שבויי מלחמה

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

20/11/2000 | 20:44 | מאת: עדנה

מה עם שבויים שהוחזרו, האם גם הם עלולים לסבול מ"הלם קרב" בגלל השבי, בן משפחה שחזר משבי חי שנים רבות לבד, לא יכול להקים משפחה, והתבודד, לא עבד, קבל קצבה ממשרד הבטחון, וכולם בעצם לא כל כך הבינו מה קורה לו, שנים אחרי החזרה מהשבי.

עדנה יקרה, שבי אינו מלחמה, והטראומה של ישיבה בשבי אינה בדיוק 'הלם-קרב'. עם זאת, זוהי חוויה נפשית קשה לא פחות, והשפעותיה עשויות להימשך שנים ארוכות. תוצאות הטראומה של הישיבה בשבי עשויות להיות דומות לאלו של הלם-קרב, וגם הקושי של החברה הסובבת להבין את קשייהם של החוזרים מן השבי דומה ליחס אל נפגעי הלם-הקרב. זוהי, למעשה, השתיקה המוסכמת הנוגעת לאחד המכאובים הגדולים הפוצעים את חיי היומיום שלנו. הפורום הזה הוקם גם כדי לשבור את השתיקה. לא סיפרת מה הקשר שלך לישיבה בשבי ולתוצאותיה, ובמה מדובר. את מוזמנת להשתתף, דרור

22/11/2000 | 02:34 | מאת: עדנה

מדובר באח של גיס, שהיה בשבי, עבר עינויים נוראים, וכשהוחזר במסגרת חילוף שבויים, היה אדם אחר לגמרי, הוא לא השתגע, אבל נראה מאוד זר, חי בבדידות, לא השתלב בשום עבודה, מעולם לא נסע שוב באוטובוס, רק עם מוניות . לא הצליח ליצור קשר בונה עם אישה, ולכן לא נישא. למרות שבני משפחה ניסו לעזור, הם כנראה לא ידעו, ואולי לא היו יודעים כיצד. אף אחד לא יודע מה הוא הביא משם, רק בדיקות רפואיות שעבר כשהוחזר, סיפרו לכולם שהוא עבר עינויים קשים. הוא מעולם לא דבר על זה עמנו, הוא גם לא יכול היה להשאר זמן רב בחברת אנשים, גם אם הם בני משפחה. לפני כמה שנים, הוא עבר אירוע מוחי שהוא כנראה - וגם מתאים לתחזית הרופאים, תוצאה של העינויים שעבר.אחרי מספר חודשים בהם היה משותק בחצי גוף תחתון, אבל דבר, הבין והיה ערני, לבד מהמגבלה הגופנית , ארע אירוע נוסף ואז שכב כצמח מספר ימים ונפטר כשהוא צעיר בשנים.

מנהל פורום טראומה והלם-קרב