לחץ דם דיאסטולי נמוך: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

מדידת לחץ דם

מדריך בדיקות רפואיות: מתי ואיך מבצעים בדיקת לחץ דם? כיצד לקרוא תוצאות? מדריך מדידת לחץ דם משמשת להערכת הכוח המופעל על דפנות העורקים כאשר הלב דוחף דם לגוף. ניתן למדוד את לחץ הדם בביתה, במרפאה, בבית חולים ובאזורים רבים אחרים.   מהו אופן ביצוע הבדיקה? חשוב לתמוך בזרוע ולהקפיד כי תבוצע כאשר הזרוע בגובה הלב, הנבדק נשען לאחור והרגליים על הרצפה. יש לחשוף את הגפה העליונה, עם הרמת שרוול החולצה. הבודק יניח שרוולית לחץ דם סביב הזרוע העליונה, כאשר הקצה התחתון שלה מצוי במרחק של כ-2.5 ס"מ מעל למרפק. השרוולית תנופח במהירות, בין אם באמצעות לחצן או בלונית ניפוח קטנה, עם תחושת לחץ סביב הזרוע. בהמשך, מסתם השרוולית נפתח מעט ומאפשר ירידת לחץ הדרגתית. עם הירידה בלחץ, תתועד מדידה עם הישמע מעבר הדם, זהו לחץ הדם הסיסטולי. עם המשך הירידה בלחץ, קול מעבר הדם ייעלם והנקודה בה לא ניתן...
ללמוד עוד על לחץ דם דיאסטולי נמוך
מדידת לחץ דם-תמונה

מדריך בדיקות רפואיות: מתי ואיך מבצעים בדיקת לחץ דם? כיצד...

מאת: ד''ר עמית...
24/06/2014
אולי יענין אותך לדעת...
מדידת לחץ דם - תמונה
מדידת לחץ דם
מדריך בדיקות רפואיות: מתי ואיך מבצעים בדיקת...

לחץ דם דיאסטולי נמוך: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

אהלן. אני בן 21, שוקל 64 וגובהי הוא 1.74. לפני כשבוע בערך עברתי בדיקות דם ובדיקות ויטמינים בגין עייפות, קשיי ריכוז, סחרחורות ועוד תסמינים נוספים. הבדיקה יצאה תקינה מלבד בילרובין שערכו היה 0.29 וnon hdl cholesterol שהיה נמוך מהרגיל, שאר הפרופיל הכולסטרולי היה תקין בהחלט. עכשיו ניסיתי להרדם שוב וחוויתי מעט סחרחורות, הרגשה של קוצר נשימה אפילו מעט חרדה, אז החלטתי למדוד לחץ דם - יש לי מכשיר למדידת לחץ דם בגלל אימי. הערכים היו: SYS " 124 DIA " 61 PULSE " 73 כפי שניתן לראות לחץ הדם הדיאסטולי נמוך. אותם ערכים כמעט קיבלתי לפני יומיים שביצעתי את הבדיקה שוב. אני אדם די בריא ועובד כ8 שעות ביום בתור טבח, אז אני די עושה פעילות גופנית מה שאמור להשאיר את לחץ הדם תקין. שאלתי היא האם אני צריך לפנות לרופא ולספר לו על לחץ הדם או שזה לא קריטי, והאם השינוי הזה בלחץ הדם יכול לגרום לתסמינים הנ"ל?

אינני רואה שום בעיה בניתונים שבפנייתך. מציע לחזור למדידה בברכה, דר דדשב

שלום. סבי בן ה-84 לוקח תרופות שונות להורדת לחץ דם גבוה. לאחרונה עבר השתלת קוצב לב. בחודשים האחרונים נראה שהלחץ דם הסיסטולי תקין - 120-144, אלך הדיאסטולי רוב הזמן נמוך מ-60, ורוב הזמן בסביבות ה-50. נפרולוגית אמרה שרשום לה שהוא סובל ממום במסתם הלב. הוא במעקב. עכשיו בגלל לחץ הדם הדיאסטולי הנמוך, ישנה אפשרות שהוא נובע מהמום במסתם. האם למיטב ידיעתך הבעיה לרוב נובעת מכך? וכיצד ניתן לדעת אם כן? והאם החלפת למסתם ביולוגי מתאימה לו? תודה

זה יכול לנבוע לעיתים מבעית מסתם - דליפה משמעותית של המסתם האאורטלי למשל, או כתוצאה מטיפול תרופתי. בברכה, דר דדשב

שלום ד"ר. רצינו לדעת מה דעתך על הטיפול צריבת עורקי כליה, לחולי אי ספיקת כליות עם יתר ל''ד. האם עוזר בהפחתת התרופות והל''ד? בנוסף, אם יש לחץ דם סיסטולי גבוה אך מאוזן עם תרופות, בעוד הדיאסטולי מתחת ל-50, ממה יכול להיות, אם מבחינה קרדיאלית הכל בסדר? תודה.

1. המידע בחולים אלו על תועלת בצריבה דל מדי ומניסיון קודם עם חולים בלי אס"ק כליות שעברו צריבה- עד שלא יהיה מחקר שמתוכנן ומבוצע היטב איני ממליץ על הפרוצדורה. 2. ל"ד דיאסטולי נמוך יחסית אופייני בקשישים ונובע כנראה (לפחות בחלקו) מתכונות כלי הדם. אני מעדיף במטופלים קשישים כאלו להפחיתהטיפול בלחץ גם ואפילו בעליית הלחץ הסיסטולי רק שהדיאסטולי יהיה מעל 60-65 מתוך פחד שדיאסטולי נמוך יותר יוביל לסחרחורות , נפילות ונזקים מהן.

אני מטופל בנושא יתר לחץ דם מזה שנים . לוקח אנלפריל 20 מג ודיסותיאזיד 10 מג. לחץ דם 145 על 65 דופק 60....ספורטאי , גיל 68....לא שמן גבוה 190סמ. לפעמים במעבר מישיבה לעמידה, מרגיש שהדם לא עולה לראש מיד, תוך כמה שניות זה מיסתדר.....מה יכולה להיות הסיבה? ומה מומלץ לעשות???? בזמן ספורט זה לא קורה רק במנוחה.....

יש לבקש מרופא המשפחה/מרפאת אחיות למדוד לך לחץ דם ודופק בשכיבה ובעמידה לראות שאינך "אורטוסטאטי" זאת אומרת שלחץ הדם לא צונח מעבר למקובל בשינויי תנוחה. אחד הגורמים לאורטוסטאטיזם יכול להיות הטיפול בלחץ הדם . חשוב לציין שגם אנשים בריאים לחלוטין אם הם משנים מנח גוף מהר מדי יכולים להרגיש סחרחורת בשינויי תנוחה . מומלץ לשנות תנוחה באופן מדורג. דיזוטיאזיד קיים במינון של 12.5, 25 מ"ג. אין מינון של 10 מ"ג. ל"ד סיסטולי של 145 אינו תקין, ואם אין אורטוסטאטיזם ואכן מאושש במדידות ביתיות/הולטר ל"ד יש לשקול לתגבר טיפול תרופתי בל"ד. בהצלחה

תודה על תשובתך. מי משפיע על הערך העליון ומי על התחתון? איזה ערך חשוב יותר? בלחץ הדם...והאם יתכן שהפער הגדול אצלי בין שני הערכים אחראי להרגשה כשאני קם מישיבה ארוכה לעמידה?

לחץ הדם הסיסטולי הוא הלחץ המקסימאלי בזמן התכווצות החדר השמאלי של הלב, הלחץ הדיאסטולי הוא הלחץ הנמוך ביותר בזמן הרפיית חדרי הלב. הלחץ הסיסטולי עולה בהדרגה ככל שהגיל עולה עקב ירידה בגמישות העורקים הגדולים. הלחץ הדיאסטולי יורד בגיל המבוגר .כך נוצר isolated systolic hypetension . מחקרים מראים שמומלץ לטפל בלחץ הדם הסיסטולי גם אם הדיאסטולי תקין אפילו במטופלים קשישים. לחץ דם דיאסטולי נמוך מדי עלול להגביל פרפוזיה (זרימת דם לשריר הלב ועוד). לחץ דם דיאסטולי בו מרבית הרופאים ירגישו שלא בנוח לתגבר טיפול תרופתי הוא בלחץ דם דיאסטולי הנמדד במשרד הרופא של 60-50 ממ כספית. מדידות בבית הן בדרך כלל נמוכות יותר וכך גם נהוג לקבל ערכי יחוס נמוכים יותר (של הלחץ הדיאסטולי המותר). יש גורמים רבים שמשפיעים על לחץ הדם בניהם מערכת העצבים , תרופות, עישון, תזונה , גנטיקה ולא ארחיב. ערכי לחץ הדם שלך , כולל גם לחץ הדופק (ההפרש בין סיסטולי לדיאסטולי) אינם יוצאי דופן לגילך ובדרך כלל אינם גורמים לתסמינים. אנא פנה לרופא המשפחה להמשך ברור.

שלום רב, ותודה רבה על התשובות עד כה. נוכחתי שבחודשיים האחרונים ללא שינוי בתרופה שאני לוקח, אנלפריל 25 מג, שנים לחץ הדם שלי היה 145 על 80....לאחרונה לחץ הדם מראה על 135 על 60.....האם ערך תחתון נמוך מדי מראה על הסיבה לתופעה שיש לי לאחרונה של מעבר מישיבה לעמידה....דם לא עולה לראש מיד....רופא המישפחה אמר, אז תקום לאט, אבל זה ממש לא לעניין....מה דעתך???