הפרעות בדיבור: אישה מכוגרת (77)

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

04/10/2003 | 23:49 | מאת: יעל

שלום רב, אמי בת 77, ומזה כשלוש שנים סובלת מהפרעות בדיבור, שהולכות ומחמירות עם הזמן: כיום היא מצליחה בקושי רב לחבר משפטים פשוטים (הדבר נמשך זמן רב, לעתים אינה מצליחה בכך כלל), ופעמים רבות נמנעת מלדבר מחשש שדבריה לא יובנו, ובכדי שלא להכביד על סביבתה. מסיבה זו אף ניתקה את רוב הקשרים החברתיים שהיו לה. אמי פנתה לנוירולוג, לפני כשנתים ערכה בדיקת CT (בה נמצאה "אטרופיה מוחית מתונה (אינבולטיבית) ללא ממצא מוקדי". לא הוצע כל טיפול בבעיית הדיבור באופן ישיר: האם לדעתך יש סיכויי שטיפול ע"י קלינאית תקשורת יכול להועיל לה? (אגב, אמי היתה בעלת כושר ביטוי עשיר ביותר. כמו כן, אם היא מנסה לכתוב במקום לדבר, יש לה קושי אך היא מצליחה בכך יותר מאשר בדיבור). (האם עלי להפנות את השאלה לנוירולוג??) תודה, יעל.

אם מצבה הבריאותי של אימך טוב, קצוי שהיא תופנה לאיבחון של קלינאי תקשורת כדי לנסות לתרגל איתה את מיומנויות השפה ודיבור הפגועות. כמובן שנראה שיש בעיה, ובד"כ ויש ממצא ב- CT שמעיד על אטרופיה שיכול להיות ממוקדת באיזור השליטה על השפה. אם לא יהיה ממצא המסביא רת הקף הפגיעה, בקשי הפניה לרואפ גריאטרי-שיקומי. לעתים קשיי השפה הינם סימנים ראשונים למחלה עיצבית מתקדמת, כדאי בכל מיקרה לפנות שוב לנאורולוג ולהבדק, בנוסף לבדיקה אצל נאורו-פסיכולוג שיכול לברר האם יש פגיעה בתפקודים אחרים. האם המצב הרגשי שלה עבר בירור? ודאי מצבה הרגשי של אמך נפגע כתוצאה מהקושי בשפה והבידוד היברתי, דבר שודאי לא טוב בשבילה. ישנם מועדונים שיקומיים באיזורים שונים בארץ, אולי היה כדאי לברר האם יש מקום שהיא תוכל להשתלב בו?

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה