שיתוק עצב שלישי

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

04/10/2005 | 23:16 | מאת: רותם

בני בן 8 עבר לפני שבועיים ניתוח להסרת גידול במוח מסוג קרניופרינגיומה. בניתוח הוסר רק חלק מן הגידול שהוגדר כגדול. מאז הניתוח בני סובל משיתוק של העצב השלישי, כלומר העפעף סגור ותנועת האישון מוגבלת ביותר בעין שמאל. הראיה בעין זו מטושטשת. הרופא המנתח הסביר כי העצב ישב בחיבור שבין הגידול לציסטה שהיתה מחוברת לגידול ועל כן העצב נראה היה חולה, דק וצהוב. רציתי לדעת האם העצב יכול להרפא ולבנות את עצמו מחדש, כלומר האם יש סיכוי שהעפעף ותנועת האישון יסתדרו? ואם כן, תוך איזו תקופת זמן? האם יש מקום לפנות לטיפול שיקומי לעיניים? האם ומתי יש לשקול טיפול לתיקון קוסמטי, אם בכלל ניתן לבצע. בנוסף אנחנו אמורים להתחיל תקופת הקרנות. שאלתי היא האם ההקרנות מסכנות את עצבי הראיה ויכולות לפגוע באיכות הראיה, שכן הן יהיו מכוונת לאיזור הגידול הנמצא מתחת לעצבי הראיה.

05/10/2005 | 11:09 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לרותם שלום, זה מקרה מורכב ועדיף לקבל את כל התשובות מהרופא שמעורב ישירות בטיפול בחולה, או אם יש לך רצון לקבל חוות דעת נוספת, עדיף בצורה מסודרת על ידי רופא שבודק את הילד, רואה את דוחות הניתוח, ההדמיות וכדומה. אנסה לענות לשאלות בכללי: 1-שיתוק של עצב שנפגע בזמן הניתוח (אני מבין שהשיתוק הופיע רק לאחר הניתוח ולא היו סימני שיתוק קודם לכן(?), יכול בהחלט להתאושש במהלך השבועות והחדשים לאחר הפגיעה. זו הסיבה שלא מקובל לבצע ניתוח פזילה לתיקון שיתוק כזה לפני שחולפים 6-12 חודש מזמן הופעת השיתוק. 2- אם בסופו של דבר ישאר נזק שאריתי, אנו מצליחים לעיתים קרובות לתקן לפחות את המצב במבט ישר לרחוק ולקרוב על ידי ניתוח פזילה מתאים. 3-הקרנות באופן עקרוני יכולות לפגוע בכל רקמה, כולל עצבי הראיה והעיניים. זו הסיבה שהרופאים המתמחים בטיפול קרינתי מחשבים בדיוק את כיוון הקרן, כמות הקרינה הכללית ולכמה טיפולים לחלק את מתן הקרינה. בדרך כלל מצליחים לבצע את הטיפול בלי נזק לרקמות חיוניות אחרות, כגון עצב הראיה או העין. רפואה שלמה, דר. נוימן

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה