתאימים. טיפול נפשי הוא חשוב מאוד וניתן לטפל במקרים אלה בתמציות של פרחי באך, שיכולים לעזור מאוד גם אם יש קשר ל- ADHD או ל- OCD. טיפול התנהגותי - דמיון מודרך,ביופידבק או היפנוזה , אשמח לתת לך המלצות ספציפיות,יכולים מאוד לסייע לשלוט מבחינה מוטורית על תופעה זו,כי יש סברה שהבעיה היא גם בעיה מוטורית ולא רק בעיה נוירולוגית אורגנית. לגבי שאלתך על המגנזיום - ההמלצה לקחת אותו היא בערב לפני השינה כי ספיגתם של מינרלים טובה יותר בזמן זה, ועדיף לחלק ולא לקחת 2 בבת אחת,(אפשר בערב ועוד אחד ממש לפני השינה) המינון שלו יכול להיות גם 600 מ"ג , אבל זה תלוי גם כמה תזונתך עשירה במגנזיום? ירקות עליים ירוקים , זרעים , גרעינים, דגנים מלאים, סויה. צריך להתאים את המינון ע"פ התפריט היומי שלך וצריכת המגנזיום בו. ישנם תוספי מזון נוספים שיכולים לעזור ולהזין ולהרגיע את מע' העצבים כמו B קומפלקס ובעיקר B6, ח. שומן חיונית- אומגה 3 , ח. אמינו- SAM-E וגם פורמולה של צמחי מרפא.חשיבות רבה גם לתזונה והשפעתה על מע' העצבים- פחמימות מלאות, דגנים מלאים, קטניות, דגי ים צפוני ולכן אני מאוד ממליצה לך להיפגש עם נטורופת ולקבל את עזרתו המקצועית. ולשאלתך האחרונה : ההבדל בין נטורופת להומאופת: הטיפול הנטורופתי מתבסס על תזונה, תוספי-מזון : ויטמינים , מינרלים וצמחי-מרפא, אורח חייים בריא : הרגלי שי ה, אכילה , פיעלות גופנית, גוף-נפש , מודעות. הומאופתיה, לעומת זאת, היא שיטת טיפול שונה המטפלת באמצעות רמדי (תרופה הומאופתית) שמתבססות על מגוון רחב של חומרים כגון: צמחים, בע"ח ו/או חלקים/הפרשות מהם- (עוקץ של דבורה , חלב של כלבה ) אותו חומר מוצא של כל רמדי ורמדי מדולל בשיטה מסוימת - ישנם כמה סוגים של דילולים ולמעשה ברמדי הסופי כמעט ואין חומר,והטיפול נעשה באמצעות האנרגיה / הרטט של החומר . כל רמדי מותאם למטופל באופן ספציפי ע"פ מצבו הנפשי, הפיזי והמנטלי. רק בריאות! בהצלחה אשמח לענות על שאלות נוספות.