קולונסקופיה בחולה בת 90

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול

22/10/2004 | 22:54 | מאת: חנה

אמי, בת 90, אושפזה בביה"ח בשל ישנוניות יתר. בבדיקות דם שנעשו לה נמצאה אנמיה וכן חוסר משמעותי בברזל ונתנו לה 2 מנות דם. בתהליך ברור מקור האנמיה,היא עברה, בין היתר, בדיקת CT בטן.בבדיקה נמצא ציור מוגבר בבסיסי הריאות,נוזל סביב הטחול וחשד לתהליך במעי הגס-בסיגמא ללא הגדלת בלוטות. לאור ממצא זה הומלץ על בדיקת קולונסקופיה בעוד כשבועיים. חשוב לציין כי אמי סובלת מדמנציה, ממשקל יתר,מתקשה בנשימה ואיננה הולכת, לאחר נתוח שבר בראש הירך שעברה לפני כ-4 שנים. לאור מצבה זה, אנו מתלבטים מאד לגבי הבדיקה. נאמר לנו בביה"ח,כי ללא הבדיקה ובהנחה שאכן קיים תהליך בסיגמא, קיימת סכנה לחסימת מעיים.שאלותי: האם במצבה זה, היא יכולה לעבור את הבדיקה? ואם אכן יתברר כי מדובר בתהליך סרטני, האם במצבה היא תוכל לעמוד בנתוח? האם כדאי להתייעץ גם אם רופאים מתחומים נוספים בשאלות אלה,ואם כן, מאילו תחומים? בתודה מראש, חנה

23/10/2004 | 00:10 | מאת: ד"ר אייל גל

מדובר בשאלה מסובכת וקשה לתשובה. חולים קשישים ודמנטים אינם מועמדים בדרך כלל לניתוח אלא במקרים דחופים כמו חסימת מעי. אין הרבה טעם לבצע בדיקה קשה כמו קולונוסקופיה אם לא מתכוונים לנתח. מכיוון שהחשד לגידול הוא בסיגמה ייתכן שניתן לבצע בדיקה פשוטה יחסית של סיגמואידוסקופיה (דורשת רק חוקנים וללא צורך בטשטוש) כדי לראות אם אכן מדובר בגידול והאם הוא עומד לחסום את המעי או לבצע בדיקת חוקן בריום. ההחלטה צריכה להיות של האפוטרופוס של החולה (על פי מינוי של בית משפט בהתייעצות עם הצוות הרפואי המטפל). אם החולה מסוגל להחליט בעצמו ההחלטה היא שלו לאחר קבלת הסבר מתאים. ד"ר גל

25/10/2004 | 14:43 | מאת: חנה

ראשית, תודה על תשובתך המהירה והמפורטת. מאחר וטרם הוצאנו אפוטרופסות בבית המשפט,שאלתי- האם בדיקת סיגמואידוסקופיה גם היא כרוכה במתן הסכמה של החולה? מאחר ואמי לעיתים מתקשרת אתנו באורח הגיוני ולעיתים, כלל לא מגיבה, כאילו סגורה בעולמה שלה, קשה להניח שאוכל לתת לה הסבר ברור על הפרוצדורה ועל הצורך בה.. בתודה מראש, חנה

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול