תקיעות פתאומית בדיבור

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

23/10/2013 | 19:25 | מאת: יעל

הי, יש לי אחות אוטיסטית בת 39, עד כה דיברה במשפטים שוטפים כמו כל אדם ולא כאוטיסטים(תבניתי) השפה שלה עשירה. לפני כמה זמן החל גמגום בתחילת משפט למשל כשהיא פונה לאימי התחלת המשפט הייתה: " אמא אמא אמא אני רוצה......" אנחנו סבורים שזה קורה שהיא בלחץ ואי שקט. נדמה לי שגם היה " אי אי אי אמא אני רוצה " כלומר חזרה בתחילת המשפט ואח"כ דיבור שוטף. בד"כ כשיש אי שקט עומדת איזו סיבה למשל שמישהו צעק אליה / שהיתה איזו תקרית עם מישהו/ שכואב לה משהופיזי וזה משגע אותה והיא לא יודעת לבטא. אי שקט אצל אחותי, מלווה בבכי ו/או חזרה על אותה שאלה 800 פעם. ובאופן כללי, דיבור יתר. יש לציין שהתופעה של הגמגום חלפה. כעת אחרי המון המון זמן שהכל בסדר הבחנו בתקיעות כשרוצה לומר משהו היא לא מצליחה לדבר היא אפילו לא מוציאה הברה או איזה קול וזה נראה כאילו היא רוצה לומר משהו אך שכחה וחושבת על המילה ומתאמצת רק בחשיבה (לא מוציאה קול/ הברות)ואז מתחילה לדבר. בד"כ אנחנו עוזרים ע"י שינוי נושא. היא גם מאוד שקטה וזה מדאיג אותנו כאילו משהו קרה לה. זה מאוד מלחיץ ומדאיג אותנו,לא רגילים לראות אותה ככה( שינוי האופי ושקט כשבד"כ היא לא סותמת את הפה יש לה צורך כל הזמן לדבר). מה לדעתך הסיבה לחוסק היכולת לדבר? האם עלינו לפנות לנוירולוג? קלינאי תקשורת? מסתבר שקרה גם אירוע במקום בו היא נמצאת אנחנו סבורים שאולי זה בגלל זה, רק בגלל ששמנו לב לשינוי מבחינה התנהגותית. היא מאוד מפוחדת מפני חוסה שנמצא איתה באותה מסגרת. אם גמגום נגרם מבהלה כיצד אפשר לעזור לאוטיסט בנושא הזה? שכן היא לא יכולה לשבת ולנהל שיחות נפש אצל פסיכולוג. הכל הרי אנחנו צריכים "לנחש" לבד מה היא מרגישה וחשה( פיזית ונפשית) היא לא יודעת לבוא ולספר מה קרה לה ולוקח זמן להוציא ממנה דברים ואת האמת. בנוסף ואני מאמינה שזה לא הכי קשור,היא מתלוננת על כאבי ראש. ולגבי התקיעות בדיבור והגמגום הנוכחי זה לסרוגין במהלך היום. לתשובתך אודה.

לצערי אין לי מה לאומר, לאחר בדיקה גופנית כדי לבודד גורם אורגני, יהיה עליכם לסמוך על כך שאתם מכירים אותה ויודעים מה מציק או שה לה. תתיעצו עם פסיכולוג מומחה לאוטיזם, אולי הוא יעזור.

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה