קרישת יתר?

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

04/01/2006 | 20:21 | מאת: נאדין

ד"ר שלום רב, לפני מספר חודשים נמצאה הגדלת טחול 16 ס"מ ובעקבות בדיקת סיטי ודופלר כי אין מעבר דם בוריד הטחול ויש דליות רבות גם מסביב לטחול, ללבלב, גודש בווריד כלייתי וכן דליות בפונדוס הקיבה. נעשתה בדיקה אצל גסטרו ונמצאו הדליות בפונדוס הקיבה אך לטענתו אין בעייה של טיפול בקומדין. היום קיבלתי תוצאות בדיקות דם כדלקמן: PT 11.8 הערך הוא בין 8.4-11.3 protein c activity 76 הערך אמור להיות בין 84-150 aps resistence 1.76 אמור להיות 2-4 MTHFR הטרוזיגוט LUPUS ANTICOAG DRVVT 2.18 במקום 0.9-1.3 LUPUS ANTICOAG APPT ASAY 4.36 במקום 1.15-2 CARDIOLIPIN B2GP1 AB מעל 100 עשוי פעמיים האם לאור התוצאות והאמור לעיל נראה כי מדובר בבעיית קרישה? האם מדובר בלופוס או APLA? ומה זה APLA (בדקתי באתר ובעיקר הבנתי שלא ברור ממה נובע אבל לא הבנתי מה זה אומר בחיי היומיום ומה זה בעצם). האם יש בעיות בהריון לאור התוצאות לעיל? ומהן ומה סוג הטיפול? האם לאור הדליות בקיבה אצטרך מעקב מיוחד כדי שלא תהיה פגיעה עקב הטיפול? אם יש קריש דם בוריד הטחול האם אין חשש שיתפרק בעקבות טיפול ויגרם תסחיף? מוריד הטחול לאן יכול להגיע תסחיף אם נגרם כזה? האם לאור קיומו של קריש יש צורך במנוחה או מעקב מיוחדים בעת הטיפול? האם יש קשר בין בעיית קרישה ועייפות כרונית? הרבה שאלות ומובן לי שלא תוכל לענות על כולן כאן אבל אודה להתייחסותך לגבי מה שכן תוכל להשיב לו. בתודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה
04/01/2006 | 21:11 | מאת: תשובת מנהל הפורום

א. לחלק משאלותייך כבר השבתי ב- 18.12.05. ראי שוב את התשובה. ב. כנראה שבאמת מדובר בתסמונת APLA בה יש נוגדנים נגד פוספוליפידים והדבר מביא למצב של קרישיות יתר. קשה להעריך אם יש עוד גורמי סיכון או שהתוצאות האחרות שאינן תקינות קשורות אף הן להפרעה של נוגדנים אלו במערכות הבדיקה השונות. אם אמנם יש טרומבוזה של וריד הטחול נראה לי שיש מקום לטיפול קבוע בקומדין לכל החיים. טיפול זה ימנע ארועים חדשים שעלולים להיות חמורים יותר (ארוע מוחי, טרומבוזה של עורק או וריד גדול ועוד מרעין בישין) וימנע תסחיף ריאתי שאף זו סכנה גדולה (מתייחס גם לשאלתך בענין הקריש בוריד הטחול). ג. כמובן שבהריון יהיה צורך בטיפול מונע. זה לא יהיה קומדין שאסור לנטילה בהריון אלא קלקסן או תכשיר דומה. ד. קרישיות יתר לא גורמת לעיפות, אבל אולי יש ביטויים אוטואימוניים נוספים או מחלה יותר כוללת שה- APLA הוא רק ביטוי אחד שלה שהם הגורמים לכך. את זה בודאי צריך להמשיך ולברר. כפי שרשמתי בתשובתי הקודמת - דרוש מעקב של רופא פנימי, המטולוגי, גסטרואנטרולוגי וייעוץ של כירורג וראומטולוג.

04/01/2006 | 23:46 | מאת: נאדין

תודה על התייחסותך המהירה. כפי שציינתי הייתי בבדיקה גסטרואונטרולוגית. האם הנתונים שתיארתי מצריכים מעקב קבוע גם של המטולוג וגם רופא פנימי, כירורג, גסטרואונטרולוג (לאור הדליות בקיבה) וראומטולוג?? או שהכוונה היא לתהליך הבירור בלבד?

מנהל פורום המטולוגיה