פורום תזונה קלינית
קוראים לי קריסטינה ואני בת 15 אני שוקלת 45 והגובה שלי 1.68 אני אוכלת הרבה אבל לא משמינה. אם תוכלי לתת לי כמה טיפים אני אשמח מאוד תודה
שלום קריסטינה, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. הטיפים ניתנים בהתאם להרגלי החיים ואורח החיים שלך. פני לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
אובחנה אצלי תסמונת בארט בוושט.אני מניח שעקב כך חלים עלי איסורים והגבלות לגבי צריכת מזונות ומשקאות במצב זה. אני נוטל טבליות אומפרדקס 20 מ"ג. אודה מראש להרחבה בנושא. יגאל
שלום יגאל, אין המלצות מיוחדות פרט לאלו המורידות חומציות בקיבה. להמנע ממזון מטוגן ועתיר שומן, מזון מעושן, סיגריות, אלכוהול. אכילה בארוחות קטנות וצפופות, לא לשכב שעתיים אחרי אכילה. פעילות גופנית וירידה במשקל יכולים לעזור, ולהמנע ממזונות ומשקאות רותחים. בברכה,דנה
שלום רב, לפני 5 ימים התחלתי לעשות את דיאטת hcg (רק התפריט) לללא ההורמון הנדרש לה. האם יש בעיה בכך ולמשך כמה ימים מומלץ להמשיך בדיאטה בדרך כזו? יש לי עודף משקל של כ-7 ק"ג. לפי ההמלצות הפסקתי לקחת כל ויטמין שלקחתי קודם . האם ניתן לקחת סידן וויטמין די? או מולטיויטמין?
שלום דליה, איני יודעת מהי הדיאטה עצמה ומה מיוחד בה.וכמובן מה היתרון בה, לכאורה, אם את לא לוקחת את ההורמון, כי הרי מדובר בדיאטה רגילה לכל דבר. אם את רוצה לעשות את הדבר הנכון, פני לייעוץ אצל דיאטן מוסמך בקופה. בברכה,דנה
שלום הילה, יש את המוצר ויקול או אוליביה. בברכה,דנה
זה באמת כל כך בריא ומומלץ? ניתן לצרוך אותו כחלק משייק ירוק(מרוסק בבלנדר) או רק כמיץ סחוט? יש הגבלת כמות? תודה
שלום, לא, זה לא מומלץ ולא בריא במיוחד ואין המלצה לצרוך אותו. בברכה,דנה
האם נכונה השמועה או שזה רק מיתוס שכאשר אוכלים אוכל עם הרבה שמן או עם בשר רווי בכולסטרול,בתוספת דגנים מלאים למשל, אורז חום , גריסים, בורגול , כוסמת וכן הלאה , אז הדגנים המלאים סופגים את השומן הרווי או הכולסטרול בזמן העיכול כך שזה מאזן את השומן רווי והכולסטרול בגופנו? אם זה נכון והלוואי שזה נכון אז האם זה נכון גם לגבי אורז רגיל וקוסקוס ופסטה מחיטת דארום שלפי הידוע לי לא נחשבים לדגנים מלאים, אלא אם כן אני טועה.
שלום עופרה, בחלק מהדגנים המלאים והירקות אכן יש סיבים המורידים ספיגה של כולסטרול ומלחי מרה, לא שומן, ועל כן עוזרים באיזון רמות כולסטרול. זה לא נכון לגבי אורז וקוסקוס, אלא בעיקר שיפון ושבולת שועל וכן קטניות. בבברכה,דנה
תודה
שלום אלי, לרוב מאמן תזונה בא מתחום הקואצ'ינג ויכול להיות ללא הכשרה בתחום התזונה בכלל. דיאטן הוא אדם שסיים לימודי תואר ראשון בתזונה במוסד מוכר, עבר הכשרה מעשית ועבר בחינה ממשלתית של משרד הבריאות. דיאטן יכול גם לרכוש מיומניות של מאמן תזונה או אממן לבריאות, שמתבסס בעיקר על התנהגויות אכילה ולא רק על התזונה עצמה. בברכה,דנה
אשמח לדעת מה הקשר בין השניים בטווח הקצר והארוך... האם זה נכון לגבי כל הסוגים?? תודה.
שלום דנה, לא ידוע לי על כל קשר בין השניים. בברכה,דנה
רציתי לדעת אים אני שותה מיץ שומר שאני סוחטת במכונת גזר. האם זה יעיל למשהו??? תודה, שמחה.
שלום שמחה, לשומר מייחסים תכונות רבות ברפואה הטבעית, כולל טיפול בבעיות עיכול, עיניים, דלקות, ייצור חלב אם מוגבר ועוד. בעולם המערבי, לא מיוחסות לו תכונות מיוחדות, אך כמו כל מיץ ירק, לא אמור להזיק. בברכה,דנה
אשמח לשמוע את דעת המומחיות על הטענות(שנשמע שיש בהן הגיון) שהבחור מעלה בסירטון http://www.youtube.com/watch?v=ae-dlHOmwk4&feature=player_embedded
שלום, אמנם הכתבה היא חלקית, וישנה תיאוריה שלמה שעומדת מאחורי המקרה הזה, אך ברפואה, שאינה מדע מדוייק, תמיד ישנם מקרים חריגים. אנחנו יודעים שנים שחלבון אינו רק חיוני לאנשים בריאים, אלא גם לאנשים חולים, ומחקרים רבי נעשו בנושא. ישנם מקרים קיצוניים, כמו במקרה של הבחור המתואר, שהוא אינו זקוק לחלבון לבנות שריר. לידיעתך, קיימים באוכלוסיה אנשים עם מוטציה הגורמת להם לייצר שריר בכמות גדולה מהמצופה, ללא כל קשר לתזונה שלהם, לכן מה שמתאים להם לא מתאים לכל אחד. שוב, מניסיון שלי כדיאטנית, ראיתי מה אי אכילת חלבון גורמת לבני אדם, ולכן לא אוכל לצדד בדבריו. מצד שני, איני יכולה לפסול על הסף תיאוריה של נבחנה מבחינתי, אך יהיה מעניין לדקדק בה. מסקנה- לא הייתי ממהרת לאמץ את דעותיו. בברכה,דנה
הי דנה הוא מעלה טענה שחלבון, מורכב מחומצות אמינו ושהגוף מפרק את החלבון לחומוצות האמינו הדרושות לגוף ולכן אין בעצם משמעות לצריכת חלבון כי ניתן לקבל את חומצות האמינו ממזונות רבים אחרים כלומר הוא בעצם טוען שהוא מקבל את כל מה שהחלבון מספק אבל בדרך יותר יעילה, יש הגיון בדבריו? תודה
, בעקבות התקפי מגרנות וכאבי ראש כרוניים , אני נוטלת אלטרול מזה כשנתיים. התחלתי במינון של 10 מ"ג ( אלטרולט ) וכיום אני נוטלת מינון של 25 מ"ג ביום. במהלך השנתיים עליתי כ-5 ק"ג ואני לא מצליחה לרדת במשקל על אף שצריכת הקלוריות היומית שלי אינה עולה כל 1200 קלוריות. ( משקלי 74 ק"ג והגובה 162 ס"מ ). ידוע לי שאחת מתופעות הלוואי של האלטרול היא עלייה במשקל עקב פגיעה בחילוף החומרים. האם לאחר הפסקת התרופה , חילוף החומרים שלי "יתאושש" ויחזור לקדמותו ? האם יש דרך לשפר את חילוף החומרים , מלבד פעילות גופנית?
שלום שולה, לצערי אין לי ניסיון עם מטופלים שטופלו ארוכות עם אלטרול, לכן איני יכולה לדעת מה תהא מידת הפגיעה. לרוב תופעות כמו פגיעה תקינה במטבוליזם חולפות עם הפסקת הטיפול. הדרך היחידה להעלות הוצאה אנרגתית היא פעילות גופנית. בברכה,דנה
אני מכינה אורז מלא ע"י הרתחה ושפיכת המים כ-3-4 פעמים כדי להוציא את הריח החזק. האם זה מוריד מהערכים התזונתיים?
שלום אושרת, באופן חלקי, בוודאי שכן. חלק מהויטמינים והמינרלים נהרסים בחום ו/או נשטפים עם המים. בברכה,דנה
השבוע יש שבוע בריאות בביהס רציתי לדעת האם קיימת שיטה פשוטה (או לא) להשוות איכותית בין כמויות של ויטמין C בפירות וירקות למשל להראות שבפלפל אדום יש יותר ויטמין ב מפרי אחר
שלום אמיר, בוודאי שיש שיטות מעבדה לבדיקת כמות ויטמין c במזון, אך אלו נעשות במעבדות כימיות. למה צריך להוכיח מה שכבר הוכח, ישנתונים לכל המזונות. כן נחמד להראות כיצד חיתוך, בישול וזמן מורידים ריכוז. בברכה,דנה
שלום, אני בהריון שבוע 19, מלפני ההריון ועד השבוע ה-13 לקחתי ח. פולית 5 מ"ג בהמלצת הרופא. מהשבוע ה-14 עברתי לפוליפרין (ברזל+ח.פולית) בגלל פריטין נמוך (8). יש לי מספר שאלות - 1. בבדיקת דם אחרונה ערך ה-B12 שלי עמד על 256, האם אוכל לקחת B12 (סולגאר) כדור מציצה יום כן יום לא? עלול להזיק ? 2. יש צורך בתוספת פרהנטל? במינון נמוך 1 ביום (גם סולגאר)? 3. אני מעוניינת להתחיל אומגה 3 , איזה מינון מומלץ בהריון? תודה מראש
שלום שי-לי, 1. הערך אכן גבולי, קחי כדור כל יום למציצה, אין נזק בעודף ואין סכנה לעודף ברמות אלו. 2. את יכולה לקחת תוסף פרנטל, בעיני פחות חיוני. 3. אין המלצות חד משמעיות, בכל מקרה לא הייתי עולה על 1 גר' ליממה סה"כ. בברכה,דנה
אני סובל כ12 שנה מהתקפי דיברטיקוליטיס כ7 התקפים לאחרונה לעיתים קרובות יותר. הכירוגים אומרים שצריכים להוציא חלק מהמאי הגס. האם יש דרך להימנע מזה ע"י דיאטה או ע"י תרופות? תודה הלל
שלום הלל, אני מניחה שבמהלך השנים המליצו לך על דיאטה עשירה בסיבים בין ההתקיפם למניעת ההתקף הבא, וככל הנראה זה לא עזר. הואיל והמצב אינו תקין ואתה חשוף לסכנת הנקבות של המעי בעקבות דלקת, כנראה שאין מנוס מהוצאת החלק החולה. ניתוח אינו פותר את הבעיה ב- 100% אך מוריד את הסיכוי לחזרת המחלה באחוזים ניכרים. דבר עם הכירורג לגבי סיכונים בניתוח, הן מבחינת הרדמה והן מבחינת תועפות אפשריות לאחר ניתוח במערכת העיכול. בברכה,דנה
שלום.אני בת 23.גובהי מטר חמישים ושש בערך.ומשקלי הוא 60 קילוגרם.השאלה שלי היא .האם זה משקל עודף? האם אני נקראת מלאה? האם אני צריכה לרדת במשקל? ואם כן.איזה תפריט יכול להתאים לי. תודה.
שלום מיכל, לפי המספרים היבשים את עדיין במשקל תקין, כלומר BMI 24.6. זה בגבול העליון, כאשר הגבול מוגדר 25. אך זה לא המדד היחיד. צריך להראות היקף מתניים, היכן, במידה ויש, השומן מצטבר, האם אזור האגן, בטן, ועוד. וכמובן כדאי לנסות להעריך מסת שומן. פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, לכן מומלץ לפנות לדיאטנית במסגרת קופת חולים. בברכה,דנה
שלום דנה 1-מה התועלת בזרעי צ'יה? 2-אם צורכים זרעי פשתה ,ככף וחצי בבוקר,האם יש ערך מוסף לצריכת כף זרעי צ'יה בערב? תודה מראש קרדום מנחם
שלום קרדום, במסגרת המחקר המדעי אין לזרעי צ'יה כל יתרון ברור, כי מעולם לא נחקר כיאות. פנה לפורום תזונה טבעית. בברכה,דנה
שלום רב, יש לי בעיה, שאיני יודעת כיצד להיפטר ממנה. אני פשוט אוכלת כל היום! אני לא יכולה להפסיק. זה יכול להתחיל מהבוקר או יותר מאוחר בצהריים, אך מרגע שאני מתחילה לאכול, אני פשוט אוכלת עוד ועוד. כל הזמן חייב להיות לי משהו בפה, וזה לא משנה מה. אני כל הזמן מחפשת מה לאכול, מרגישה שאני צריכה את זה. לא מדובר בהתקף בולמוס של שעה-שעתיים של אכילה מהירה וכל הסממנים האחרים, אלא פשוט אכילה ממושכת לאורך כל היום. לפעמים אני מחליטה להילחם בזה, ולא לאכול, אבל אני לא מצליחה להחזיק מעמד יותר מדי, הכי הרבה זה יום אחד. כשאני לא אוכלת אני מרגישה ריקנות, שחסר לי משהו, שאני צריכה שיהיה לי משהו בפה.. בפעמים אחרות אני פשוט מוותרת ואוכלת בלי לנסות להאבק. זה בא לי בתקופות, לפעמים מתפרץ איזה חלק בי שרוצה להפסיק, אך רוב הזמן אני מרגישה שזה חסר טעם להלחם. אני שואלת מתוך ייאוש טוטלי -מה ניתן לעשות? תודה מראש.
שלום, נשאלת השאלה, האם זה משפיע על חייך מבחינה איכותית/כמותית? האם את סובלת מעודף משקל, מחלות אחרות. האם זה פוגע בחיי משפחה/חברה/עבודה שלך? לא הבנתי איך זה בדיוק מטריד אותך, מעבר לעובדה שקשה לך כאשר את נלחמת? בברכה,דנה
בטח שזה פוגע. זה פוגע בהכל! אני מרגישה רע עם עצמי, רק הולכת ומשמינה. אני לא חושבת שזו צורת אכילה בריאה מדי - לאכול כל כך הרבה כשלא צריך, לכן בטוחה שעלול לגרום לנזקים לטווח הארוך. זו תופעה די חדשה אצלי, וכלל לא רצויה. אני רוצה להיות מסוגלת לאכול בצורה מסודרת לאורך היום, ארוחות מסודרות - לא לטחון אוכל בלי סוף. רוצה לרדת במשקל. זה גם לא שאני אוכלת מזון בריא ובעל ערכים... מרגישה שאני לא שולטת על עצמי בעניין הזה, וכל מצב של חוסר שליטה הוא מטריד.
היי אני מאוד אוהבת נס קפה אך מאחר ואיני רוצה לצרוך יותר מידי קופאין אז אני שותה בבוקר כוס נס אחת וכל השאר (יכול להגיע לעוד 4-5 כוסות ביום) הם נס קפה ללא קופאין שאלתיהיא: 1- האםזה נחשב למזיק לבריאות? ללא בריא? או שאין לי מה לדאוג. 2- האם זה ששאר כוסות הקפה ביום הם ללא קופאין אז אני יכולה לצרוך מהם כמה שאני רוצה? 3- האם אני יכולה להחליף את מס' כוסות המים שעלי לשתות במהלך היום בכוסות הקפה ללא קופאין? כי הקפה הוא ללא קופאין אז הוא לא משתן. תודה.
שלוןם דנה, אין מניעה משתיית קפה רגיל, לאף אחד. ישנם אפילו מחקרים רבים המוכיחים כי שתיית קפה מורידה סיכוי למחלות כגון אלצהיימר וסוגי סרטן שונים. אין אותה מסקנה לגבי קפםה נטול קפאין. לכן את יכולה להרשות לעצמך 3-4- כוסות קפה רגיל ביום, וזה חלק מכמות הנוזלים היומית. בברכה,דנה
שלום רב. אני בת 27 ושוקלת 95!!!! פניתי לדיאטנית של קופ"ח. היא נתנה לי תפריט בעל אינדקס גליקמי נמוך בגלל שיש לי שחלות פוליציסטיות.(האם זה נכון?). בין השאר, אמרה לי לאכול לחם שיפון. רציתי לדעת אם הוא לא משמין מדי.... כמו כן- מותר לי כפית של ריבה ללא סוכר. קניתי בסופר ריבה דלת קלוריות, כי לא מצאתי ריבה ללא סוכר. האם זה אותו דבר?? כי פשוט זרקתי את הריבה דלת קלוריות כי יש לה טעם של קרטון טחון. איפה קונים "רחבה ללא סוכר". אשמח מאוד לתשובות כי... בין השאר אני מתחתנת עוד כמה חודשים וזה חשוב לי. מופעל עליי כרגע הרבה לחץ. תודה!!!
שלום , ההמלצה הינה נכונה מאוד. לחם שיפון הינו הבחירה הנכונה במקרה שלך. הכל במידה כמובן. לגבי הריבה, אני אישית לא ממליצה אם לא חובה, עדיף כפית דבש רגיל במקום. הכי חשוב לעסוק בפעילות גופנית וכמובן לא לכוון את הירידה רק לחתונה, אלא למטרות בריאותיות, כך יהיה לך יותר קל. בברכה,דנה
שלום. במשפחתינו קיימת הסטוריה של שומנים בדם. אני אוכל הרבה טחינה, אבוקדו, גזר, מאפים ולחם. אבקש לדעת את השלילי והחיובי במזונות אלו ובכלל איזה מזונות כדאי לאכול יותר ומאילו להימנע. סליחה על השאלה הכללית. תודה.
שלום עמיר, הנטיה לשומנים בדם אינה תלויה במזון בלבד, אלא גם ברכיב גנטי, משקל, פעילות גופנית ועוד. ממבחר המזונות שציינת המושג "מאפים" יכול להיות מעט בעייתי, כי אין לי מושג במה מדובר- בורקסים ועוגות או סתם לחמניות. בכל מקרה, כדי לדעת יותר, פנה לדיאטן לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלם דנה. ביצעתי בדיקת דם השבוע כי לבדוק את השיפורים שהיו אמורים לחול מאז עברתי לתזונה נכונה. מסתבר שהתגלה חוסר בברזל, הדבר הראשון שעלה לי בראש היא התרומת דם שנתתי לפני חודש שהיא כנראה הגרם לכך. רציתי לדעת באילו מאכלים יש כמות ברזל גדולה ככל הניתן חוץ מבשר ודגים מכיוון שזה לא נגיש לי חוץ מפעם ב3 שבעות. (מטעמי מגורים בישיבה..) מה שכן, אני יכול לבשל.. אבל בשר זה מאוד לא נוח. אז אולי איזה ירקות עשירים. חשוב לציין שכל יום אני צורך 5 צבעים בירקות ואבוקדו וגם גנולה עשירה באגוזים, אז ככה שהדבר תמוה, עוד אני אציין שכמות הסיבים הנאכלים עומדת על 30 גרם ולפעמים על 40 ליום (אולי זה יעזור במשהו..) אשמח לתשובה, תודה מראש.
שלום יוני, תרומת דם אחת אינה אמורה לגרום לחסר בברזל. לעומת זאת דיאטה דלת ברזל כן יכולה לגרום לחסר. המקור הצמחי במקרה שלך אינו מספק, שכן ספחיגת ברזל מהצומח נמוכה באופן משמעותי מזה של החי. אם תמשיך בתפריט זה , תצטרך ככל הנראה תוספת ברזל. רצוי לבדוק גם רמות B12. בברכה,דנה
שלום לכן, במשך כשנה אני מאוד משתדלת לאכול בצורה מבוקרת ובריאה ונמצאת במעקב דיאטנית בקופ"ח. בהתחלה ירדתי יפה כ - 10 ק"ג. וכבר כ - 7 חודשים אני לא מצליחה לרדת אני עולה ויורדת 1 ק"ג לסרוגין... ניסינו להוריד את כמות הקלוריות היומיות וגם ללא הצלחה. לאחרונה אני סובלת מכאבי בטן ונבדקה הסיבה לכך, נמצא כי קיימת אי סבילות ללקטוז. כמו כן ככל הנראה ישנה איזה דלקת מעיים, או קרוהן (נבדק מה מהם) האם זו יכולה להיות הסיבה לאי ההצלחה לרדת במשקל? אני עם עודף משקל של 15-20 ק"ג ומאוד חשוב לי לרדת במשקל, אך לא מצליחה למצוא סיבה לתקיעות (למרות שאני עושה רישום מדוייק, שוקלת כמויות וכו') אודה לעזרתכם, אורטל
שלום אורטל, אי סבילות ללקטוז ו/או מחלת מעי אינה סיבה לאי ירידה במשקל, לרוב, נהפוכו. המשיכי בטיפול אצל הדיאטנית, ונסי לשלב יותר פעילות גופנית. בברכה,דנה
הייתי רוצה לדעת עד כמה מספר הארוחות ביום באמת משנה להרזייה ולשמירה על משקל תקין? בכל מקום כותבים משהו אחר, 6 ארוחות, 3 ארוחות... עד לפני כשבועיים אכלתי כפעמיים ביום. 6 וחצי בבוקר (ואז בעבודה רק קפה) ובין 5 ל6 בערב. אם הייתי רעבה הייתי אוכלת פרי ויוגורט כחצי שעה אחרי ארוחת הערב (למרות שמבחינה כמותית הייתה גדולה, מבחינה קלורית כ400-500 קל'). אבל הייתי נשברת ובולסת הרבה, כ2-3 פעמים בשבוע. החלטתי לאכול 4 ארוחות ביום. 6 וחצי בבוקר, 9 בבוקר, 1 בצהריים ו5 בערב. קראתי שזה אמור לתרום לתחושת השובע, לקצב חילוף החומרים, לשריפת השומנים וכ'ו - עד כמה זה באמת נכון? אבל גם זה לא עוזר, אני עדיין בולסת ורעבה לא פחות מאשר בסידור הארוחות הקודם. מבחינת הנוחות, יותר נוח לי לאכול פעמיים ביום, 2 ארוחות גדולות. אני צריכה להוריד עוד 10-12 ק"ג כדי להגיע למשקל האידיאלי וכמובן הייתי רוצה גם לשמור עליו. מה כדאי לי לעשות? תודה
שלום קארינה, אין המלצה אחת טובה לכולם. זה מאוד תלוי באורח חיים, הרגלי אכילה והתנהגות, פעילות גופנית ועוד. רוב המחקרים מראים תועלת באכילת 5-6- ארוחות קטנות ביום ולא 2 גדולות, כמו גם לאכול את עיקר הקלוריות בבוקר. בברכה,דנה
שלום, אני בן 23 ומאז שאני זוכר את עצמי אני לא אוכל מוצרי חלב ותמיד הייתה לי בעיה עם סידן. לאחרונה התחילו לי שבברי מאמץ חריפים מאוד אני אשמח לדעת איזה תופסי סידן יש לי? איך אפשר לקחת? צריך מרשם רופא? ואולי יש משהו טבעי אחר..(לא טחינה) המון תודה
שלום רני, ההמלצות לגילך נעות סביב 1200 מ"ג ליממה של סידן זמין. הואיל ולא הכל מגיע רק ממוצרי חלב, הייתי ממליצה לתהחיל עם תוסף של 600 מ"ג סידן זמין, עדיף קלציום ציטראט ופחות קלציום קרבונט. התייעץ עם רוקח. רצוי לבדוק גם רמות ויטמין D. בברכה,דנה
כדאי להתייעץ עם רופא ? א פשוט ללכת ללבית המרקחת לקנות מה שהמצת וזהו?
שלום רב, כמה ביצים יש ללצרוך בשבוע בחור בן 27 עובד ולומד במקביל לימודים גבוהים? לתשובתכן האמינה והמהירה אודה. בכבוד ותודה. רננה
שלום רננה, לאדם בריא אין מניעה מלאכול ביצה על בסיס יומי. גם במקרים של רמות כולסטרול גבוהות אין הוכחה כי אכילת ביצים מעלה אותו, ואף יש קבוצות מחקר בהם ראו ירידה בכולסטרול בעקבות אכילת ביצים. לטעמי, ביצה ליום זו מנה נכונה ומספקת. בברכה,דנה
אני ילדתי לפני 3 חודשים, ירדתי 10 ק"ג לאחר הלידה, והיתה לי בטן שטוחה כאילו לא הייתי בהריון. אך מזה חודש אני סובלת מבטן תפוחה ונפוחה עם עליה חדה במשקל 8ק"ג לציין שהתפריט היומי לא השתנה מהעבר.בבדיקת דם שעשיתי לפני שבוע ערך TSH 6האם ערך זה יכול להסביר את העליה במשקל?
שלום תמי, לא נראה לי סביר. פני לרופא לבירור. בברכה,דנה
שלום, זכיתי במוצר שנקרא "אומגה D3 תשעה חודשים, רשום עליו שהוא לנשים הרות ומניקות, האם אוכל להשתמש בו? אני בן 29. המרכיבים: 500 מ"ג שמן דגים. 350 מ"ג DHA. 40 מ"ג EPA. ויטמין D3 של 400IU. תודה מראש!
שלום ירון, באופן עקרוני אין בעיה מבחינת מינונים, אך נשאלת השאלה, בשביל מה ליטול משהו אם אינך זקוק לו בוודאות. בברכה,דנה
האם כפי שאומרים, אכילת שזיפים מיובשים מונעת בריחת סידן?
שלום פזית, לא ככל הידוע לי. אמנם הם מכילים סידן, אך לא בכמות בעלת משמעות מיוחדת כלשהי. בברכה,דנה
שלום, ידוע לי כח ויטמינים נהרסים בבישול. האם יש ויטמינים שהבישול טוב להם והם לא אובדים? אם כן אילו ובאיזה סגנון בישול? תודה
שלום חווה, להלן תשובתה של קרן סלע אייזלר- דיאטנית קלינית ברמב"ם אחראית מערך המזון : בבישול ה-B12 נשאר יחסית יציב, ונהרסים רק אחוזים קטנים ממנו. ניאצין (ויטמין B3) עמיד יחסית לחום ולאור, אך בשל מסיסותו הוא מופרש למי הבישול. לכן כדאי להשתמש במים לשתות אותם או לשלב אותם במאכל אחר. ויטמינים מקבוצת B שנמצאים בקטניות דווקא מתחזקים. הבישול והחימום מרככים את הקטניות ובשל כך מקלים על פעולת המעי בעיכול ופירוק המזון. מכאן שגם הוויטמינים נעשים זמינים יותר לספיגה ולניצול בגוף. בבישול של ירקות כתומים אנו מאבדים במידה מסוימת ערכים של בטא-קרוטן, בחשיפה ממושכת לחום נהרס הבטא-קרוטן, אך מעט שמן בבישול דווקא תורם לשחרור הפרו-ויטמין, שכך הופך לזמין יותר לספיגה. התנאי לשחרור הפרו-ויטמין הוא הימצאות השמן בבישול, אך בכל אופן מתקבלת מהמזון כמות סבירה של הויטמין. ויטמין E , הוא עמיד ואינו נהרס בתהליכי הכנת המזון. ויטמין D, עמיד לתהליכי הכנת המזון, אך רגיש לאוויר, בעיקר במוצרי חלב, ולא בבשר, דגים או עוף. העיקרון של שמירת הויטמינים בצורה הטובה ביותר: -: בישול קצר ככל הניתן - עדיף טיגון קצר על צלייה ממושכת - כדאי לבשל בכלי סגור כדי להקטין את חשיפת הוויטמינים לחמצן -לבשל עם מעט מיים, ולנצל את המיים הנ"ל. בברכה,דנה וקרן.
הילדה שלי בת 6 אכלה שליש כוס סוכר בזמן שישנתי. תוך כדי שהיא ראתה טלויזיה, היא לקחה עם האצבעות ישר מתוך קופסת הסוכר טיפין טיפין במשך שעתיים. היא לקחה בעצמה את הקופסא מהארון וכמובן שאם הייתי ער לא הייתי נותן לה לגעת בזה. אם הייתי נותן לה לשתות כוס מים מיד כשגיליתי את זה ובתדירות של כל שעה האם זה היה ממיס את הסוכר ומנקז אותו אל מחוץ לגופה הרבה יותר מהר? אם תוכלו להשיב גם לגבי אדם מבוגר כי גם אני הרבה פעמים אוכל באירועים כמות גדולה של מאכלים עם המון סוכר ושותה כל מיני מיצים ממותקים ורטבים מתוקים במשך שעתיים שלוש שזה משך האירוע וחבל לי לוותר על זה כי אירוע משפחתי יש פעם בתקופה ואני רוצה להנות מכל מה שמגישים ומציעים לאורחים.
שלום ורד, לא יקרה לה כלום. הסוכר לא ישטף החוצה, היא תנצל אותו לאנרגיה ומה שבעודף ילך לאגירה. שום דבר לא קריטי. כנ"ל לגבי מבוגרים. אי אפשר לשטוף סוכר החוצה. מה שבעודף נאגר ומצטבר, לא מפעם אחת אלא מחשיפה ממושכת. בברכה,דנה
הסוכר "לוקח" איתו ויטמינים ומינרלים הנדרשים לעיכולו ממאגרים בגוף? (כגון כבד, עצמות, כליות..) והערך הגליקמי שלו אינו מסוכן ללבלב? בגלל ה"פצצה"שהלבלב מקבל? כי ממה שאת כותבת משמע שאדם שרזה או שבתת תזונה יכול לאכול שוקולדים ועוגות כל היום בנוסף לויטמינים שהוא יצרוך בתזונה נכונה והכל יהיה בסדר..
אימי בת 72 סובלת מפיברומיאלגיה שנים. תרופות לא עוזרות. האם לדעתך שינוי תזונה יכול לעזור להורדת כאבי התופת?תודה
שלום חגית, אין הרבה מחקר בנושא ולכן אין המלצות חד משמעיות. ישנם מחקרים קטנים לגבי אומגה 3 וויטמין D. בברכה,דנה
שלום, קראתי מזמן שכשמגלים מחסור בברזל אצל אדם מבוגר, אסור לתת תוסף ברזל, כי יכול להיות שהבעיה היא בחוסר הורמון מסויים, ושצריך לתת זריקות של ההורמון, כי מתן ברזל לא יעזור...אני לא זוכרת באיזה הורמון מדובר, אולי זה הורמון שמשפיע על יצור הפריטין, אני רק זוכרת שזה לא נכלל בבדיקת דם שגרתית שעושים בקופ"ח...רציתי לשאול את הרופאה על זה, וצריכה מידע...הרבה תודה
שלום קארה, כאשר יש מחסור בברזל במובגרים עורכים בירור מקיף, הכולל רמות פריטין, טרנספרין, צואה לדם סמוי ואם צריך קולונוסקופיה. ההורמון שאת מדברת עליו נקרא אריתרופואתין והוא מעודד ייצור כדוריות דם במוח העצם. הוא יכול להיות חסר אצל חולי כליה בשלבים מתקדמים ובחלק מהחולים האונקולוגיים. בברכה,דנה
האם הערכים התזונתיים של מוצרי גבינה נשמרים באפייה? האם גבינה לבנה, חמאה ושמנת בעוגת גבינה שומרים על ערכיהם התזונתיים טרם האפייה? שאלה נוספת: אני נוהגת להכין לבן שלי כארוחת עשר בבית הספר פיתה עם אבוקדו מעוך. האם מעיכת האבוקדו פוגעת בערכיו התזונתיים? האם העובדה שחולפות כארבע שעות מקילוף ומעיכת האבוקדו עד אכילתו פוגעת בערכיו התזונתיים? שמתי לב שלעיתים הדבר גורם לו להשחיר מעט.
שלום איילה, חימום ומעיכה לעיתים גורמים לאיבוד של ויטימינים רגישים לחמצון, כגון ויטמין C. שאר המרכיבים לא אובדים בקלות רבה. לגבי גבינות ערכים כמו חלבון, סידן נשארים. באבוקדו השומן החד בלתי רווי יכול לעבור חמצון, ושב לא בטווח שעות מצומצם. בברכה,דנה
שלום.אני מבקשת תפריט לדיאטה עתירת קלוריות ופחמימות. דיאטה רציונאלית עם כמויות אוכל לא רבות . אם יש לינקים לאתרים נוספים- יתקבלו בברכה. תודה רבה
שלום לוי, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי וקבלת תפריטים. פני לייעוץ אצל דיאטן. בברכה,דנה
שלום, אני בן 28, גובה 1.90 ושוקל 65. אני מאוד רזה ומעוניין להעלות במשקל אך רוצה לעשות זאת תוך כדי אימונים ולעלות בעיקר במסת השריר כי כרס ושומנים לא יתנו לי יותר מדי.. אני מתחיל להשתמש בגיינר ולהתאמן תוך כדי והשאלה שלי היא: בהתחשב בעובדה שעד היום אכלתי את כל סוגי האוכל המשמין והלא בריא וזה לא העלה אותי בגרם, האם כאשר אני מתחיל להתאמן ולצרוך גיינר אני יכול להמשיך לאכול את הג'אנק שאני רגיל, או שמה על מנת להעלות יפה במשקל כדאי שבנוסף לגיינר אוכל מזון בריא?
שלום מור, קשה לי לענות על זה במסגרת פורום זה. כאשר אנחנו מנסים להעלות אנשים במשקל אנחנו מנסים לעשות זאת עם מזון בריא עתיר קלוריות ולא ג'אנק. הצעתי הטובה ביותר לעשות זאת בליווי דיאטן ומדריך חדר כושר. בברכה,דנה
שלום בן 32 משקל 78 גובה 1.75 אני מאוד שומר על תזונה.מכיוון שיש לנו במשפחה גנטיקה שלך שומנים וכולסטרול בדם. אני אוכל כול ערב קופסת טונה במים ומוסיף לזה בצל,האם זה בריא? ולמה זה בריא? תודה יהודה
שלום יהודה, לא הייתי ממליצה לאכול כל יום טונה משומרת באופן כללי, ללא קשר למחלות רקע. זו עתירה במלח. בברכה,דנה
שלום, חבר שלי בן 32 משקל 97 גובה 1.80 לפני כחודשיים וחצי שקל 107 קילו לאחר דיאטה שמירה על תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית ירד ל 97 קילו. בשבועיים האחרונים לא מצליח להוריד מהמשקל אפילו שהוא ממשיך לשמור על תזונה ופעילות ספורטיבית. אשמח לשמוע עצה בשבילו?(הוא דיי מאוכזב מזה) תודה
שלום יהודה, אין סיבה להתאכזב. זהו תהליך ידוע, כי הגוף מגיע לשיווי משקל. בדרך כלל בשלב זה רצוי לשנות את התפריט ולהעלות בהדרגה רמת פעילות או עצימות. בברכה,דנה
דנה שלום, אני בת 30 וחוששת מאוד מסוכרת הריון. הייתי רוצה לדעת האם קיימים גורמי סיכון נוספים פרט לגילי. תודה רבה.
שלום יעל, ראשית, גילך אינו מהווה גורם סיכון, זה רק מעל 35. גורמי סיכון לסוכרת הריונית הינם רבים, כולל : הסטוריה של סוכרת במשפחה, האם אמך היתה עם סוכרת הריונית או סוכרת בזמן ההריון איתך, גיל מעל 35, שחלות פוליצסטיות, התחלת היריון עם משקל עודף ועוד. בברכה,דנה
תודה רבה דנה. אמי חולה בסוכרת מסוג 1. האם גם סוכרת מסוג 1 מהווה גורם סיכון?
האם חרובים יכולים להיות תחליף טוב ומומלץ לחטיפים מתוקים, האם את ממליצה עליהם, ומה כמות הקלוריות והשומן בחרוב ממוצע- בינוני? תודה
שלום דין, תחליף ראוי אמור להיות גם בעל טעם דומה, ובמקרה זה זה רחוק מהמציאות. אני ממליצה לאנשים לצרוך ממתק לטעמם בכמות קטנה מאשר להחליפו במשהו פחות מוצלח. ערך תזונתי יש לי ל- 100 גר'- כ- 540 קק"ל (כמו שוקולד), 55 גר פחמימות ועישר בסידן ואשלגן. בברכה,דנה
האם יש הבדל בין חיטה לחיטה מלאה? הכוונה לקטניות שאוכלים ולא כקמח וכו. האם חיטה שנמצאת בסופר הרגיל (סוגת וכו, כזו שאוכלים בחמין למשל) היא חיטה מלאה (כמו שיבולת שועל מלאה, אורז מלא וכו) ? ודבר נוסף- האם בורגול זו גם חיטה מלאה בגירסה שונה? תודה.
שלום ליאו, לא, אין הבדל. חיטה מלאה היא למעשה החיטה המקורי שלא עברה עיבוד כלשהו. קטניות זה לא דגן, אלא משהו אחר, אין להתבלבל. חיטה היא חיטה בצורתה המקורית, אמורה לבוא עם קליפה ולכן עשירה בסיבים תזונתיים. בורגול לרוב עשוי מחיטה גרוסה, ולכן אמור להיות דגן מלא, אך לא תמיד. בברכה,דנה
שלום רב! האם שימוש ביוגורט המכיל פיטוסטרולים עלול לפגוע בספיגת מינרליים וויטמינים שמנצלים כולסטרול לצורך ספיגתם? האם יתכן נזק מתמשך וחוסרים תזונתיים בעקבות נטילת היוגורט-למשל פגיעה בספיגת סידן וויטמין די לאוכלוסיה אוסטיאופורוטית? תודה
שלום סיגל, לא למיטב ידיעתי. הפיטוסטרולים מעכבים ספיגה של כולסטרול, לא שומן.ויטמינים מסיסי שומן צריכים שומן, לא כולסטרול כדי להספג, ובכל זאת אנחנו אוכלים שומן בתפריט. אין לי מידע בנושא ועל פניו אין סיבה לפגיעה, אך מצד שני זה גם לא נחקר. ההמלצה לפיטוסטרולים הינה המלצה כללית לאוכלוסיה ולכן לא אמורה להזיק. בברכה,דנה
שלום, אני חייבת לאכול דיאטת דלת שארים עקב פסטרופרזיס. כתוצאה מכך עלתה רמת הטריגליצרידים אצלי (אני מקבלת טיפול בקרסטור והייתי מאוזנת 5 שנים) איך משלבים בין 2 הגישות כביכול מנוגדות?
שלום רותי, צר לי, אך האם התכוונת לגסטרופרזיס, בעיה בהתרוקנות קיבה? כי מה שרשמת לא קיים. דנה
כן הכוונה לגסטרופרזיס- שיתוק כיבה
שלום נאוה, האם חמאת שיאה אכילה- כן. לפעמים משתמשים בה בתעשיית השוקולד. בברכה,דנה
או שזה רק למטרת טעם או מייצב בשוקולד? תודה
אני לא אוכלת בשר ובמקום זה אני אוכלת טונה ואני לא אוכלת שום דג אחר. האם זה תחליף טוב לבשר מבחינת כמות הברזל הדרושה לאדם בוגר ומבחינת חלבון מלא שאוכלים פעם ביום ? אני גם לא אוכלת דברי חלב אני אוכלת ביצים ופיתות עם חומוס.
שלום תמר, מבחינת חלבון טונה הינה תחליף מצויין, אך רק בזה. לא בברזל, ויטמין B12 ואבץ. את צריכה לדאוג גם לתחליף לסידן. בברכה,דנה
ברצוני לדעת האם יש ביקוש למקצוע כתזונאית קלינית, אם יש לי תואר בהנדסת ביוטכנולוגיה של מזון מה דרוש לי ללמוד כדי להשלים למקצוע וכמה בערך תזונאית קלינית מרוויחה?
שלום שיר, כרגע הביקוש מעט ירד, בגלל שישנם הרבה בוגרים לתואר וזמן המתנה ארוך להכשרה המעשית. אני מניחה שההשלמות יהיו של כשנה וחצי או שנתיים לתואר ראשון בתזונה+ הכשרה מעשית של חצי שנה+ בחינה ממשלתית. אין בידי שכר ממוצע של דיאטנית, זה משתנה לפי מקום העבודה. בברכה,דנה
ב 08:30 בבוקר אני אוכלת 2 פרוסות לחם קל + גבינה +ירק האם בשעה 11:00 אני יכולה לאכול גביע יוגורט + גרנולה? צהריים בשעה 14:30-15:30 עוסקת 4 פעמים בשבוע בספורט תודה.
שלום אפרת, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי ולכן לא אוכל לחוות דעה על התפריט שלך. בבררכה,דנה
שלום רב, אני בת 28 וצמחונית מגיל 12. בהתייעצות עם תזונאית החלטתי לנסות להפסיק את הצמחונות. לפני כשבועיים אכלתי דק לברק וירקות קלויים, הרגיש לי מוזר, אבל הכל היה תקין. אמש, אכלתי פילה סלמון אפוי (שהיה לי הרבה יותר טעים מהלברק) וירקות קלויים- הכנתי בבית מדג טרי שקניתי ובדקתי. כחצי שעה לאחר הארוחה חשתי בכאב בטן, הלכתי לשירותים, ומה שנקרא- האוכל יצא לי משני הכיוונים, הקאתי לדעתי את רוב הארוחה. גם היום אני סובלת מידי פעם מכאבי בטן ומשלשלת (תודה ךאך אני לא מקיאה ואין לי בחילות). אציין שגם בן זוגי אכל את אותו הדבר והרגיש מצויין. מדוע זה קרה? מה כדאי לי לעשות בהמשך? להמשיך לנסות לאכול דגים? דגים מסיימים? שבוע טוב והרבה תודה.
שלום פולי, יכול להיות שהמקור לתחושה היתה העובדה שסלמון הינו דג שמן מאוד, ואולי זה הפריע לך. נסי לאכול דגים רזים יותר, סול, טונה, לברק, דניס לא מטוגנים ותראי מה קורה. בברכה,דנה
שלום רב הנני בת 20 שוקלת 53 גובהה 1.65-16.66 משהו כזה פחות או יותר..מבנה גוף נראה טוב יחסית רזה אך לא הרבה..הייאוש שלי נוביע מהרגליים..מהברך ומטה הרגליים שמנות זה מוריד לי את הביטחון אני רואה בנות ששוקלות כמוני והרגליים שלהם ממש רזות וגם בנות שמנות שיש להם רגלליים רזות..נסיתי הכל..הגעתי פעם עד 47 קילו רזיתי בכל הגוף חוץ מהרגליים מה אפשר לעשות,?
שלום מאי, ככל הנראה מדובר במבנה ולא בשומן. ישנם אנשים שנולדים עם מבנה רגל רחב יותר. הפתרון היחיד שאני יכולה להציע לך הוא הרבה פעילות גופנית שמחטבת יותר את צורת הרגל וזו תראה יותר שרירית, אך לצערי אין הרבה לעשות בנוגע למבנה. בברכה,דנה
איך אני מתרגמת מוחשית 60 גרם תירס לייט מקופסא? בקופסא יש 330 גרם תירס מסונן. איך אחשב 60?
שלום שירי, זה בערך חמישית קופסה, אז אפשר לחלק שרירותית לחמישה חלקים שווים. בכל מקרה בכפות מדובר בכ- 10 גר' לכף. בברכה,דנה