קוטר האאורטה העולה ו-BSA

דיון מתוך פורום  טיפול במחלות אבי העורקים (האאורטה)

07/10/2015 | 15:54 | מאת: שי

שלום, אני מבין שכיום הקוטר הנחשב "נורמלי" לאאורטה תלוי גם בגיל ובגודל הגוף (BSA). איך לוקחים בחשבון את העובדה שחלק מהאנשים לוקחים על עצמם לרדת במשקל ובעקבות זאת מורידים את ה-BSA? כמובן שספציפית אני מתעניין בעצמי... אני כעת בן 52 ולאחרונה בבדיקת אקו-לב (פחות או יותר שגרתית), אובחנה אצלי הרחבה של האאורטה העולה בגודל 4.2 ס"מ. אני מבין שזה ערך שמחייב מעקב. ראו את הבדיקה שלושה רופאים שונים (רופאת משפחה, קרדיולוג ורופא ספורט עמו התייעצתי לגבי פעילות גופנית) - כולם הרגיעו אותי שהמצב לא נראה חמור מדי ואם אקפיד על לחץ דם מאוזן, יש סיכויים לא רעים שזה לא יחמיר מאוד בקרוב. מה שמעניין אותי הוא שעד לפני כשלוש שנים שקלתי כ-108 ק"ג (אני בגובה 1.79 מטר), אך "לקחתי את עצמי בידיים" ועם דיאטה ופעילות גופנית ירדתי ל-90 ק"ג. כלומר, ה-BSA שלי ירד מ-2.26 ל-2.09. מכיוון שהאאורטה אובחנה רק לאחרונה, אני מניח שהיא לא היתה הרבה יותר גדולה, כך שכביכול הירידה במשקל "העלתה" את הסיכון שלי. ברור שלא נראה לי שזה המקרה... המסקנה שלי היא שכשעושים סטטיסטיקות של השפעת ה-BSA על קוטר האאורטה, צריך בעצם לקחת את ה-BSA המקסימלי שהיה לך במהלך החיים, ורק על פיו להעריך עד כמה קוטר האאורטה סביר. הרי ה-BSA יכול גם לגדול וגם לקטון, אבל האאורטה יכולה רק לגדול, לא? האם אתה מסכים לשיקולים האלה?

09/10/2015 | 12:00 | מאת: ד"ר בשיר שיך-יוסף

שלום שי, ראשית, חשוב לציין שהרפואה המודרנית מסתמכת על עובדות ונתונים ממחקרים ועבודות רבות שנצברו במהלך השנים ואיננה מדע מדוייק שמסתמך אך ורק על נוסחאות. המודלים הסטטיסטים והמתמטיים הם לא יותר מכלי עזר שבא לסייע לנו (רופאים וחולים כאחד) לנבא מהלכים מסויימים בצורה קצת יותר מדוייקת במקום להסתמך על תחושות בטן ונסיון אישי. כתבתי באחד הפוסטים בעבר שבאופן כללי, ההתוויות לניתוחים נקבעות על סמך קונצנזוס והנחיות עולמיות שמסתמכות על נתונים ממחקרים גדולים ומחוות דעת של מומחים בעלי נסיון רב בתחום. ההתוויות שנקבעו לניתוחי אבי העורקים העולה הן גם כאלו שנקבעו לאחר צבירת נסיון מחקרי וקליני לאורך שנים רבות בתחום זה ולא רק על סמך נוסחאות ולזה קוראים Evidence-Based Medicine. עכשיו בחזרה לשאלתך, הקשר בין הגיל וה BSA לבין קוטר אבי העורקים העולה נבדק וחוקרים רבים הצליחו לבנות נוסחאות וטבלאות לחישוב קוטר האאורטה הצפוי בהתאם למדדים אלה וגם לאמוד את הסיכון לקרע בהתאם. בשנת 2006 חוקרים מאוניברסיטת Yale בארה"ב הציעו מודל מתוחכם לניבוי מידת הסיכון לקרע של אבי העורקים בקטרים שונים כפונקציה של ה BSA שמהווה כלי עזר להחלטה על מתי לנתח. על סמך מודל זה, אם קוטר האאורטה שלך הוא 4.2 ס"מ, הירידה ב BSA מ 2.26 ל 2.09 לא משפיעה על הסיכון השנתי לקרע של אבי העורקים אצלך שעדיין ישאר נמוך בסביבות ה 1% לשנה ולכן צדק מי שאמר לך שהמצב שלך לא נראה חמור. אם תרצה להעמיק בנושא אשמח להפנותך למאמר המקורי של Davies וחבריו שפורסם בכתב העת: Ann Thorac Surg. 2006 Jan;81(1):169-77. מקווה שעזרתי. תודה לפנייתך ואשמח לייעץ בעתיד, ד"ר שיך-יוסף

27/01/2020 | 13:48 | מאת: מתעניין

אשמח לקבל קישור למאמר הנ"ל

מנהל פורום טיפול במחלות אבי העורקים (האאורטה)