אנמיה מחוסר ברזל: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

פריצת דרך בגילוי סרטן המעי הגס

בקרוב: מערכת ישראלית חדשה במכבי תזהה חולים "רדומים", הנמצאים בסיכון לסרטן המעי הגס. אותם חולים יזומנו לקולונסקופיה פריצת דרך עולמית בגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס: בעוד מספר חודשים תיכנס לשימוש בשירותי בריאות במכבי מערכת "הקולון סקור", שמטרתה להתריע במפני רופא המשפחה לגבי מטופלים שלו המצויים בסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס. אותם חולים יופנו בהליך מזורז לבדיקת קולונוסקופיה, ובמידת הצורך גם יוסרו פוליפים חשודים.אין צורך לדאוג, הפנייה מהרופא למטופל תיעשה באופן יזום על ידו, אם וכאשר המערכת תזהה את המטופל בעל סיכון גבוה לחלות בסרטן המעי הגס. במכבי צופים שהמערכת תזהה אלפי מטופלים בסיכון מדי שנה ומתוכם מאות יוזמנו לבדיקה ויועברו לטיפול או מעקב בהתאם למצבם. רן סער, מנכ"ל מכבי: "זה מאוד מרגש להיות ארגון הבריאות שמגלה דבר משמעותי כל כך ולהיות הראשונים בעולם שמכניסים אותו לשימוש. אנחנו הולכים להציל חיים של...
ללמוד עוד על אנמיה מחוסר ברזל
רפואת ילדים: אנמיה וחוסר ברזל-תמונה

חוסר ברזל בגוף הוא הגורם העיקרי לאנמיה, ואצל ילדים קטנים...

מאת: ד"ר אמיר...
02/06/2010
תינוק חדש: כל שצריך לדעת-תמונה

הולדת תינוק חדש היא אירוע מרגש ומשמח. מומלץ מאוד להיערך...

מאת: יעל וכמן...
27/02/2017
הכל על בדיקת קולונוסקופיה-תמונה

כל אחד יודע כי יש צורך בבדיקת קולונוסקופיה החל מגיל 50. מהי...

מאת: ד"ר ניב אוה
13/12/2015
המעי הדק: המחלות, התסמינים והטיפולים-תמונה

צליאק וקרוהן הן מחלות שכיחות יחסית, הפוגעות במעי הדק. אילו...

מאת: פרופסור רמי...
27/03/2019

אנמיה מחוסר ברזל: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות
07/07/2018 | 20:28 | מאת: מאור
מתוך פורום נפרולוגיה

שלום. סבא שלי בן 87. ברקע אי ספיקת לב, יתר לחץ דם, אי ספיקת כליות קריאטינין 1.4 ו mgus. אי ספיקת כליות יציבה. בבדיקות למרפאה ההמטולוגית בבדיקת urine protein electrophoresis מופיעה הפרשה קלה של אלבומין. זה הופיע כבר כמה פעמים ורציתי לדעת האם יש לזה משמעות כלייתית כי אלבומין לא אמור להיות בשתן. שאלה נוספת, במשך שנים המוגלובין נמוך 11-12 עם ירידות ל 10. ברזל מעט נמוך עד 70 טרנספרין נמוך פריטין גבוה 900 קבוע. הוא לוקח ספאטון כל יום במשך שנים ללא שיפור. כשמקבל עירוי ברזל ונופר 6 100 מג הברזל עולה ואיתן ההמוגלובין לכמעט 13 לבערך 6 חודשים. ב 2014 גסטרוסקופיה קולונוסקופיה תקינות. הגסטרו טוען שזה אנמיה של מחלה דלקתית. שאין קשר לברזל. הפעם ההמטולוגית הפנתה לגסטרו שוב לייעוץ. מה דעתך? האם ייתכן שזה בגלל הברזל? תודה, מאור

אלבומין באמת לא אמור להופיע בשתן אך יכול להופיע כחלק ממחלת כליות כרונית ויתר לחץ דם. אם הכמות המופרשת היא קטנה זה סביר, וחשוב לשמור על כך שלא יעלה. זאת באמצעות איזון לחץ הדם, איזון גורמי סיכון קרדיווסקולרים אחרים ולעיתים שימוש בתרופות ממשפחת מעכבי ציר הרנין-אנגיוטנסין, כתלות במצבו ומחלות הרקע. בנוגע לאנמיה - אם אכן יש צורך בעירויי ברזל חוזרים אחת לחצי שנה, יש לשלול מקור דמם במערכת העיכול. זאת למרות שבמקרים רבים לא מוצאים מקור לדימום. דיווחת שסבא שלך בן 87 ולכן חשוב מאוד המצב הקליני הבסיסי שלו לפני החלטה האם יש להתקדם לבירור פולשני.

08/07/2018 | 08:28 | מאת: מאור
מתוך פורום נפרולוגיה

הוא מקבל עירויי ברזל לא פעם בחצי שנה מתי שהברזל יורד מתחת ל 60. רוב הזמן הוא מתחת ל70 אבל מעט. גם זה לאחר התעקשות שלא יירד עוד. ציינת שלפעמים לא מוצאים דימום. אם כך, מה יכולה להיות הסיבה לדעתך? האם זה עדיין אנמיה מחוסר ברזל או מתהליך דלקתי כמו שהגסטרו אמר?

תהליך דלקתי יכול לגרום לחסר ברזל. זאת לאחר שלילת מקור דימום במערכת העיכול. אם מדובר במשהו שנמשך זמן רב ולא מדובר בחסר ברזל משמעותי, אפשר להמשיך לעקוב ולתת ברזל לפי הצורך.

שלום רב, אני בן 22. נוטל תרופות קבועות: זיפרקסה, ריספונד וציפרלקס. סובל מאקנה קשה וממושכת. בתקופה האחרונה אני מתלונן על דופק מהיר, נשירת שיער מאסיבית, עייפות ומזה שנתיים פסים אדומים בקפלים בבטן או בשורש כף היד שמופיעים ונעלמים תוך מס' דקות. בבדיקות מעבדה נמצאו אנמיה מחוסר ברזל- לוקח תוספי ברזל מדי יום כבר כחודש וחצי אך עדיין לא עברתי בירור גסטרואנטרולוגי. כמו כן, נמצאה רמה גבוהה של DHEA-S: תוצאה 17.9 (כשהנורמה עד 15.2). פרולקטין גבוה- 580(ייתכן בגלל הריספונד). איסוף שתן לקורטיזול- 71.3 (טווח בין 9 ל- 90), קורטיזול בדם 563 (נורמה בין 118 ל- 618),פרוגסטרון גבולי- 3.9 (נורמה עד 4), טסטוסטרון טוטאל תקין, 17 hydroxyprogesterone תקין, TSH תקין.יש לציין כי לא ביצעתי בשנה האחרונה איסוף שתן לקטכולאמינים ומטנפרינים בדם ובשתן. תוצאת בדיקת כרומוגרנין A האחרונה בהדסה מתאריך 11/5/11 היא 91.73 (נורמה עד 98). אולטראסאונד בטן (1/11/11) תקין. האם רמת ה- DHEA-S המוגברת אצלי יכולה להיות קשורה לפאוכרומציטומה? אם כן, כיצד עליי להשלים הבירור? אם לא, מה יכול להסביר את הסיבה לרמה גבוהה זו והאם תסמונת קושינג היא חלק מהתמונה? כיצד עליי להשלים בירור??? תודה רבה רבה וכל טוב!!!

לדניאל שלום, לא, אין קשר ברור ידוע בין פיוכרומוציטומה ל-DHEA-S המעט מוגבר. למיטב זיכרוני עברת מספר רב של בדיקות לגידולים נוירואנדוקרינים שהיו שליליות וקישרנו את התלונות שלך לטיפול הפסיכיאטרי. לגבי הקווים האדומים- מדובר כנראה בתופעה הידועה בשם "דרמוגרפיזם". בברכה, ד"ר גרוזינסקי

שלום רב אבי בן 64 סובל מ: סוכרת סוג 2,יל"ד דרגה 2,היפרליפידמיה,אנמיה מחסר ברזל,היצרות אאורטלית בינונית,מיקרואלבומינוריה שהייתה 40 אחר כך 80 וירדה ל 60 . נוטל ג'ארדינאס דואו,סטטור,דופלקס,טרוליסיטי,תרידיפירון. רציתי לשאול 1.מבחינת שמירה על הכליות והורדת המיקרואלבומינוריה עוד יותר, האם כדאי להחליף לו את הדופלקס במעכבי ace ? האם עדיף מעכבי ace או arb ? 2. ואם כן ,איזה סוג מקבוצת התרופות הנ"ל הכי יעיל להורדת ל"ד ומיקרואלבומינוריה ?? (בבדיקות שלו קריאטינין 0.71 ו egfr 100) תודה !

אין הבדל משמעותי בין שתי קבוצות התרופות ואין המלצה להעדפת תרופה אחת על פני האחרת. יכול להיות שיש תרופות מסוימות שהן פוטנטיות יותר להורדת לחץ דם אך לאו דווקא להורדת פרוטאינוריה. הכל שאלה של מינון - האם הוא מקבל את האקספורג במינון מכסימלי. בכל מקרה נראה שהגיע ליעדי הטיפול מבחינת ערכי האלהומינוריה, השאלה אם לחצי הדם מספקים.

אבל קראתי שמעכבי ace מונעים תמותה במיוחד מסיבות קרדיווסקולריות ב10% לעומת arb שלא השפיע על התמותה.. הוא לוקח דופלקס 5/160 לחצי הדם שלו משתנים סביב 140 /80 ולפעמים קצת פחות.. האם לבקש מהרופא להעלות מינון ל 10/160 ? איך אפשר להוריד עוד את המיקרואלבומינוריה לכיוון התקין (פחות מ 30) ? האם אפשר לשלב ace יחד עם arb ? תודה לך.

כפי שכבר נרשם אין הבדל משמעותי בין משפחות התרופות. לא משלבים בין מעכבי ace ל arb עקב חשש מעליה בסיכון לתופעות ללואי - אי ספיקת כליות חריפה ועליה ברמות אשלגן. שינויים במינונים זו שאלה שצריכה להיות מופנית לרופא המטפל

שלום רב לך אבי בן 64 אובחן לפני שנה וחצי עם היצרות בינונית של מסתם אאורטלי ומאז הוא במעקב AS. שבוע שעבר הוא עשה שוב אקו ואלו התוצאות : Height: 165 cm Weight: 75 Kg BSA: 1.82 m2 BMI: 27.55 Cardiac Chambers LVEDd (2D) 4.7 cm (4.2 cm -5.9 cm) IVSd(2D) 1.2 cm LVESd(2D) 3.5 cm ( -) LVPWd(2D) 0.9 cm LVEDV 102 (67 ml-155 ml) LV Mass(2D ASE) 176 (96 g-200 g) LVESV 51 (22 ml-58 ml) LVMass Index 96.6 LVEF (Visual) 60% LVOT CO LVOTSV 76 ml LVOT SV INDEX 28.0 Diastolic Function Mitral Flow MV E Vmax 0.51 m/s MV A Vmax 0.70m/s MV DT 197ms MV E/A 0.73 Tissue Doppler (MV Annulus) MV E' lateral 0.08 m/s MV A' lateral MV E/E' lateral 6.80 Left Atrium LA Diameter(2D) 3.8 cm (3 cm - 4 cm) LA Area 15.6 Aortic Valve AV Vmax 3.28 m/s AV Pmax 43 mmHg AV Pmean 26 mmHg AV VTI 64.90 cm LVOT VTI 22.00 cm LVOT diameter 2.1 cm LVOT VTI / AV VTI 0.34 AVA(Cont. eq) 1.2cm2 AVA index 0.66 cm2/m2 AVA planimetry cm2 LVOT Vmax 0.95 m/s LVOT PGmax 4 mmHg Mitral valve MV P1/2T 0.058 s MVA (P1/2T) 3.8 cm2 Vessels Aorta Aortic root (2D) 3.0 cm Ascending aorta 3.2 cm Aortic arch: 2.5 cm Vena Cava IVC 1.6 cm ממצאים: :Findings חדר שמאל: בגודל תקין. עיבוי קל של מחיצה תפקוד תקין. מקטע פליטה מוערך .60% לא נצפתה הפרעת התכווצות אזורית. הפרעה ברלקסציה של חדר שמאל חדר ימין: במימדים תקינים. התכווצותו תקינה. אאורטה: שורש אאורטה בגודל תקין. האורטה העולה בגודל תקין. קשת האורטה בגודל תקין. עליה שמאלית: בגודל תקין. עליה ימנית: בגודל תקין. מסתם מיטרלי: מסתם מיטרלי תקין. הסתיידו קלה מאוד של טבעת מטרלית ללא דליפה או היצרות מסתם אאורטלי: מסתם תלת עלי מסוייד היצורת בינונית ללא דליפה מסתם טריקוספידלי: מבנה ותפקוד המסתם הטריקוספידלי תקין. דליפה מינימלית סיגנל קלוש של דופלר מסתם פולמונלי: מסתם פולמונרי תקין. Great Vessels: IVC: הוריד הנבוב התחתון (IVC (ברוחב תקין ועובר תמט נשימתי מלא . תפליט פריקרדיאלי: לא נצפה תפליט פריקרדיאלי. אבחנות: :Diagn Good global systolic LV function Calcific aortic valve Moderate AS. אקו לב 30.12.2021 AS מפל 50/29 ממ"כ המלצות: מעקב קרדיולוגי מסודר נא להפנותו הוא סוכרתי,עם היפרליפידמיה,עם אנמיה מחסר ברזל ,ועם יל"ד גבוה דרגה 2 שהתחיל לטפל בו רק לפני שנה וחצי, נוטל ג'ארדינאס דואו ,סטטור ,טרוליסיטי,תרידיפירון,ודופלקס. יש לי מספר שאלות: 1. איך ניתן לעכב את ההיצרות ככל הניתן ? האם יש תרופות מסויימות? 2.באיזה שלב של הפרעה דיאסטולית הוא נמצא לפי הבדיקות? 3. מהי הפרוגנוזה של ההפרעה דיאסטולית ותוחלת החיים? 4.כמה שכיח יל"ד ריאתי בהפרעה דיאסטולית? והאם הוא מסוכן על כל משמעויותיו? 5.מדוע לא צויין באקו מידת הלחץ הריאתיו והאם הוא תקין? 6. לגבי ההסתיידות הקלה מאוד בטבעת המסתם המיטרלי ודלף מינימלי במסתם הטריקוספידאלי , שלא הופיע באקו הקודם, מה המשמעות ? וכמה מהר מתקדם? 7.איך ייתכן שבאקו הקודם טרם הטיפול ביל"ד היה כתוב עלייה שמאל מוגדלת , וכעת כתוב שהיא בגודל תקין? אשמח לתשובה מפורטת רבה לך.

1. לא ניתן , אין תרופות 2.שלב 1 3.פרוגנוזה טובה 4.מאד שכיח, הוא מסוכן אם הוא מאד גבוה 5.כנראה תקין. אם אין דלף טריקוספידלי לא ניתן לחשב לחץ ריאתי 6.כמעט חסר משמעות 7.ענין של מדידה זהו ?

תודה על תשובתך אבל איך ניתן למנוע שהיל"ד הריאתי לא יעלה? ואיך מטפלים? ואיך בכל זאת בודקים את הלחץ הריאתי במצב כזה ?

לא בודקים הלחץ הריאתי תקין אם התפקוד הדיאסטולי יחמיר או ההיצרות האאורטלית תחמיר גם הלחץ הריאתי יעלה הבעיה כרגע לא הלחץ הריאתי ולא התפקוד הדיאסטולי הבעיה היצרות המסתם האאורטלי שכרגע היא בינונית ומצריכה רק מעקב