שמן דגים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

14/02/2002 | 13:41 | מאת: ענת

האם זה נכון שטוב לתת לילדים שמן דגים בכדי לחזק את המערכת החיסונית שלהם? אם כן היכן קונים את זה? יש לי ילדה בת 4 אומנם פיקחית ועירנית ומשתוללת ללא הרף אבל רזה מידי לגילה שוקלת רק 12 קילו? האם לעשות משהו בנדון? בתודה ענת

ענת שלום, נתחיל עם שאלתך בנוגע לשמן דגים. אני מניחה שאת מתכוונת לשמן מסוג אומגה 3 אשר מצוי בעיקר בדגי ים צפוני (כמו מקרל, טונה וסלמון). קיימות למעלה מששת אלפים עבודות מחקר מדעיות התועלת הבריאותית של שמני אומגה 3. ההשפעות על מערכת החיסון הן רק נושא אחד מתוך רבים ומגוונים (מניעת ממאירויות, איזון רמות סוכר בדם, הפחתת הסיכון לטרשת עורקים ועוד). הסברה היום היא שבריאותם של אוכלוסיות כגון אלו במזרח הרחוק מושפעת לטובה מכך שהם צורכים תפריט עם הרבה יותר אומגה 3 והרבה פחות אומגה 6 - המצוי בשמנים כמו סויה, תירס, חריע ועוד. באשר לילדים הרי שהיום יש עבודות על השפעת חומצות אומגה 3 מסויימות על התפתחות המוח בתקופת ההריון ומייד לאחר לידה, ואפילו על התנהגויות כמו הפרעות קשב (היפראקטיביות) הפרעות למידה (דיסלקציה) ועוד. לפיכך יצרני הפורמולות לתינוקות מתלבטים אם להוסיפם לתכשירים וחלקם כבר העשירו את הפורמולות בהן. כיצד והאם לתת לילדים את השמן? אישית אני סבורה שרצוי לאזן את התפריט, על ידי הפחתת השמנים מסוג אומגה 6 (אבל לא לגמרי כי גם בהם יש חומרים חיוניים!) ותוספת דגים - למשל מסוג טונה שמרבית הילדים אוהבים, פעמיים בשבוע למשל, שניצל מנסיכת הנילוס (מטוגן בשמן קנולה שאינו עשיר באומגה 6) ועוד. לשאלתך השניה. ראשית משמח שמדובר בילדה חיונית ובריאה. בכדי לענות לך יותר לעומק הייתי רוצה שתכתבי לנו באיזה משקל נולדה, מה גובהה, האם היא אוכלת באופן תקין וסביר, האם היא בריאה בדרך כלל (ואם היו בעיות רפואיות כלשהן, מהן) והאם את ובעלך בעלי משקל וגובה ממוצעים, מעל או מתחת לממוצע.

מנהלי פורום תזונה קלינית