בעיות שפה אצל ילדים

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

20/11/2003 | 13:34 | מאת: טלי

שלום - בני הוא בן שנתיים ו - 3 חודשים ועדיין איננו מדבר. חוסר הדיבור לא מתבטא רק בעובדה שאין לו הרבה מילים, אלא גם בכך שהוא לא מקשקש כמעט. אציין ששמיעתו נבדקה והיא תקינה. הוא החל גן לפני כחודשיים, הייתה לו תקופת הסתגלות ארוכה יחסית, אבל כיום הוא משתלב ברוב הפעילויות בגן, אך מגלה קושי באילו שדורשות ריכוז והקשבה - חוגים שונים, ריכוז בבוקר וכד'. מבחינה חברתית בגן הוא בסדר גמור עם בני גילו, יש לו מספר חברים, אבל דווקא עם הצוות המבוגר יותר קשה לו ליצור קשר אינטימי - חיבוקים, על הידיים וכד'. וזאת כאשר עם ילדים הוא כן יוצר קשר כזה (למשל מחבק ילד אם הוא רואה שהוא בוכה). היינו איתו באיבחון פרטי אצל קלינאית תקשורת, והיא כמובן המליצה לנו להתחיל בטיפול קבוע. אבחנתה הייתה שיש לו 'בעיית שפה', כלומר בעבר לעובדה שהוא לא מדבר הוא איננו מבין שפה מספיק טוב לגילו. אנחנו בטיפול אצל קלינאית דרך הקופה כבר 3 שבועות, ואציין שבאופן כללי נראה שהוא מבין יותר ויותר את השפה. שאלותי: 1. מהי "בעיית שפה", איפוא אפשר לקרוא עליה (עדיף בעברית). 2. האם טיפול דו-שבועי ישיג תוצאות מהירות יותר. 3. אני מעוניינת לקחת את הילד לרופא התפתחותי כלשהו (התור בהתפתחות הילד ארוך מדי) האם תוכלי להמליץ על מישהו שנראה לך מתאים. תודה

תוכלי לקרוא על התפתחות השפה, בעברית, באתר של קלינאי התקשורת www.ishla.org.il מבחינת תדירות הטיפול אני חושבת שכן, פעמים בשבוע סביר לעבוד עם ילד צעיר עם עיכוב בהתפתחות השפה. ישנו ספר שתורגם והותאם לעברית המדריך הורים של ילדים עם בעיות שפה, זה ספר הנן (HANEN) ניתן לרכוש אותו דרך האגודה במס. טל: 03-9217815. מאד מומלץ. מבחינת התפתחות הילד רצוי לפנות למרכז באיזור מגוריכם כי שם יש צוות רב מקצועי ועבודת צוות ולא רק בדיקת רופא שבהתפתחות אינה שלמה בלי הצוות הנוסף. הצעתי: תפנו לאיבחון ובמקביל תמשיכו את הטיפול אצל הקלינאי, הנוסף לקבלת הדרכה אישית ממנה ודרך הספר שהמלצתי עליו.

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה