סרטן רירית הרחם: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

פרופ' איתן פרידמן: "רוב סוגי הסרטן אינם עוברים בתורשה, אבל ייעוץ גנטי יכול להציל חיים"

אילו סוגי סרטן מושפעים מהמטען הגנטי שקיבלנו מהורינו? מהו הסיכוי ללקות בסרטן שבו לקו קרובי משפחה? אילו בדיקות מאפשרות לאתר נשאיות גנטית? פרופ' איתן פרידמן עם כל התשובות מדי שנה מאובחנים כ-30 אלף ישראלים בסרטן. למרות מחקרים רבים המבוצעים זה זמן רב בתחום, כיום לא ניתן להצביע במדויק על כל הגורמים שמובילים אנשים מסוימים לחלות בסרטן. "סרטן הוא ללא ספק תוצאה של שילוב של גורמים גנטיים וגורמי סביבה", מסביר פרופ' איתן פרידמן, מומחה בגנטיקה רפואית. "מבין גורמי הסביבה וההתנהגויות הקשורות לסיכון לפתח סרטן אפשר למנות עישון, חשיפה לחומרים מסרטנים ואורח חיים יושבני. בנוסף, ידוע גם כי גנטיקה עשויה לשחק תפקיד מסוים ולפיכך, לא כל מי שמעשן למשל מפתח סרטן". לדבריו, ברובם המכריע של סוגי הסרטן אין אלמנט תורשתי הנגרם בשל גן בודד. למרות זאת, הוא מציין כי בערך ב-10% ממקרי הסרטן ניתן לאתר גן פגום, שעובר בתורשה מדור לדור ומשפיע על הסיכון של הנושא/ת אותו לחלות בסוגי סרטן...
ללמוד עוד על סרטן רירית הרחם
שימור נעורים-תמונה

ד"ר משה זלוצובר מציג את היתרונות והחסרונות של חלק ממגוון...

מאת: ד"ר משה...
07/06/2006
פרופ' איתן פרידמן: "רוב סוגי הסרטן אינם עוברים בתורשה, אבל ייעוץ גנטי יכול להציל חיים"-תמונה

אילו סוגי סרטן מושפעים מהמטען הגנטי שקיבלנו מהורינו? מהו...

מאת: פרופ' פרידמן...
25/04/2022
הקשר בין ציסטות בשחלות לסרטן-תמונה

מחקר בריטי חדש מצא כי אין קשר בין ציסטות בשחלות אצל נשים...

מאת: ד"ר עמית...
18/10/2011
גנטיקה עצובה: סרטן הרחם-תמונה

לפי סקירה חדשה, לנשים שיש להן קרובי משפחה מקרבה ראשונה...

מאת: ד"ר עמית...
12/01/2015

סרטן רירית הרחם: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

ד"ר שלום, בת 38 ,תישעה חודשים אחרי לידה, בחודשים האחרונים חזרו מחזורים כבדים(בערך 10 ימים ויותר כשחמישה מהם דימום כבד) ומעט דימום בין מחזורים, לפני כחודשיים ראתה רופאת הנשים כי רירית הרחם מעובה גם מיד לאחר המחזור, המצב הופיע גם החודש לאחר המחזור רירית של 8.8 מ"מ, הטיפול שהוצע הוא פרוגסטרוני- כך שלקחתי שבוע שעבר 7 כדורי פרימולט נור 5 מ"ג, והשבוע היה דימום - במשך 3 ימים, ביום הרביעי כמעט ונעלם לגמרי. אמורה להיבדק בעוד כיומיים. שאלותי הן- במידה ורירית הרחם לא התנקתה מה ניתן לעשות? האם שוב פרוגסטרון? גרידה? היסטרוסקופיה? מה חשיבות קילוף רירית הרחם המעובה? ומה יכול להיות הגורם למצב זה של רירית הרחם? בנוסף אולי חשוב לצייו שנעשו 3 בדיקות פאפ מאז הלידה והן לא היו תקינות (ASCUS, CIL 1,AGUS )ביופסיה מתעלת צוואר הרחם תקינה, קולפוסקופיה תקינה כל פעם, ותוצאת הפאפ האחרון היה AGUS שלאחריה עשיתי פיפל שיצא תקין גם הוא. האם מצב רירית הרחם יכול להיות הגורם לתוצאת הAGUS? מה לדעתך הטיפול ההכרחי האופטימלי? תודה רבה

איילת שלום, יש 3 סיבות עיקריות להתעבות רירית הרחם: 1. תגובה הורמונלית - באופן טיפוסי רואים שינוי בעובי הרירית בהתאם לשלב במחזור הויסתי. אם רירית הרחם מעובה באופן קבוע סימן הוא שאין ליחס זאת לשינויים ההורמונליים. 2. גידול ברירית הרחם. 3. פוליפ ברירית הרחם. שני המצבים האחרונים ניתנים לאבחון באמצעות היסטרוסקופיה. הבדיקה הזו פשוטה מכדי להמנע ממנה - היא מאוד אינפורמטיבית ונטולת סיכונית משמעותיים בידיים אמונות. באיה מדיקל אנו מבצעים מאות בדיקות כאלה בשנה ומקבלים תוך זמן קצר תשובה מדויקת המסירה את כל הספקות. לגבי AGUS - בדיקת פאפ היא בדיקת סקר בלבד, משמע רמת דיוק נמוכה יחסית. הבדיקה המשמעותית היא קולפוסקופיה ופיפל. ביצעת את שתיהן והן תקינות. לכן לדעתי את יכולה די להרגע ולהשאר במעקב. רפואה שלמה.

ד"ר לקסמן תודה רבה על התשובה, הייתי היום אצל רופאת הנשים לאחר הדימום בעקבות הפרוגסטרון ולמרות הטיפול רירית הרחם נשארה מעובה, הרופאה המליצה לנסות עוד פעם אחת לקחת פרוגסטרון ואם זה לא יעזור אז היסטרוסקופיה. מה ההבדל בין גרידה להיסטרוסקופיה ניתוחית? ומדוע יש להתערב במצב של רירית רחם מעובה? (חוץ מהמחזורים הכבדים מאוד) וכן האם אתה יודע מה העלויות של היסטרוסקופיה כזו באופן פרטי? שוב הרבה תודה.

הבנתי מתשובתו של הרופא ששאלתי שיש לי רירירית רחם מעובה בעובי של 19מילמטר עקב טיפול בכדור בשם טמוסקיפן לסרטן השד .הרופא אמר שלא צריך לעשות היסטרסקופיה ניתוחית גרידה ושליחה לביופסיה.אז מה כן צריך כדי לשלול חלילה התפתחות של סרטן רירית הרחם או הימצאות של פוליפים ?אציין שאני לא סובלת מהפרשות דימומים או כאבים .

אם אין דמום לא צריך לעשות כלום

היי, זה נכון שפוליפ ברחם נגרם מעודף אסטרוגן? ואותה שאלה לגבי סרטן הרחם? אם כן, האם גלולות מונעות סיכוי לזה? תודה

שלום לך, מצב של אסטרוגניות יתר עשוי לגרום להופעת גלולות, חשיפה ממושכת לאסטרוגן וגנטיקה עלולים להגביר הסיכון לסרטן רירית הרחם. פוליפ תופעה נפוצה מאד, כ- 25% מהנשים מפתחות פוליפים במהלך חייהן. סרן רירית הרחם מחלה נדירה יחסית כ- 1% מהנשים תפתחנה גידול זה. גלולות יכולות אולי לעזור בהקטנת הסיכויים להופעת פוליפים, אך לצערי לא למנוע סרטן רירית הרחם.

כדי לאחר את הביוץ לזמן הטבילה, נתן הרופא כדורי אסטרופם, למשך 3 ימים. שם כתוב שזה בשביל נשים בגיל המעבר, כ"כ כתוב שזה מעלה את רמת הסיכון לסרטן. שאלתי- האם זה באמת מה שמתאים לדחות את הביוץ? והאם במינון נמוך כזה הוא גם מעלה את הסיכון לסרטן?

מוטי יקירה, הטיפול שקיבלת בכדורי אסטרופם אכן מיועד לדחיית הביוץ. כאשר יש לו שימוש גם למטרות אחרות בין היתר גם לטיפול הורמונלי בגיל המעבר, במינונים שונים ובתדירות שונה. לגבי הסיכון לסרטן- שימוש באסטרוגן בכמות רבה ולתקופה ממושכת ללא שילוב עם פרוגסטרון אכן מעלה סיכון לסרטן, סרטן רירית הרחם. אולם השימוש באסטרופם במקרה שלך הינו קצר טווח ולפיכך אינו מעלה הסיכון. מומלץ נטילת חומצה פולית 400 מק"ג טרם כניסה להריון. שיהיה בהצלחה!