פלזמהציטומה

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

06/10/2009 | 00:39 | מאת: לאה

מהי פלזמהציטומה, ועל מה מעיד ממצא של gastric plasmacytoma בבדיקת גסטרוסקופיה חוזרת שלאחר טיפול אנטיביוטי ב- gastric ulcer helicobacter pylori ? תודה

06/10/2009 | 08:57 | מאת: תשובת מנהל הפורום

פלסמציטומה היא גידול של תאי פלסמה, וריאנט של מחלה הנקראת מילומה נפוצה, כ- 4% מכלל מקרי המילומה. מיקומה בד"כ באיזורים שונים ונדיר שהיא ממוקמת בקיבה - רק 5% ממקרי הפלסמציטומה ממוקמים בקיבה ולכן המידע על מקרים כאלה הוא אנקדוטלי. ההתנהגות של פלסמציטמה מבודדת בקיבה היא בד"כ כמעט "שפירה" ורק במקרים נדירים מתפתחת למילומה ממש. אבל, במיקום זה ובנוכחות חיידק H פילורי, יש לוודא ב- 100% שאכן זו פלסמהציטומה ולא לימפומה מסוג MALT שב- 30% מהמקרים התאים שלה נראים כמו תאי פלסמה, כי לימפומה כזו הרבה יותר מסוכנת. במקרים בודדים שתוארו בספרות, טיפול נגד החיידק אכן הביא להעלמות הפלסמציטומה בקיבה ובמקרים בודדים אחרים שדווחו, הטיפול לא הועיל להעלמות הגידול בקיבה. מה לעשות לאור אי העלמות הגידול לאחר הטיפול האנטיביוטי בחיידק הנ"ל - קשה לדעת ובודאי שההחלטה צריכה להתבסס על גודל הגידול וממצאים אחרים (בדיקת מח עצם, בדיקת אימונואלקטרופורזה ואימונופיקסציה, בדיקת שרשרות קלות חופשיות וסקירת שלד - כדי לבדוק אם יש עדות למחלה כללית או שזו אכן ממוקמת). יכול להיות שכריתה כירורגית מקומית תידרש או שיהיה צורך בקרינה לאיזור החולה.

מנהל פורום המטולוגיה