אכילה סלקטיבית או חוסר תאבון

דיון מתוך פורום  תזונת בעלי חיים

12/02/2020 | 20:47 | מאת: כלבה

מתנצלת על האורך אבל העניין מורכב מאוד... לפני שבוע וחצי נפטר כלב נוסף שלי. ביומיים הראשונים במבה הייתה תוקפנית מהרגיל שלה ( היא תוקפנית מגורות - מרבה לגרגר ו"לאיים' כשמשהו לא לרוחה מבלי לנשוך) השתדלתי לפנק אותה כמה שיותר ונראה היה שזה עובד. במשך כל השבוע אכלה והתנהגה רגיל עד יום שישי. כשהתחילו הרעמים והגשם היא התחילה לרעוד והתבודדה על המיטה באחד החדרים ( היא תמיד נכנסת לחרדה כשיש גשם ורעמים). קראתי לה לאכול והופתעתי כשלא באה. מאוחר יותר לקחתי אותה לישון ובקפיצה למיטה הבחנתי בקושי פתאומי שלא היה קודם ואפילו מעדה ולא הצליחה. בסוף אחרי כמה נסיונות הצליחה. למחרת ראיתי שהיא הולכת רגיל עם משקל על 4 רגליים ללא קושי/צליעה ושוב התקשתה בעלייה או קפיצה. לא רצתה לאכול וניסיתי לפתות אותה באמצעות עוף ואיכשהו אחרי הרבה נסיונות וערבובים שונים אכלה אבל פחות מהרגיל. ביום א מיד לקחתי אותה למרפאה הקרובה שם עשו בדיקה גופנית והבחינו בכאב באגן. שיערו שמדובר בפריצת דיסק נתנו משכך כאבים והומלץ על מנוחה מוחלטת. גם באותו יום הפגינה חוסר תאבון. שוב אחרי נסיונות נואשים וערבובים שונים של תוספות ביתיות אכלה . למחרת לקחתי אותה לחירום בבית דגן אלו הממצאים: משטח צואה (ישיר וצבוע)­ ירידה במגוון של אוכלוסיות החיידקים במעי ­ ריבוי חיידקים מסוג מתגים משני סוגים שונים. נצפו מעט מאוד חיידקים מסוג קוקים. אולטרסאונד בטן על ידי רדיולוג מומחה­ כבד בנורמה. טחול­ במיקום קרניאלי מודגמת מסה מעט הטרוגנית, ללא כל שינוי לעומת סריקות קודמות. קיבה עם תוכן רך. קיבה ומעי דק ללא ממצא חריג. קולון ריק ברובו (בעיקר היורד) ובעל דופן מעובה מעט עם שכבתיות שמורה, יתכן ע"ר קוליטיס. לא הודגמו קשרי לימפה מוגדלם או נוזל חופשי בבטן. כליות, אדרנלים ושלפוחית (קטנה) ­ ללא ממצא חריג. סיכום ביקור והערכה: לאור הסימנים הקליניים, המעבדתיים וההדמייתים במבה סובלת מדלקת של המעי הגס (קוליטיס – Colitis (וכן חוסר איזון קל (דיסביוזיס) של אוכלוסיית החיידקים במעי. מאחר ובעבר במבה סבלה מאפיזודה קודמת של שלשול מלווה בחוסר תיאבון, ההערכה היא שחוסר התיאבון של במבה בימים האחרונים נובע מדלקת המעי. היות ובמבה אינה מיובשת ואוכלת סלקטיבית, היא משוחררת לביתה עם הנחיה לחידוש הטיפול בטיילוזין בנוסף לטיפול תומך למערכת העיכול, עידוד תיאבון ותילוע. בעניין הכאב הגבי של במבה­ היות והאזור בו במבה נראית כאובה ממוקם מעל למעי הישר, יתכן כי זהו כאב המוקרן מהכאב הבטני שמקורו במערכת העיכול. כדי לעודד אכילה הומלץ לתת לה לאכול מה שבא לה מהדברים המותרים דלי שומן כמו עוף הודו טונה פסטרמה בטטה אורז פסטה קישוא גזר דג לבן מבלי לעשות חישובי חלבון /פחמימה העיקר שתאכל אפילו אם זה רק פסטרמה כל היום ובהדרגה להחזיר אותה למזון שלה. בהתחלה הצלחתי איכשהו לגרום לה לאכול (פחות מהרגיל) מעט מהאוכל שלה מעורבב עם עוף /פסטרמה טונה למעשה זה מה שאני עושה מאז יום שישי היה שלב שגם עוף כבר לא רצתה והוא התחלף בהודו ולהפך.. בכל יום שעבר עד לבדיקה בבית דגן היא אכלה פחות ופחות מהאוכל שלה ויותר מהפינוקים. כל פעם אני מכינה קערה שיכול להיות שתיזרק לפח ובמקומה אצטרך למצוא פיתוי חדש עבורה וחוזר חלילה. קיבלתי את הרושם שהעניין לא קשור במשהו רפואי ( אולי אני טועה) אלא התנהגותי ושהיא הבינה שאם היא לא תאכל אציע לה כל כמה דק' משהו מפתה אחר... אדגיש שהיא כלבה סופר מפונקת... סופר חכמה ומניפולטיבית... היא המלכה של הבית היא יודעת את זה וזה מאוד מתאים לאופי שלה אך כמובן שאני לא יכולה לקבוע מאחר ואני לא וט'. כשהיא שומעת את המילה אוכל היא מתלקקת ומזדקפת . ממש מחכה לראות מה אגיש לה הפעם. אתמול טונה- היא טרפה פסטרמה - זללה הודו - זללה כמעט 200 גרם ברגע שניסיתי את כל אחד מהם ביחד או לחוד לערבב עם אפילו מעט אורז או כל פחמימה אחרת מיד הזיזה את הראש... ניסיתי למרוח ממש נגיעה קטנה ביותר של השימורים שלה ( אינטסטינאל/ id ) שזה האוכל הקבוע שלה ,על ההודו הזיזה את הראש וגרגרה עלי... היום כבר התלהבה פחות וגם אכלה פחות . למשל טונה כבר לא רצתה. כל נסיון להוסיך אפילו כפית אחת מהשימורים שלה נכשל לחלוטין. זה נראה כמו תאבון סלקטיבי מסיבה בריאותית או התנהגותית? אין סיכוי שהיא תחזור לאכול את האוכל שלה בדרך הזו אני מכירה את האופי שלה ועד אז הבריאות שלה ממש תהרס.. מה לכל הרוחות אני אמורה לעשות? עברו כבר בערך 3 ימים מאז תחילת הטיפול התרופתי ואני מניחה שיש לפחות שיפור כלשהו בדלקת, אבל בהרגלי האכילה שלה ממש לא אלא להפך זה נהייה קשה יותר. החשש הכי גדול שלי שכל מה שעובר עליה זה בגלל הכלב שלנו שמת לפני שבוע וחצי ושאם זה כך היא תרעיב את עצמה עד שתמות... מצד אחד היא חיונית ולכאורה מתנהגת כרגיל אבל לצד זה ישנם שינויים שלי צורמים מאוד כמו בנביחות שלה שהיא נהגה להרבות בהם ופתאום פחות וגם קצת חלש יותר...חשבתי שאולי זה מכאב כלשהו אבל כשהיא מגרגרת זה בא עם נביחה עוצמתית מאוד. גם על אנשים מחוץ לדלת כבר לא נובחת. כשאני חוזרת הביתה היא נהגה לבוא אליי עם מתנה בפה ועכשיו היא רק נעמדת על הספה ומקשקשת בזנב. לעומת זאת כשאמא שלי מגיעה היא כן באה אליה לדלת עם משהו בפה. הבאתי לה כלב של שכנים שהיא ממש אהבה לשחק איתו. שיחקה ממש מעט ביחס לפעמים קודמות ואז התיישבה כל הספה . ניסיתי להציע לו את האוכל שלה השימורים כי בדרך כלל אפילו אם היא לא רוצה היא מגרגרת כדי להשתלט על האוכל ואוכלת אפילו אם היא לא רצתה. הפעם לא הזיז לה. קצת גרגרה וזהו ויתרה. תודה מראש...אמא מיואשת😭

הי, השאלה מאוד מורכבת ולא ניתנת למענה בפורום. לגבי התזונה,הייתי פונה לבית החולים שטיפל בה, נשמע שיש שיפור באמצעות הטיפול שקיבלה. השאר נראה לי כמו בעיה התנהגותית שהתפתחה בעקבות המוות המצער של הכלב השני ועל כך הייתי פונה למאלף או וטרינר שמטפל בבעיות התנהגותיות כמו דר' סטפאן בלואר. בהצלחה

13/02/2020 | 18:15 | מאת: כלבה

תודה על התגובה. ומה לדעת אם הבנתי נכון את התגובה שלך. כשכתבת "השאר נראה כמו בעיה התנהגותית" למה את מתכוונת - לאכילה הסלקטיבית או לדוגמאות שנתתי בשינויים התנהגותיים או גם וגם? חשוב לי לדעת מה השערתך בעיקר לגבי האכילה הסלקטיבית האם מדובר בבעיה התנהגותית לדעתך? היום לדוגמא ניסיתי לתת לה עוף ואורז (בימים האחרונים לא רצתה לאכול אורז ולא את האוכל שלה אלא רק את הבשר) ואכלה 100 גרם... בצהריים נתתי לה את מה שנשאר מאותו אוכלי חיממתי במיקרוגל טיפה "להחיות" את זה והוספתי לזה 10 גרם מהמזון היבש שלה וכדי להוציא את הריח ערבבתי אותו עם מים חמים... היא ניגשה להריח את הקערה והפעם לא אכלה האם זה מחדד את זה שכן יש לה תאבון ושאכן העניין הוא התנהגותי? האם הדרך שפעלתי היא נכונה כדי להחזיר אותה לאוכל שלה בהדרגה

מנהל פורום תזונת בעלי חיים