בלוטות רוק יבשות לאחר הקרנות ראש צוואר

דיון מתוך פורום  שיקום הפה וכירורגיית פה ולסתות

01/10/2004 | 16:29 | מאת: חנן

לד"ר פלד שלום רב אני בן 41 , לאחר אבחנה של נאזופרינקס וטיפול בהתאם בתל השומר הכולל הקרנות ושתי סדרות טיפול כימותרפי. כיום לאחר הטיפול ומתוך תקווה שאני בעז"ה נקי אני מבקש לבחון את האפשרויות הקיימות לטיפול ו/או הקלה בתופעות הלוואי שהקריטית שבהם הינה התייבשות בלוטות הרוק מה שמקשה על התפקוד היום יומי הן באכילה (הארוחות הולכות והופכות לסיוט) והן בצורך להרטיב את חלל הפה מדי פעם שלא לדבר על כאבי שיניים שמתחילים לפקוד אותי מה שלא היה לי מעולם (תמיד טיפלתי בשיניים באופן שוטף כולל טיפולי מנע) אני מבקש לציין שלפני תחילת ההקרנות בעצה אחת עם הרופא המטפל הוחלט על תוכנית מיוחדת (IMRT) שעפ"י התוכניות הייתה אמורה למזער את הפגיעה בבלוטות הרוק מה שלא קרה בפועל (לפחות לעת עתה). שאלתי האם ניתן לשקם ולעודד פעילות של בלוטות הרוק באמצעים כלשהם כולל התערבות כירוגית, ו/או האם יש סיכוי שבלוטות הרוק ישתקמו מאליהן לאור הנתונים שציינתי ו/או האם יש דרכים להקל את החוויה הלא נעימה של יובש בפה ובעיקר בעת האכילה. אודה על המלצותיך ו/או הפנייה לגורמים מתאימים. בתודה מראש חנן

03/10/2004 | 19:40 | מאת: ד"ר מיכה פלד

לחנן שלום! לצערי, אין כיום פיתרון שיכול לשקם את בלוטות הרוק שנפגעו עקב קרינה. על מנת להקל את הסימפטומים מומלץ להשתמש בתחליפי רוק הקיימים בכל בית מרקחת. מומלץ על שתיה מרובה אפילו הרטבה של הפה כל כמה זמן ע"מ לשמור את ריריות הפה רטובות. כמו כן ותלוי ברמת הפגיעה שתיה של מיץ לימון או לעיסת מסטיק ללא סוכר יכולים לגרום לעליה בהפרשת הרוק - כל זה תלוי ברמת הפגיעה. בברכה ד"ר מיכה פלד.

מנהל פורום שיקום הפה וכירורגיית פה ולסתות