לקטוז ופרוקטוז

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

28/01/2013 | 19:37 | מאת: מיה

לפני מספר שנים התגלתה אי סבילות לפרוקטוז ולקטוז וכמובן שכל התזונה השתנתה בהתאם. מס' שאלות : האם אי סבילות לפרוקטוז מצריכה בדיקה נוספת מלבד בדיקת נשיפה? והאם יש לחזור עליה לאחר מס' שנים? בנוסף האם זה תורשתי? אם תוכלי להמליץ היכן אפשר למצוא רשימה אמינה לגבי פרוקטוז במזונות

לקריאה נוספת והעמקה
29/01/2013 | 17:08 | מאת: דנה ויינר

שלום מיה, אין לי מידע לגבי אמינות הבדיקה והאם יש מקום לבדיקה נוספת. למיטב ידיעתי זו הבדיקה האמינה היחידה בנושא. וכמו שאומרים, אין כמו ניסוי וטעיה, אם תאכלי ותרגישי אי נוחות, תדעי מה הסיבה. לרוב זה לא משהו שחולף. לא ידוע לי על מנגנון תורשתי. לגבי פרוקטוז אני אביא לך כאן רשימה שאני הכנתי : רגישות לפרוקטוז קיימת כיום אצל 30% מהאוכלוסייה בעולם המערבי. אבחון הרגישות נעשה על ידי תבחין נשיפה. הטיפול: הגבלה תזונתית של פרוקטוז. להלן ההמלצות להגבלת פרוקטוז: 1. מזונות/משקאות המכילים יותר מ0.5 גר' פרוקטוז לעומת גלוקוז למנה של 100 גר'. 2. מזונות המכילים יותר מ3 גר' פרוקטוז במנה מוגדרים כבעלי תכולה גבוהה של פרוקטוז. 3. יש להימנע ממזונות בעלי יחס פרוקטוז:גלוקוז גבוה מ1 (לדוגמה תפוחים ואגסים), ללא קשר לכמות הכללית של פרוקטוז במזון. יחס גבוה של גלוקוז מאפשר ספיגה טובה יותר של פרוקטוז. 4. מזונות עשירים בסורביטול, קסיליטול, פירות מיובשים, פירות משומרים בסירופ, חומץ בלסמי, חסה, מוצרי עגבנייה, מיץ אגבה, אורז חום, יינות ממותקים וחלק גדול מדגני הבוקר הממותקים. 5. מזונות המכילים כמויות גדולות של דבש, ריבה או High Fructose Corn Syrup (HFCS). 6. מזונות עשירים בפרוקטנים (שרשרות של פרוקטוז): ארטישוק, אספרגוס, כרישה, בצל, וכל מה שעשוי מחיטה. נושא הפרוקטנים עדיין נחקר ולכן יש להגביל בזהירות ולפי סבילות. ההמלצות עומדות על הגבלה של 0.5 גר' פרוטקנים למנה. יש להימנע מתוספת של אינולין ושל FOS, שניהם פרוקטנים. טבלת מזונות שבהם יחס פרוקטוז:גלוקוז גבוה מ1. לפי הUSDA, גם אם תכולת הפרוקטוז גבוהה אך היחס הוא לטובת גלוקוז או שווה, מזונות אלו ניתן לצרוך ללא הגבלה. מזונות מומלצים (יחס פרוקטוז:גלוקוז שווה או קטן מ1) פירות: אפרסק, נקטרינה, משמש, שזיף, חמוציות, דובדבנים, תותים, פירות הדר, בננה בשלה, קיווי, פסיפלורה, אננס, גויאבה, אפרסמון, אבטיח. ירקות: הכול מותר חוץ מדלורית ובטטה, יש גם רגישות לעגבניות. דגנים ולחם: תפוחי אדמה, שיפון, תירס, גריסים, שיבולת שועל, אורז לבן. בשר ודגים: ללא הגבלה. מוצרי חלב: הכול פרט למוצרי חלב ממותקים. זרעים: כל הסוגים, בעיקר פיסטוקים. בברכה,דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית