זאבת

דיון מתוך פורום  רפואת משפחה

25/10/2003 | 12:55 | מאת: רותי

שלום ברצוני לדעת מהן התופעות החיצוניות והפנמיות של מחלת הזאבת ומה הסיבה להופעתה. האם מצב נפשי ירוד יכול לגרום להתפרצות המחלה. תודה.

26/10/2003 | 11:39 | מאת: ד"ר יעל הס

שאלה נ-ו-ר-א מורכבת (בערך כמו המחלה). אנסה לשלוף ממוחי הקודח את כל הפרטים הזכורים לי....: ראשית מדובר במחלה אוטואימונית - דהיינו מחלה בה הגוף מייצר נוגדנים נגד עצמו. המחלה נפוצה יותר אצל נשים, ומתחיל בגיל הפוריות. הפגיעה במחלה זו הינה רב מערכתית. מדובר על 11 קריטריונים למחלה, מתוכם, כדי להגדיר לופוס צריך לפחות 4 או יותר מכל הבאים: 1. עור: פריחת "פרפר" אופיינית על גשר האף והלחיים. 2. עור: פריחה "דיסקואידית" על פני העור או הקרקפת עם קשקשת עליה. 3. עור: רגישות לשמש -הופעת פריחה כתוצאה מחשיפה לשמש. 4.כיבים בפה או ברירירות האף - בד"כ כואבים. 5.דלקת פרקים - המתאפיינת באודם ונפיחות בלפחות 2 פרקים. 6. דלקת של "מעטפות" - מעטפת הריאות - פלאוריטיס, מעטפת הלב- פריקרדיטיס. 7. פגיעה כלייתית אופיינית - נפריטיס 8.פגיעה נוירולוגית - פגיעה בעצבים פריפרים, אוטמים במוח, שינויים במצב נפשי, אפילפסיה 9. שינויים המטולוגיים (בדם) - אנמיה, ירידה בייצור תאים במח העצם ולכן ספירת דם לבנה נמוכה, טסיות נמוכות. 10. נוגדנים אופייניים - מבחני לופוס חיוביים, בדיקה חיובית-שגויה לסיפיליס, ואחרים 11. ANA - ANTI NUCLEAR ANTIBODY חיובי. מה גורם להתפרצות המחלה - לא ידוע, אבל כמו כל מחלה אוטואימונית - ייתכן שלחץ נפשי יגרום להתלקחות המחלה. מצד שני, שינויים נפשיים יכולים להופיע כחלק מהמחלה כך שקשה להגיד מה קדם למה. מקווה שעזרתי.

מנהל פורום רפואת משפחה