טיפול למחלת הקרוהן

דיון מתוך פורום  רפואה משלימה

27/05/2012 | 08:45 | מאת: הלן

שלום, אני בת 50 וסובלת ממחלה קרוהן - לפני כשנה וחצי עברתי ניתוח להוצאת חלק מהמעי הדק, וכיום מטופלת באימוראן כדור אחד ביום.לצערי הרב אני לא רואה כל שינוי והריצות לשירותים ממשיכות. האם ישנו איזה טיפול היכול לעזור לי להתמודד עם הקרוהן?יש לציין שהחרדה שמא כאבי הבטן יחזרו היא גדולה ופוגעת באיכות חיי. תודה

30/05/2012 | 08:53 | מאת: טל בלו

שלום הלן מחלת קרוהן מוסברת ברפואה הסינית המסורתית כמצב שמתפרץ על רקע בו אלמנט האש איננו באיזון והאיברים שלו הלב והמעי הדק נפגעים. אלמנט האש מאופיין ברצון למצוא את הייחוד שלי בתור אדם, לקבוע את דרכי ,להיות שונה מהשאר. האש בטבע מאופיינת בחום, היא נמצאת במרכז והתנועה שלה לא יציבה-מרצדת. את כל אלה מאפיין גיל ההתבגרות שבראייה הסינית מסמן את אלמנט האש . רוב החולים בקרוהן חולים מתי שהוא בתקופה זו- גיל 14 עד 30. לרוב נגלה בתשאול צעירים רגישים מאוד, שחוסר האיזון בא לידי ביטוי הן ברמת האיברים, הן ברמת הרגשות והן מבחינת מעגל החיים. רבים מהמטופלים אומרים "שבכל פעם שההתקף מגיע הם מזהים ויודעים את הסיבה הרגשית שקדמה לו". הלב ברפואה הסינית משמש כמשכן הנשמה (SHEN) - המונח הזה מפורש כנשמה או נפש, ברפואה הסינית המונח מתייחס למנגנון של שינוי ומסתורין שבתנועה עמוקה ופתאומית והביטוי שלה בפנים של האדם. התפקידים העיקריים של ה-SHEN: 1-מכלול הפעילות המנטאלית (תודעה, הכרה) מכלול החשיבה והאינטלקט 2-מכלול הרגשות וההשתקפות שלהם, הכוח של האש מחצין ומאיר את רגשותינו, זה קשור לתקשורת שהיא התדר של הלב . "המעי הדק אחראי על קליטת ומעבר לדברים, הנעת החומרים יוצאת ממנו" המעי הדק מקבל חומרי מזון שעברו תהליך עיכול ומיון ראשוני על-מנת לבצע הפרדה יסודית של מה שנחוץ ומה שלא, מכאן נובע תפקודו העיקרי – הפרדה בין עיקר לתפל על-מנת לאפשר לגוף חיוניות ושגשוג . תפקיד נוסף וחשוב-הוא אחראי על הפרדת הנוזלים ובכך משמש כמצנן האנרגטי של הלב החם. * הקשר עם הלב – נאמר בספרות הסינית שהלב כמשכן ה SHEN , התודעה הרגשית והחשיבתית, חייב את עזרת המעי הדק להפרדה בין טהור ועכור, לטובת בהירות מחשבתית וקבלת סדר עדיפויות בנושאים בהם אדם מתמודד . ברפואה המערבית מחלת קרוהן מוזכרת בצמוד לקוליטיס-דלקת כיבית של המעי הגס. התסמינים של שתי המחלות דומים מאוד, אך האטיולוגיה (גורם הבעיה) שונה. בתפיסה הסינית הרגש של המעי הגס הוא פרידה. כשמתבוננים פנימה ושואלים מה יש בגוף שגורם למעי הגס להיות רגיש כל כך? לרוב נגלה התמודדות מורכבת עם פרידה-מרגשות, מתקופות ,ממצבים. בפתופיזיולוגיה הקלינית נחלק מחלות אלו לשלוש תבניות שונות. כל תבנית מייצגת תהליך אחר של המחלה ולעיתים גם סיבה שונה להתפרצות חריפה של התקף: 1-פלישה של לחות חמה-מאופיינת כמצב חריף ופתאומי של פגיעה במערכת העיכול-שלשול, שלשול דמי, התכווצויות, נפיחות וכאבים בבטן, צואה רירית, שתן צהוב. 2-חסר בדם הלב וצ'י הטחול-מצב כרוני של צואה רכה, יציאות רבות ולאחר כל ארוחה, צואה עם מזון לא מעוכל, חוסר תאבון, כאבים עמומים, חולשה ועייפות, קושי להירדם ונדודי שינה. 3-תקיעה של דם וצ'י-התלונה העיקרית היא כאב חד וחמור בבטן המוקל לאחר יציאה. דימום רב בצואה, קושי בנשימה, שרירים נוקשים ותשישות. בתפיסה הסינית הדם הוא סוג של אנרגיה.הסינים אומרים שדם הוא לא רק ישות פיסית,אלא גם האפשרות למבנה,לחומר וצורה. הוא מאפשר לחיים להתממש במרחב ובזמן. דימומים כרוניים פוגעים ביכולת של האדם להחלים רגשית ופיסית ממחלה וכל טיפול במצבי דימום יתמוך ויחזק את אנרגית הדם. ברפואה סינית מטפלים במצבים השונים של מחלת הקרוהן בדיקור-כשאחת הנוסחאות נקראת "אורח –מארח" ומשמעותה פיזור של האיבר הנמצא בעודף (הלב) וחיזוק האיבר הנמצא בחוסר (המעי הדק) באותו האלמנט (האש). נוסחה נוספת לתמיכה וחיזוק אנרגית הדם נקראת "ארבעת הפרחים" ,צמחי מרפא-נשתמש בצמחים מפסיקי דימום, מכווצים, מחזקי דם וצ'י(אנרגיה) והנוסחה תשתנה לפי המצב של המטופל/ת, תזונה-כלי טיפולי חשוב מאוד במחלות דלקתיות של המעיים ,התזונה הסינית תעודד מזונות בעלי טעם חמוץ שהאופי שלהם הוא כיווץ ומזונות מתוקים (בטטה, דלעת, קוסמת), שמטרתם חיזוק והרמוניה, במקביל נשים דגש על הימנעות ממזון קר אנרגטית ומזונות המייצרים ליחה (מוצרי חלב, סלטים קרים, ירקות סולניים, חומרים משמרים וצבעי מאכל). וצ'י קונג-תרגילי נשימה ותנועה אנרגטיים. המטרה להפחית את מצבי הדלקת/דימומים מהמעי, להפסיק שלשול, לקרר את האש ולהזין את האיברים הפנימיים. רפואה שלמה טל

מנהל פורום רפואה משלימה