מה גורם להצטלקות המעי בקרוהן והאם היא רוורסבילית?

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול

12/10/2013 | 15:19 | מאת: pipa

הי כולם, למיטב הבנתי, ההצטלקות המצטברת לאורך השנים של רקמת המעי היא זו שמאיצה באופן פוטנציאלי את הסיבוכים: ממאירות של הרקמה,יצירת פיסטולות והיצרות וחסימת מעי. כששאלתי את הרופא מה גורם להצטלקות הוא ענה "התקפים ומצב של דלקת פעילה". בהמשך לכך יש לי כמה שאלות בנושא התקדמות המחלה והצטלקויות: 1. האם ארוזיה שטחית + אקסודט שנצפו באנדוסקופיה בהכרח יביאו להצטלקות כאשר הפציינט אינו מטופל תרופתית? כלומר, האם המחלה בהכרח תתקדם? 2. האם ניתן לומר שלטיפול תרופתי ברפאסאל/אסאקול/פנטסה יש תועלת כלשהי בשימור המעי אם הפציינט מדווח שאין הקלה בתסמינים ושהמצב של דלקת פעילה ממשיך ואף חווה התקפים (פיקים של התסמינים) מידי פעם? 3. מתי ניתן לומר שכבר לא נמצאים בסיכון להצטלקות, האם זה כאשר התסמינים חולפים לגמרי? 4. האם כאשר כבר נגרמה הצטלקות, היא לעולם תהיה מודלקת ותלווה בכאב? 5. האם טיפול תרופתי מוצלח שמביא למחלה לא פעילה, הרגעת והורדת האינפלמטוריות, יכול גם לרפא ממש את הרקמה, למשל להעלים גרנולומות או לרפא רקמת צלקת?

למיטב הבנתי, ההצטלקות המצטברת לאורך השנים של רקמת המעי היא זו שמאיצה באופן פוטנציאלי את הסיבוכים -- נכון ממאירות של הרקמה -- לאו דווקא יצירת פיסטולות -- נכון חלקית - פיסטולות נוצרות עקב פעילות דלקתית אך חסימה של מעי "במורד מדרך" של המעי מגבירה לחץ בתוך חלל המעי ותורמת להווצרות הפיסטולות היצרות וחסימת מעי -- בהחלט כן כששאלתי את הרופא מה גורם להצטלקות הוא ענה "התקפים ומצב של דלקת פעילה" -- תהליך חוזר של דלקת-ריפוי גורם להצטלקות. צלקת היא למעשה ניסיון של גוף לרפא רקמה שניזוקה קשה על ידי יצירת רקמה פיברוטית בהמשך לכך יש לי כמה שאלות בנושא התקדמות המחלה והצטלקויות: 1. האם ארוזיה שטחית + אקסודט שנצפו באנדוסקופיה בהכרח יביאו להצטלקות כאשר הפציינט אינו מטופל תרופתית? -- לא בהכרח כלומר, האם המחלה בהכרח תתקדם? -- לא בהכרח 2. האם ניתן לומר שלטיפול תרופתי ברפאסאל/אסאקול/פנטסה יש תועלת כלשהי בשימור המעי -- אלא תרופות מעולות לחולי קוליטיס כיבית אך אין הן עוזרות בחולי קוליטיס של קרוה'ן. קרוב רחוק שלהן - סלזופירין (או בשם אחר סולפא-סלאזין) עוזר (גבולית) להרגיע דלקת של קרוה'ן במעי גס, אך המשך הטיפול בתרופה לאורך זמן לא תמנה מהדלקת לחזור אם הפציינט מדווח שאין הקלה בתסמינים ושהמצב של דלקת פעילה ממשיך ואף חווה התקפים (פיקים של התסמינים) מידי פעם? -- במיוחד 3. מתי ניתן לומר שכבר לא נמצאים בסיכון להצטלקות, האם זה כאשר התסמינים חולפים לגמרי? -- אני מניח שפעילות רקמתית ותסמינים חופפים אך לא מדובר בקשר חד חד ערכי 4. האם כאשר כבר נגרמה הצטלקות, היא לעולם תהיה מודלקת ותלווה בכאב? -- צלקת היא למעשה ריפוי של הדלקת. תחשבי על עור אם קשה לדמין רקמת מעי: למישהו יש כיב בעור, מודלק. כאשר זה נרפא המקום מצטלק. 5. האם טיפול תרופתי מוצלח שמביא למחלה לא פעילה, הרגעת והורדת האינפלמטוריות, יכול גם לרפא ממש את הרקמה -- בודאי למשל להעלים גרנולומות -- כן או לרפא רקמת צלקת? -- אין דרך לרפא צלקת על ידי תרופות. אפשר לכרות בניתוח את המקטע המצולק של המעי.

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול