בדיקת מוח עצם

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

11/05/2006 | 00:46 | מאת: אסף

שלום ד"ר, בהמשך לתוצאות בדיקות הדם והמידע שמסרתי בהודעות הקודמות, http://www.doctors.co.il/m/Doctors/a/Forums/xFF/Read/xFI/81/xFT/203743/xFP/203743 רופא המשפחה נתן לי להחליט אם אני רוצה לגשת להמטולוג להמשך בירור או רק להמשיך לעקוב, כי התוצאות גבוליות מאוד ולא גורמות נזק. בחרתי לגשת להמטולוג. ההמטולוגית עשתה לי בדיקות דם נוספות, שבהן נמצאו הערכים הבאים: SODIUM 142 POTASSIUM 4.8 GLUCOSE 94 PROTEIN – TOTAL 6.9 ALBUMIN 4.0 GLOBULIN 2.9 UREA 24 CREATININE 0.8 URIC ACID 3.2 CALCIUM 9.4 PHOSPHORUS 4.2 ALK. PHOSPHATASE 64 GOT AST 20 GPT ALT 15 GGT 44 LDH 234 CHOLESTEROL 133 BILIRUBIN – TOTAL 0.8 ICTERIC 0 HEMOLYTIC 0 LIPEMIC 0 WBC 3.56 RBC 4.29 HB 13.4 HCT 39.3 MCV 91.6 MCH 31.2 MCHC 34.1 RDW 11.9 MPV 8.4 PLT 128 מתאים למשטח NEUTROHILS % DIF 56 NEUTROHILS ABS-DIF 1.99 LYMPHOCYTES % -DIF 34 LYMPHOCYTES ABS-DIF 1.21 MONOCYTES % DIF 9 MONOCYTES ABS-DIF 0.32 EOS I NOHILS % – DIF 1 EOS I NOHILS ABS – DIF 0.04 REMARK – MAN – DIF ? HYPER % 2.4 HYPO % 0.1 MACRO % 0.6 MICRO % 0.2 HAPTOGLOBIN 73 ANTI BODY SCREEN שלילי COOMBS – DIRECT חיובי ל-lqG כלומר, פחות או יותר התמונה הלא תקינה שהייתה לפני כחודשיים, כולל הקומבס הישיר החיובי. יש אמנם ירידה ב-WBC אבל גם עלייה ב-RBC וב-HB. הסיכום של ההמטולוגית היה כדלהלן: "מרגיש בטוב. בבדיקות עוקבות מאוגוסט 2005, יש פנציטופניה קלה. רמות FA, B12, ערכי ברזל, TSH תקינים. COOMBS חיובי פעמיים. LDH ו-HAPTO תקין. בבדיקה גופנית: ללא כל ממצא מכוון. לסיכום: פנציטופניה קלה וחדשה, COOMBS חיובי ללא עדות להמוליזה פעילה. בשלב זה נרחיב בירור. מוזמן לבדיקת מוח עצם. אבקש לבצע CT חזה ובטן" הבעיה היא שבדיקת מוח העצם מפחידה אותי מאוד, למרות ההרדמה המקומית והטשטוש שהוצע לי לקבל במהלך הבדיקה, ואני מתלבט אם לבצע אותה. לכן אני מבקש לשאול לדעתך: 1.האם יש הכרח לבצע אותה כבר בשלב זה? האם אי אפשר לבצע בדיקות אחרות לפני שניגשים להליך פולשני ומכאיב כזה? 2.האם אפשר לחכות עם הבדיקה הזאת ולהסתפק במעקב של בדיקות דם כל כמה חודשים, על רקע העובדה שהתוצאות גבוליות מאוד ושמסתמן שיפור מסוים בערכים מסוימים? כאמור, מבחינת רופא המשפחה שלי, הייתי יכול גם לא להגיע בכלל להמטולוג מלכתחילה. 3.האם בדיקת מוח עצם עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לעצם ו/או לכאבים שיופיעו בעתיד באזור העצם שעברה ניקור? עד כמה היא כואבת? והאם יהיה צורך לחזור על הבדיקה הזאת בעתיד גם אם לא יתגלה ממצא חריג? 4.מאחר שאני סובל ממיגרנה, השתמשתי הרבה באופטלגין בשנים האחרונות, במינון של כ-2,000 מ"ג בשבוע. בשנה האחרונה, אני משתמש באיבופרופן במינון של כ-400 מ"ג בשבוע בממוצע. האם יכול להיות לזה קשר לאנמיה ולקומבס החיובי? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה
11/05/2006 | 10:16 | מאת: תשובת מנהל הפורום

כהקדמה, אתן לך דוגמה.אם מוצאים בחנות מוצר פגום, נניח שמדובר ברמדיה צמחית (אני משתמש בדוגמה ידועה מהעבר), ורוצים לדעת מה מקור הבעיה, אי אפשר לעשות את זה רק מעיון בנירות או מביצוע בדיקות על המוצר עצמו בלבד. זה יכול לגלות שיש בעיה אך לא את מקורה. נכון ? צריך ללכת לבית החרושת ולבדוק את כל התהליכים וראות מה מקור הבעיה. מח העצם הוא בית החרושת של תאי הדם. בלי לבדוק אותו לא תמיד ניתן לגלות מה מקור הבעיה. לשאלותיך: א. אפשר להמשיך ולשחק סביב... אבל כמוסבר לעיל, כשיש בעיה וחשד להפרעת ייצור תאי דם צריך לחפש את הסיבה במקור. האם זה נחוץ אצלך ? מה הדחיפות ? את זה יכול לקבוע רק מי שראה אותך. ב. עקרוניתבודאי שזה אפשרי, אבל שוב - רק מי שבדק אותך יכול להמליץ המלצה כזו. בכל מקרה ראה בהמשך בחלק ד' גם התייחסות לכך. ג. לא גורם נזק ולא לכאב מתמשך. האם בעתיד יהיה צורך בבדיקה נוספת ? יכול להיות. תלוי מה יימצא בסופו של בירור. וגם אם צריך עוד פעם, זה לא גורם נזק וכו'. ד. האם זו בודאות מיגרנה ? אולי יש מחלה אחרת שגורמת לכאבי הראש ? למשל: טמפורל ארטריטיס או מחלה אחרת שיכולה לגרום גם לאנמיה ? כדאי לבחון את הדבר. לגבי התרופות - ראשית, אני די נגד שימוש באטופטלגין למי שאינו מוכרח. לתרופה זו יש תופעת לואי נדירה, נדירה מאד אפילו, אבל זו עלולה להיות קטלנית. מדובר בדיכוי מוחלט של יצור כדוריות לבנות שעלול להיות בלתי הפיך. לגבי איבופרופן - יש תיאורי מקרים של אנמיה קומבס חיובית תוך שימוש בתרופה זו כאשר במקרה הבא מדובר על תגובה למרכיב צבע כלשהו בכדור, ראה: http://tinyurl.com/pcrm4 וראה גם http://www.bio.davidson.edu/courses/Immunology/Students/spring2000/wolf/restricted/immunedisease.html תרופה זו יכולה גם לגרום לירידה במספר הנויטרופילים וגם לירידה במספר הטרומבוציטים. ראה את כל תופעות הלואי ההמטולוגיות שתוארו בשימוש בתכשיר זה: http://www.medsafe.govt.nz/Profs/Datasheet/f/Fenpaedsusp.htm בהחלט יש מקום לחשוב על אי שמוש בה ומעקב אחר הספירות.

12/05/2006 | 14:00 | מאת: אסף

שלום ד"ר, תודה רבה על התשובה המאלפת, הממצה והמרגיעה. אני עדיין חושש מהבדיקה, אבל קצת פחות, ומבין יותר את החשיבות שלה. 1. לגבי המיגרנה: אני סובל מכאבי ראש מאז שהייתי ילד (אני בן 38). אבל האבחנה של המיגרנה נקבעה במרפאת כאבי הראש של ביה"ח מאיר לפני כ-10 שנים. הבנתי שהיא נעשתה על סמך הסימפטומים שכוללים אצלי כאב בצד אחד של המצח, בחילות ולפעמים הקאות. אם כי אין לי את הסימפטום של האאורה. כדי לשלול גורמים אחרים, עשו לי CT ראש ואי-אי-ג'י, שיצאו תקינים. עם זאת, אני לא זוכר שעשו לי בדיקות דם מקיפות כמו עכשיו, אז אולי יש מקום להטיל ספק באבחנה? 2. כאמור, לאורך שנים רבות, כדי לטפל בכאבים, לקחתי אופטלגין במינון של כ-2,000 מ"ג בשבוע בממוצע, וגם זה לא תמיד עזר. כל תרופה (כולל ריזלט, אימיטרקס וכדומה) וכל טיפול אלטרנטיבי (דיקור, הומאופתיה) לא עזרו. ואז לפני שנה, גיליתי ש-400 מ"ג איבופרופן עם קפה שחור חזק מאוד (2 כפיות גדושות מאוד-מאוד) מצליחים לחסל אצלי ב-90% מהמקרים את סימני הלחץ בראש שמבשרים התקף מיגרנה. ואז הפסקתי את האופטלגין ועברתי לטפל בשיטה הנ"ל בקצב ממוצע של פעם בשבוע, בכל פעם שהרגשתי התחלה של התקף. בדיוק אתמול התחילו לי סימני התקף, אבל הפעם שתיתי קפה ללא האיבופרופן. ההתקף חוסל, אם כי אחרי זמן רב יותר. בנוסף לכך, אני שותה באופן קבוע 2 כוסות קפה ביום. האם גם לקפאין יכול להיות קשר לתמונת הדם הלא תקינה? 3. באחד הקישורים שנתת לי, ואפילו באתר "שירותי בריאות כללית", אכן מוזכרים כל תופעות הלוואי ההמטולוגיות של האיבופרופן שמופיעות אצלי בתמונת הדם, אם כי התדירות המוזכרת שם היא של פחות מ-1%. אני מתכוון להפסיק לגמרי את הנטילה של משככי הכאבים (לפחות אופטלגין ואיבופרופן), ולראות במהלך השנה הקרובה אם יש שיפור בערכים הבעייתיים. כמו כן, מאחר שההמטולוגית אמרה שהבדיקה לא דחופה ואפשר לחכות איתה אפילו חודשים, אני שוקל לדחות את בדיקת מוח העצם לעת עתה, ולבצע אותה רק אם אגלה שלא חל שיפור. מה דעתך? תודה רבה.

מנהל פורום המטולוגיה