דיאטה קטוגנית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

אפילפסיה אצל מבוגרים: כיצד לאבחן ולטפל?

1 מכל 100 איש סובל מאפילפסיה, מחלה נוירולוגית הכרוכה בהתקפים הפוגעים באיכות החיים וכרוכים בסיכונים שונים, ואף סכנת חיים. ברוב המקרים, ניתן לטפל באפילפסיה באמצעות תרופות, ניתוח או בשילוב התקנת קוצב וגם דיאטה קטוגנית אפילפסיה היא מחלה נוירולוגית נפוצה יחסית, שכיחותה  כ-1% מהאוכלוסיה הכללית. במקרים רבים, אפילפסיה מופיעה בילדות, אך המחלה עשויה להתפתח בכל גיל. כיום יודעים שיש עלייה בשיעור הופעת המחלה בקרב קשישים.   התפרצות פעילות חשמלית בלתי תקינה ובלתי סדירה. צילום: שאטרסטוק מהי אפילפסיה? אפילפסיה היא מחלה נוירולוגית, שבה התכונות החשמליות באזור מסוים במוח/רשת של תאי מוח אינן תקינות. כתוצאה מכך, הן עלולות לגרום להתפרצות פעילות חשמלית בלתי תקינה ובלתי סדירה ("סערה חשמלית"). אזורים אלה נקראים "מוקד אפילפטי" ואותה "סערה חשמלית" נקראת "התקף אפילפטי". בחלק מהמקרים הרשת האפילפטית במוח היא כללית, דו צדדית, ולא מוקדית.   הגורמים לאפילפסיה להופעת אפילפסיה יש סיבות שונות בקבוצות גיל שונות, חלקן...
ללמוד עוד על דיאטה קטוגנית
"אני מרגישה ש'ילדי דרווט' נופלים בין הכיסאות" -תמונה

עומר סהר, בת 5, נולדה עם תסמונת נדירה של מחלת האפילפסיה...

מאת: מערכת זאפ...
14/08/2019
על תזונה ומחלות מעי דלקתיות-תמונה

מתמודדים עם קרוהן או קוליטיס? לתזונה מותאמת אישית יש תפקיד...

מאת: תמר פפר-גיק,...
07/06/2017
טוברוס סקלרוזיס: חשיבות המעקב-תמונה

TS היא תסמונת גנטית נדירה, המתבטאת בגידולים במוח, בלב...

מאת: ד"ר מיכל...
26/05/2014
גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם-תמונה

לא כל גורם סיכון למחלות לב ניתן לסילוק או הפחתה אך רובם...

מאת:
04/04/2001
אולי יענין אותך לדעת...
זה אצלנו בדם: הכל על בדיקות דם - תמונה
זה אצלנו בדם: הכל על בדיקות דם
בדיקות דם הם האמצעי היעיל ביותר למדידת...
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לדיאטה קטוגנית?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

דיאטה קטוגנית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום דנה. סיפרו לי על תכנית דיאטה שהיא לא קיצונית כמו דיאטה קטוגנית אך כן יש בה יותר שומן לפחות פחמימות. הרעיון מאחוריה הוא הפחמימות הן הבעיה ולא השומן, והיא מתמקדת במה אוכלים ולא בקלוריות. יש הימנעות מסוכרים וממזונות מעובדים (גם קוואקר שהוא די מעובד) והמטרה היא רק מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך כדי לשמור על רמות אינסולין וסוכר נמוכות ובהתאם פחות רעב ופחות שומן שייכנס לתאים בגלל האינסולין הגבוה. בעבר שמעתי על תכנית דומה בה רוצים להימנע מסוכר בגלל שהפרוקטוז בסוכר רעיל והופך לשומן בכבד. בשלב הראשון שבועיים 50 אחוז שומן 25 פחמימות 25 חלבון. בשלב השני בין כמה שבועות לחצי שנה או יותר 40 אחוז שומן 35 פחמימות 25 חלבון. בשלב השלישי שמירה על המשקל 40 אחוז שומן 40 פחמימות 20 חלבון. השומן הוא גם רווי ממוצרי חלב ובשר אך גם מאגוזים ושומנים בריאים. רציתי לדעת מה דעתך על דיאטה כזו, בעיקר בגלל כמות השומן הגבוהה לדלת הפחמימות. האם את מסכימה ששומן רווי לא מזיק, פרוקטוז מזיק? האם לשיטתך עדיפה דיאטה דלת שומן דלת קלוריות? האם את מכירה את daytwo והאם ניתן לשלב את זה בדיאטה? כמו כן אשמח אם תגידי היכן ניתן למצוא עוד שומנים בריאים מלבד אגוזים טחינה ושמן זית, וכן אם יש צורך בדיאטה זו בתוספי תזונה. אציין שנמנעים בה מתפוחי אדמה, אורז לבן (האם גם בסמטי נחשב כזה?), ומעדיפים פחות לחם קוואקר. תודה רבה את נר לרגליהם של הרבה אנשים

שלום א, השאלה ארוכה ומורכבת מדי לפורום זה. אשתדל לענות בתמציתיות בתקווה לענות לכל שאלותייך. כמו שאין בגד אחד שמתאים לכולם, כך גם אין דיאטה אחת נכונה ומתאימה לכולם. אנחנו שונים גנטית ומטבולית, ועל כן רצוי ומולץ להתפור חליפה אישית לכל אחד. דיאטות מסוג אטקינס או קטוגניות הן דיאטנות מאוד מורכבות שי לבצען בליווי דיאטנית ויכולות להתאים רק לחלק מהאנשים, בעיקר בגלל הקושי ביישום שלה ובהתמדה. הדיאטה כבר מבוצעת שנים רבות וטרם הוכח נזק- למרות שאותי יותר מטריד החלבון בכמותו הגדולה מאשר השומן. יש ויכוח בספרות מי "האשם" הגדול בתחלואה שלנו - פחמימות או שומנים" סוכר לבן, פרוקטוז, שומן רווי וכדומה. מאמרים בנושא יוצאים חדשות לבקרים, וגם אנחנו כבר תוהים מהו הנכון. הגישה שלי אומרת- אם זה בגופי באופן טבעי ואני יכולה לנצל את זה מטבולית, אני כנראה זקוקה לזה, אבל הבעיה היא המינון. אנחנו כבר ממזן צורכים הרבה יותר ממה שאנחנו צריכים- בהכל- שומן, פחמימות וחלבונים. אוכלים מזון מתועש, מרוסס ולא טבעי. הכל שאלה של איזון בעיקר עם שילוב של פעילות גופנית וכן דאגה לרוח ולנפש שלא פחות חשובים. דיאטת DAYTWO- מעלה שאלה ופוטנציאל אדיר אך רחוקה שנות אור מלהיות מוכחת מדעית. מס' הנדבקים קטן, אנחנו לא מכירים את שלל חיידקי המעיים שלנו, והיא התייחסה בעיקר לנושא של סוכר ולא לדברים אחרים. אני לא אוכלת רק פחמיות וסוכרת זו לא הבעיה היחידה שלי. נחזור לדיאטה דלת פחמימות- בעיקרון הרעיון שאפשר לאכול שומן מכל הסוגים- אבל נכון שעדיף למלא בשמנים בריאים יותר- כגון שומן בדגים בעיקר בלמון, כל השרעים, אבוקדו כמובן. אבל אפשר גם חמאה וגבינות שמנות כמקור נוסף- זה היתרון של הדיאטה הזו. וכמובן גם ביצה, למרות שזה בעיקר חלבון וכולסטרול. לגבי תוספים- תלוי עד כמה התזונה מחמירה והאם יש פוטנציאל לחסרים. החסרון העיקרי של דיאטת סטייל אטקינס הוא מינון אפסי של סיבים תזונתיים- שהם בערך הדבר היחיד שיש עליו הסכמה שחייבים להיות בדיאטה למניעת מחלות כגון סרטן מעי הגס ואיזון סוכרת ושומנים. וכן דל פחמימו אומר- ללא דגנים, ללא אורז, ללא קטניות ללא פירות, ללא ירקות כמעט ובעיקר ללא. דיאטה כזו יש לבצע אך ורק בליווי דיאטנית מוסמכת. בהצלחה דנה

דנה תודה רבה על התשובה המפורטת ועל הזמן שהשקעת כדי לענות. אין לי איך להודות לך אבל תדעי שעזרת מאוד. שמחתי לשמוע על הגישה שלך המאוזנת הבעיה היא הרעב וההגבלה הקלורית שבגללן השתכנעתי בצדקתן של דיאטות עשירות בשומן בהן מתמקדים באיכות האוכל ולא בכמות הקלוריות. כן אציין שבדיאטה שדיברתי עליה, היא קרובה יותר בסקאלה לדיאטה קטוגנית ודיאטת אטקינס אך מדגישה כי היא לא דלת פחמימות אלא עשירה בשומן, ולא בחלבון כפי שאמרת בדיאטת אטקינס. באחוזים כמו שכתבתי 40 שומן 35 פחמימות 25 חלבון בשלב הירידה במשקל. לכן אני חושב שהיא מעט יותר מאוזנת. אך כמו שאמרת היא מגבילה הרבה פחמימות כמו דגנים, אורז וכו' אלא אם מלאים. מצאתי דיאטנית שדוגלת בשיטה זו, אך מטעמים כספיים אינני בטוח שאני צריך אותה, לפחות בשלב זה. אני מקווה שאין צפי לחוסרים בגלל שיש 35 אחוז פחמימות, ותפריט מסודר בעיקרון יש לי. שכנעת אותי שאולי לא כדאי למהר ולשלם על daytwo. האם לדעתך כדאי להשקיע בירקות אורגניים? אשמח לשמוע את דעתך בנוגע לדיאטה הספציפית הזו - בכלליות כמובן. אם אצטרך דיאטנית - תהיי הראשונה שאפנה אליה. תודה רבה, וחשוב שתדעי כמה ההשקעה שלך עוזרת.

שלום א, שמחה שעזרתי. הדיאטה אותה ציינת היא בהחלט עשירה גם בחלבון. 25 אחוז זה הרבה מאוד ביחס לדיאטות אחרות שאנחו אוכלים. דגנים מלאים הן פחמימה לכל דבר, אז אני מניחה שזה נכנס בחישוב. בהחלט זו לא דיאטה קטוגנית וגם לא ממש אטקינס אלא איזון בין דיאטה "רגילה" לדיאטה עשירה יותר בשומן. המושגים של עשיר לעומת רגילה נקבעו במחקרים ישנים, כך שלא בטוח שצריך לדבר על "עשירה" או "דלה". הכל יחסי. לגבי ירקות אורגניים- זה נחמד, לא בטוחה כמה זה אמין בארץ. היו לא מעט כתבות שאומרות שזה לא כל כך "אורגני" כמו שאנחנו חושבים. בהצלחה דנה

היי, אני מאובחן עם סכיזופרניה, נוטל פרגננולון (Pregnenolone) לאחר שראיתי שישנם מספר מחקרים קלינים שמראים הטבה משמעותית בתסמינים של המחלה. מאחר ואני מזמין את הפרגננולון עצמאית מחו"ל , ומאחר ואין הרבה מידע על ההשפעות של ההורמון הזה לאורך זמן, הייתי שמח לדעת מה דעתך הסיכונים של נטילה שלו , ובייחוד האם הוא מגביר את הסיכון לגידולים סרטניים. כאמור אני יודע שאין עליו מידע רפואי מסודר, ואני מחפש יותר את הסיכונים התאורטים. (למשל קראתי שנטילה של פרגננולון מעלה את רמות הטוסטסטרון ביציאה באופן זניח, אבל רמות הורמונים אחרים כמו פרגננולון סולפט באופן משמעותי) אני זכר, בן 35. יש לי היפרפרולקטינמיה כתוצאה מהטיפול האנטיפסיכוטי. אני גם לוקח 6000 יחב"ל של ויטמין D כל יום , סובל מעודף משקל של 115 קג על 1.83. שאלה נוספת- האם דיאטה עתירת שומן וכולסטרול, בייחוד דיאטה קטוגנית , מגדילה את רמות ההורמונים בגוף?

קובי שלום אין לי נסיון עם התכשיר והייתי נזהרת מנטילתו

אני בחורה, בת 30, בריאה בד"כ ולא נוטלת תרופות למעט כדורים לחומצה פולית (מתכננת היריון בקרוב). עשיתי בדיקת דם כיוון שהצטרפתי לדיאטה של בעלי- דיאטה קטוגנית סייקלית (ketogenic cyclic)- לצורך הורדה במשקל. במהלך הבדיקות התברר כי רמת כדורות הדם הלבנות שלי נמוכה. מצ"ב כל הערכים. אשמח לדעת מהם המזונות שאוכל לאכול כדי להעלות את הספירה, או מה עלי לעשות כדי להעלות את הספירה. Glucose (B) 90 mg/dl 70 - 100 .(......*...). Urea (B) 24 mg/dl 17 - 43 .(..*.......). Creatinine (B) 0.67 mg/dl 0,51 - 0,95 .(...*......). 18.06.2012 ךיראתמ לחה ,בל םיש .סוחייה יכרעב יוניש לח eGFR 60 ml/min/1.73m²-מ לודג .60 לעמ יוצר ךרע K+ Potassium (B) 4.3 mmol/l 3,5 - 5,1 .(....*.....). Na- Sodium (B) 136 mmol/l 136 - 146 .(*.........). Ca-Calcium (B) 9.2 mg/dl 8,1 - 10,4 .(....*.....). Cholesterol 165 mg/dL ץלמומ: <200 mg/dL Triglycerides 54.00 mg/dl mg/dl 150-מ ןטק :Normal HDL-Cholesterol 62 mg/dl ץלמומ: >40 mg/dL Non-HDL Cholesterol 103.00 mg/dl ץלמומ: <160 (תרכסו בל ילוחל: <130) ילובג: 160-189 הובג: >190 אפורה םע ץעוויהל שי הרקמ לכב ךל יוצרה הרטמה ךרעל רשאב לפטמה LDL-Cholesterol 92.60 mg/dl ץלמומ: <130 mg/dL (תרכסו בל ילוחל: <100 mg/dL) ילובג: 130-159 mg/dL הובג: >160 mg/dL אפורה םע ץעוויהל שי הרקמ לכב ךל יוצרה הרטמה ךרעל רשאב לפטמה ALT (GPT) 23 U/l 0 - 31 .(......*...). AST (GOT) 22 U/l 10 - 31 .(.....*....). CK 87 u/l 0 - 145 .(.....*....). רישכמ-םד תריפס-היגולוטמה ======================== WBC-Leucocytes 4.2 10*3/micl 4,50 - 11,0 *(..........). RBC-Red Blood Cells 4.27 10*6/micl 4,00 - 5,20 .(.*........). Hemoglobin 12.4 g/dl 12,0 - 16,0 .(*.........). Hematocrit 37.8 % 36,0 - 46,0 .(.*........). MCV-Mean Cell Volume 88 fl 79 - 97 .(....*.....). MCH-Mean Cell Hemoglobin 29.0 pg/cell 27,00 - 34,0 .(..*.......). MCHC-M.Cell Hb cont. 32.8 g/dl 31,00 - 36,0 .(...*......). RDW-Red Cell Distri.Width 12.7 % 11,60 - 15,0 .(..*.......). Platelets 157 10*3/micl 150,00 - 450, .(*.........). MPV-Mean Platelet Volume 12.4 fl 8,5 - 12,9 .(........*.). Neutrophils % 53.2 % 40 - 75 .(...*......). Lymphocytes % 36.5 % 22,0 - 43,0 .(......*...). Monocytes % 8.6 % 3 - 13 .(.....*....). Eosinophils % 1.2 % 0 - 6 .(.*........). Basophils % 0.5 % 0 - 2 .(..*.......). Neutrophils # 2.23 # 1,80 - 7,70 .(*.........). Lymphocytes # 1.53 # 1,00 - 4,80 .(*.........). Monocytes # 0.36 # 0,00 - 1,10 .(..*.......). Eosinophils # 0.05 # 0,00 - 0,60 .(*.........). Basophils # 0.02 # 0,00 - 0,20 .(*.........). אשמח לתשובה מהירה.

1. איני מבין באשליות של אנשים שעושים מעשים לא אחראיים בשם היופי ופסאודו-בריאות במקום ללכת בדרך הקשה של אכילה נבונה+ שינוי הרגלי חיים+ פעילות גופנית אירובית יומית. 2. מספר הכדוריות הלבנות משתנה בכל רגע נתון לפי צורכי הגוף, ולא ידועה לי סיבה לנסות "לרסן" או "לאלץ" את מספר הכדוריות הדם הלבנות להכנס לתוך תחום שמישהו במעבדה של קופת החולים שלך קבע שזה מה שצריך להיות. 3.לא ידוע לי שעל ידי בחירת מזונות אפשר לשנות את מספר הכדוריות הלבנות. 4. נראה לי שיש מקום לקצת תיקון של אמונות בריאות בהן את מחזיקה. מאמין שזה יתרום לך לחיים בריאים ושלווים יותר. 5. אם דברי רק פוגעים בך במקום "לנער אותך" קצת על מנת להחזירך לאמונה בגוף, בחוכמת הטבע ובגישה שפויה לבריאות, אני מתנצל מראש. לא זאת כוונתי. 6. שיהיה לכם בהצלחה בהפקת הדור הבא.

לא פגעת בי בכלל.עם זאת, הנחת הנחות לא מבוססות- אני עושה הליכה בת שעה חמש פעמים בשבוע, והדיאטה הזו גרמה לי לזנוח את הפחמימות ואת הסוכרים ולאכול יותר ירקות. יום אחד בסוף השבוע, שהוא ה-צ'יטינג דיי, אנחנו אוכלים פחמימות וסוכרים, ובו אני משתדלת לאכול פירות- כל זה לאחר אימון כוח של כחצי שעה עד שעה. בתור מי שיש לה במשפחה סכרת בטירוף (וגם לבעלי)- זו דיאטה טובה, פחות או יותר (כן, גם לזו יש מגבלות שאני פחות אוהבת). והכי חשוב שלבעלי זה הוריד את סכנת הבריאות שאיימה על חייו לאפס תוך 4 חודשים. השאלה שלי מתרכזת בעניין הכדוריות הלבנות- כי פחדתי שזה נמוך מדי ועלול לחשוף אותי לזיהומים. אני מבינה מתשובתך, שאין מה לדאוג יתר על המידה, מאחר והמספר לא נמוך מדי. (תקן אותי אם אני טועה). בכל מקרה, תודה רבה.

שלום, אני בחור בן 27 בריא בד"כ. לפני כעשרה חודשים עברתי ניתוח קוסמטי שאחריו נטלתי אנטיביוטיקה במשך שבועיים. לאחר חודש הופיעה פטריה בעור וחודש לאחר מכן החלה נשירת שיער פתאומית מוגברת(רופא העור לא מבין מדוע השיער נושר ולא חושב שמדובר בנשירה גנטית משום שהכמויות המסיביות של שיער שנושרות בפרק זמן כל כך קצר לא מאפיינות התקרחות מהסוג הזה), כאבי מפרקים,כאבי גב ולפני כחודש הבחנתי בחיפוי לבן על הלשון. ביצעתי את כל הבדיקות האפשריות(דם, מחלות מין, HIV) שכולן יצאו תקינות/שליליות. לאחרונה אני מטופל בניסטטין(תרופה אנטי פטרייתית לטיפול בפטרת בפה) ונוטל פרוביוטיקה פעמיים ביום. רציתי לדעת האם תזונה משחקת באמת תפקיד בכל מה שקשור לשגשוג יתר של קנדידה(שככל הנראה משגשגת יתר על המידה גם במעי)?האם יש מקום לבצע בדיקה לאבץ בהקשר של הנשירה כי אני חושב שהרופא לא ביצע אותה? האם את חושבת שיש מקום לפנות לתזונאית/נוטרופתית לגבי התזונה?(כי נוטרופתים ממליצים על תזונה קטוגנית ללא פחמימות, אפילו מורכבות על מנת 'להרעיב' את הפטריה). יש לציין כי התחייבות לתזונה כזו תגרום לירידה גדולה במשקל ואני די רזה (גובה 1.85 ומשקל 63) וצמחוני כבר עשר שנים כך שלא יישאר מה לאכול. אשמח מאוד לחוות דעתך/עצתך. תודה רבה!

שלום, ראשית טיפול תזונתי נעשה על ידי יש מקצוע ולא נטורופת, כלומר דיאטנית מוסמכת. אני הייתי ממשיכה בירור למחלות אוטואימוניות, עושה בדיקות דם נוספות, בירור של ברזל, B12 . אין מחקרים חד משמעיים לגבי קנדידה ותזונה, ובוודאי לא דיאטה קטוגנית. אבץ בוודאי לא לקחו, אבל לצמחוניים לא אמור להיות חסר באבץ. הייתי בשלב ראשון פונה לרופא מומחה למחלות אוטואימניות לבירור מקיף ובמקביל לדיאטנית. בברכה,דנה

תודה רבה על המענה המהיר והמפורט! אפנה למומחה למחלות אוטואימוניות ולדיאטנית דרך הקופה כדי לדעת להתנהל נכון בתזונה. לגבי B12 וברזל, זכור לי שזה נבדק ויצא תקין. שוב, תודה :)