אנורקסיה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

18/04/2002 | 11:06 | מאת: גימי

אבקשכם לענות לי על השאלות הבאות: א. מהיא אנורקסיה? ב. איך היא נגרמת? ג. מה הסימנים למחלה? ד. מה הנזק הגופני שנגרם? ה. איך אפשר להחלים מהמחלה? תודה מראש, גימי.

הי גימי, משמעות המילה אנורקסיה - חוסר תיאבון, המביא לכן למיעוט אכילה. בשאלה בטח התכוונת לאנורקסיה נברוזה - בעיה נפשית הגורמת לחוסר אכילה קיצוני. הגורמים למחלה שנויים במחלוקת, יש טוענים שזו צורה של התמרדות של ילדים מאוד טובים המתקשים לעמוד על שלהם, יש שטענו שזהו סרוב לקבל נשיות בוגרת (המחלה נפוצה בעיקר בנערות מתבגרות) ויש הטוענים (גישה הנראית לי ביותר) שזו הפרעה נפשית המזכירה במידה מסויימת סכיזופרניה - כאשר "קול פנימי שלילי" גורם לאדם להזיק לעצמו ולהאמין שהוא בלתי ראוי לחיות = בלתי ראוי להנות ולאכות. היות וביטוי המחלה המרכזי הנו הפסקת אכילה - הרי הסימן המרכזי יהיה ירידה קיצונית במשקל. סימנים מוקדמים אפשריים הם - עיסוק מופרז בספורט, עיסוק מוגזם בהכנת אוכל לאחרים, צימחונות. הטיפוסים המועדים לחלות הם לרוב ילדים מאוד פרפקציוניסטים, מוצלחים בכל תחום, עם דרישות מאוד גבוהות מעצמם. הנזק הגופני תלוי בשלב ובחומרה. אם המחלה קיצונית וממושכת היא תביא בסופו של דבר למוות. עוד לפני כן יש אובדן של הפוריות ונזק מסיבי לעצמות ולשריר הלב. אם מצליחים לרפא אותה בשלב מוקדם הפוריות והעצמות יכולים עדיין להשתקם, אם הריפוי מאוחר תתכן עקרות ונזק קבוע לעצם. באשר להחלמה, ישנם מרכזים העובדים בשיטות שונות ובאחוזי הצלחה טובים. אפשר לפנות ולהתעניין במרפאה להפרעות אכילה ברמב"ם (בסיס של מרפאת חוץ) לדליה - 8543031-04, או לקו החם של מרכז שחף - 9357035-08.

18/04/2002 | 17:32 | מאת: רוני

יש לי חבר שיש לו את הפרעת האכילה, אבל הוא בשלב שרוצה לצאת מזה .הוא מוכן לקבל שהוא צריך להעלות במישקל למישקל תקין, ומוכן לאכול. הפחד שלו הוא שהוא ישמין מעבר למישקל התקין. כלומר הפחד הוא שאם הוא יחזור לאכול רגיל (והוא מוכן לעשות זאת) תהליך העליה במשקל לא יעצר במישקל תקין אלא הוא ישמין יותר מהמשקל התקין ויחזור חזרה ליהיות שמן. הפחד הזה נשמע רציונלי ולא מדובר כאן בבעיה פסיכולוגית אלה בבעיה של האם הוא אכן יכול לאכול רגיל וליהיות שקט שהוא לו יחזור ליהיות שמן. כי בכל מקום שמיסתכלים רואים אזהרות שדיאטות קיצוניות פוגעות בחילוף החומרים ומה שקורה בסופו של דבר שהאנשים אף משמינים עוד מעבר למה שהיו בהתחלה. האם את יכולה לומר האם הוא אכן יכול לאכול רגיל ללא החשש הזה? מה לעשות? (ושוב לא הפניה לפסיכולוג בבקשה)

21/04/2002 | 18:09 | מאת: or

21/04/2002 | 18:14 | מאת: or

שלום! יש לי מספר חברות שסבלו בעבר מאנורקסיה, שמתי לב שלאחר תקופה מסוימת של ההרעבה מתחיל צבע כפות הידיים שלהן להפוך למעין צהבהב - כתום. גם אחרי הטיפולים והעליה במשקל לא השתנה צבע הידיים, רציתי לדעת מה גורם לכך, האם חוסר בסוג מזון מסוים או חומר כלשהו שמופרש .(שמעתי משהו על פגיעה בכבד). וכן, האם זה בר חלוף , או שכך זה ישאר. שאלה נוספת היא מה התסמינים הגופניים הנלווים לאנורקסיה , למעט הירידה במשקל וכן פגיעה בפוריות ..

22/04/2002 | 14:05 | מאת: חני ויסמין

11/08/2002 | 12:33 | מאת: שושנה

מנהלי פורום תזונה קלינית