גן שפתי

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

02/10/2003 | 12:15 | מאת: מיכל

בני בן ה-3 וחודשיים מטופל כחצי שנה אצל קלינאית תקשורת. הוא נחשב לילד אינטלגנטי מאוד ובעל ביצועים וכישורים של ילד כבן 3.5 ומעלה. עברנו איבחון בתל-השומר כי אנו מאוד חרדים לעתידו. נאמר לנו כי יש לו בעיה בפירוש השפה. דבר המשליך על ההבנה. כמו כן האיחור מתבטא בפער מבני גילו בכ-8 חודשים. הוא מסוגל לומר משפטים אבל כאשר הוא צריך לספר איך היה בגן הוא אומר חצר, כדור, קפצנו וכו' ולעומת זאת יכול לומר אמא כואב לי ממש ממש..כמו-כן הוא מתבלבל בזכר ונקבה ומילות השייכות שלך שלי וכו'. המליצו לנו על גן שפתי. האם יש גנים שפתיים טהורים? או שבכל הגנים השפתיים יש גם ילדים עם בעיות אחרות - כי הרי מדובר בגנים לחינוך המיוחד. האם כל חייו הוא נידון לחינוך המיוחד? האם ילדים כאלה יכולים להדביק את הפער? בתל-השומר אמרו לנו כי לילד כזה יכולות להיות כמעט לבטח בעיות בהוראת הקריאה. האם הוא יהיה לקוי למידה? מה קורה לילדים כאלה בגנים שפתיים והאם בבית-הספר יודעים כי הילד היה בחינוך המיוחד?

גנים שפתיים הוקמו במיוחד כדי לענות על הצרכים של הילדים עם איחור ובעיה שפתית במיוחד. הרכב הילדים בגן, בכל שנב מחדש, תלוי במאפייני הילדים שמופנים באותה שנה. כמובן שבעיריות או רשויות מקומיות יותר גדולות ישנם סיכויים "יותר טובים" לכך שהילדים בגן שפתי יהיו מרביתם כפי שאת מתארת את בנך... המפקחת על החינוך המיוחד בארץ, הייתה בתחילת דרכה קלינאית תקשורת שעשתה הסבה להוראה בגן והתחילה את המסורת והשירות לילדים עם ליקויי שפה, ובתחום זה החינוך המיוחד. גן שפתי מחזק את תחום השפה והתקשורת, על כל הבטיו, במהלך כל שעות הפעילות בגן, מאפשר לצוות בגן לתת טיפול אינטגרטיבי, בכל הפעילויות,... קלינאית תקשורת עובדת עם הילדים באופן יחידני וגם עם צוות הגן- אשר הינו מיומן, מוכשר ורגיש יותר מצוות בגן רגיל, לגבי קשיי השפה של הילדים. על פי הידוע לי - מטרת השילוב המוקדם בגן שפתי הינה לתת לילד את הטיפול המקסימלי, בגיל הצעיר ביותר, כדי לקדם אותו ולא לתת לפערים, בינו לבין הילדים האחרים, להפחת ולגדול עד כדי כך שבנך לא יוכל לסגור אותם! ידוע לנו שקשיים ברכישת השפה בגיל צעיר הינם לעתים, לא תמיד, מבסרים על קשיי למידה בעתיד, אולי לא בתחילת הדרך - אך יותר מאוחר, בגיל 8-10 מתקשים בהבנה של קטע מורכב, הבנת שאלה בחשבון או קטע בהיסטוריה - ואז קשה יותר לטפל. מטרת הגן השפתי בגיל הרך הינה לצמצם את הפערים, לקדם את הילד ולעשות הכל כדי לשלבו בגן רגיש בשנה לאחר מכן, לעתים קרובות ילדים אשר שולבו בגן שפתי בגיל הרך נכנסים לכתה רגילה בביה"ס, ואף מצליחים בכל המטלות הלימודיות. דעתי האישית, לשקול בחיוב את כניסתו של בנך לגן שפתי, ללא חשש לסטיגמה ועם תקווה למתן מענה לצרכיו הייחודיים. כמובן שלהורים לילדים קטנים ניתנת תמיד האפשרות לסרב לשילוב הילד בגן שפתי. תבררו מה השרותים הניתנים המערכת החינוך באיזור מגוריהם. תוכלו תמיד לבקש לבקר בגן שפתי ולהתרשם מהנעשה שם. בהצלחה!

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה