השימוטו וקשרים בבלוטת התריס

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון

21/09/2001 | 11:20 | מאת: רונית

בתשובתך למיכל לפני מספר שורות, ציינת כי מחלת השימוטו מאופיינת בקשרים בבלוטת התריס. שאלתי היא, האם TSH מעט מוגבר יכול להגדיל את הסיכוי להופעת הקשרים?

21/09/2001 | 20:37 | מאת: מיכל

שלום רונית, רמת ה TSH שלי לפני התחלת הטיפול ב T4 היתה 8.5 (נורמה 0.5-5.5.) את הקשרים שיש לי אי אפשר למשש ואי אפשר לראות. רק באולטה-סאונד גילו 2 קשרים. הנה ציטוט מאמר בנושא זה: כתובת האתר: http://thyroid.about.com/library/weekly/aa051500a.htm ציטוט: Evaluating a Nodule By Blood Test Typically, the first step when a nodule is discovered is for the doctor to conduct a blood test to evaluate your thyroid hormone levels. The results are usually normal, because thyroid nodules do not typically produce thyroid hormone. Occasionally, nodules will produce thyroid hormone, and cause hyperthyroidism. Nodules can also develop in patients who have an existing thyroid condition. This frequently occurs with people who have Hashimoto's Disease, the autoimmune thyroid condition that can cause hypothyroidism. A rare form of thyroid cancer is medullary cancer, which can sometimes be detected by a blood test to measure calcitonin levels. Medullary thyroid is known to have hereditary factors, so calcitonin tests are recommended for those who have family members with medullary cancer. הרבה בריאות!

22/09/2001 | 17:10 | מאת: ד"ר ארז בנדט

אין בהכרח קשר. רבוי קשרים ותת תפקוד של הבלוטה יוביל לעליית TSH. TSH הוא ההורמון המופרש מיותרת המוח שתפקידו לגרות את בלוטת התריס להפרשת הורמוני התריס T3 T4

מנהל פורום אף אוזן גרון