הפורום הזה

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

28/11/2000 | 17:17 | מאת: הססן

נראה לי שהפורום הזה יהיה רטוב מדמעות, יהיה מכווץ מעצב, יהיה רגיש ככוויה, לחוץ כפחד, נבוך כאשמה, נעלב כהתעלמות. אני ממש לא יודע אם אתם יודעים איזו תיבת פנדורה אתם ממששים במנעוליה. למעלה מדור לוחמים מסתובב כלוא-דחוס בדמות המיתית של הלוחם הקשוח מבטו מזוות אל מעט-מעל האופק, כומתתו מעוטרת אבקת זהב של שנות-טובות ומאחריו דגלי וניסי צה"ל. סימני המלחמות, אמנם ניכרים לאורך הגבולות, על גביוני המוצבים, ושריטות הכדורים עדיין נראות על האבן הירושלמית מסביב לחלונות. חלק מהאנדרטאות מוצבות דוממות וחזקות במרכז משטחי בטון ושיש באתרי ההנצחה ובצידי יערות. אך רובן מסתובב על המדרכות, נוסע בשקט באוטובוס, רכוסים היטב שלא יתפוצצו, מהודקי מכסים לשם בטחון. אתם חיים איתם, על ידם. הם מסביבכם, עונים 'בסדר' לכל 'מה-נשמע'... הם מתפוצצים רק פנימה, ונפצעים שוב ושוב מרסיסי עצמם... רק שלא תפגע הסביבה... כך הם רגילים... היו זהירים. מהסדקים עליהם אתם מצביעים בהמון רצון טוב ואמפטיה, יכול לצאת שיטפון שאף אחד לא רוצה, לא ערוך ולא יכול לטפל. זה חשוב. זה יפה. אבל הזהרו.

הססן יקר, נכון. הפורום הזה יהיה רטוב מדמעות, ותיבת פנדורה של סיפורי המלחמה והאבל והשכול תיפתח ותציף אותנו לרגע. לעתים, החשש מפני הכאב המסתתר בתוך אותה התיבה, קשה וכואב יותר מאשר הכאב עצמו. אני אינני נבהל משטף הדמעות והכאב, ואני מאמין שכאן, בפורום הזה, נגלה שמה שנראה כתיבת פנדורה, גם לו יש מקום במציאות הגלויה. כאן, אולי, יוכל הכאב לצאת מן הארון, ולזכות בכבוד הראוי לו. וגם אתה מוזמן, באופן שבו תבחר, להצטרף ולא להיבהל מן הדמעות. שלך, דרור

29/11/2000 | 02:03 | מאת: צביקה קומיי

להססן שלום! ואולי דווקא בגלל זה בוא ביחד נפרוץ את הגלדים שמסביב לצלקת המסרבת להגליד ולהעלות ארוכה ומזור לכאבנו אני מאמין גדול ביכולתנו לזהות ולהתגבר ולסיום, למה אומר אתה אתם יודעים אתם ממששים מסתובב נוסע מסביבכם עונים מתפוצצים ...... האם זה רק אתם (לשון גוף שני) או גם אני/אנחנו שלך צביקה

הססן יקר, המשפט שלך, "הם מתפוצצים רק פנימה, ונפצעים שוב ושוב מרסיסי עצמם... רק שלא תיפגע הסביבה..." המשיך להדהד בי במשך הלילה. נכן שהם שבים ונפצעים מרסיסי עצמם. השתיקה הזאת פוצעת, ומאיימת להתפוצץ מבפנים. האם זה מה שמגן על הסביבה? נדמה לי שלא. נדמה לי שדווקא הכמות העצומה הזאת, אולי מאות אלפים, של אנשים שותקים ההולכים ונפצעים מבפנים, במתח נורא, עומדים להתפוצץ, היא שמאיימת על הסביבה. אולי היא אחת הסיבות למתח וללחץ הבלתי נסבלים כל-כך שבתוכם אנו חיים. אולי, דווקא כדי להגן על הסביבה המאויימת, יש לשתף את כולם בסיפור המושתק הזה, ולהתמודד איתו פנים אל פנים. דרור

מנהל פורום טראומה והלם-קרב