חרדה חברתית
דיון מתוך פורום פסיכולוגיה קלינית
בשל חוסר תקציב אני דוחה טיפול אינטנסיבי בהתקפי חרדה אותם אני חווה לעיתים לא נדירות , לצערי . אני ניסתי לעבור ביו פידבק ואני תוהה על יכולתו של טיפול פסיכודינמי לטפל בבעיות חרדה . ההתקפים הולכים ונשנים בעיקר בשל הפחד הגדול שהתקף יתרחש . אני בעל מודעות רבה לעצמי ומנסה בעצמי שיטות שונות של עבודה על עצמי ברמה קוגניטיבית וכן בהרפיות והן אכן מועילות ברמה מסויימת כאשר אני מתמיד , אבל בזמני משבר כאשר אני ניצב מול אדגרים בחיי שבהם אני מטיל ספק ביכולות שלי להתמודד , אני מתמודד עם מצבים מביכים בהם אני מתקשה לסדר את נשימותיי , קצב פעימות הלב הולך וגובר , אני מתכסה זעה קרה וענן שחור של אי יכולת לחשוב עוטף אותי . כמעט 3 שנים ששאלת המיליון שלי היא האם ניתן לסיים את הסיוט ? ייתכן וגם תשובה חיובית תעזור כי אני לעיתים מתחזק שאני משלים עם המצב , עם החרדות ועם מה שאני . כמו שהתחלתי לספר , יש לי בעיית תקציב ואני רוצה לדעת על טיפול יעיל שתמורתו אתן בזמן השקעה במשהו אחר ( מעבר לשעות העבודה יום - יומיים בשבוע כמה שעות בערב ) אני רוצה לדעת אם משהו מכיר קבוצת תמיכה , אני אשמח להשתתף (שוב ללא הוצאות גדולות ). אני אשמח לשמוע כל רעיון, יעוץ, דעות כי כיום הדבר מפריע לי בקידום מטרות בחיי , בעיקר באלה הקרייריסטיות . מבחינה חברתית , משפחתית הכל כשורה . אני מודה מראש ומברך בחום את כל נותני העזרה המקצועית והאישית כאן באתר , ורוצה מעומק ליבי לחזק את כל קהילת הרופאים במאבקם הנכון והצודק לשיפור תנאי עבודתם. תודה רבה מראש . נ.ב : רציתי לשמוע אם מישהו יודע על הטיפול בתרופות לבעיה זו . מה המשמעות של טיפול כזה ? מה הן תופעות הלוואי ? עד כמה הדבר עלול להשפיע בעתיד בשמי האישי לאור שימוש בתרופות כאלה בפרט ובכלל עקב פנייה לפסיכיאטר ?
אהוד שלום, אני לא יכולה שלא להתרגש מפנייתך הכל כך כנה, וניכר כי אתה מבין את בעייתך היטב ומנסה להתמודד עימה באמצעים העומדים לרשותך. ובכן, אני אענה על שאלותיך בהדרגה: 1) לגבי טיפול פרטני: בהפרעות חרדה אחד הטיפולים שהוכחו כיעילים יותר הוא הטיפול הקוגנטיבי-התנהגותי. בדרך כלל טיפולים כאלה הינם לטווח זמן מוגבל ואינם מתמשכים שנים כמו הטיפול הדינמי. בנוסף, לגבי טיפולים יקרים או זולים אני ממליצה לך לפנות לתחנות לבריאות הנפש באזור מגוריך. בתחנות אלו עלות הטיפול מינימלית, ויושבים שם מטפלים לא פחות טובים מאלו היושבים בקליניקות הפרטיות. הטיפול בתחנה כזו הוא חסוי ולכן אין לך מה לחשוש מתדמיתך, ו/או שמא זה ייפגע בדרך כלשהי בעתידך. 2) לגבי טיפול תרופתי: אכן יש תרופות רבות להפרעות חרדה, אך הן בדרך כלל מתאימות לסוגים מסויימים של חרדות, והתאמת התרופה נעשית לפי הסימפטומים הספציפיים. לכן אני לא יכולה אפילו לומר לך שמות של תרופות שאני מכירה (ויש לציין שאינני רופאה), מכיון שזה חסר טעם ולא מקצועי מבחינתי. עליך להגיע לרופא פסיכיאטר והוא היחידי הרשאי לרשום לך מרשם לתרופה שכזו. הוא גם היחיד שיוכל להתאים לך בצורה הטובה ביותר תרופה כזו.לגבי הפגיעה בעתידך אם ותיפנה לעזרה פסיכיאטרית, לדעתי יש משהו בדבריך אך לא מדוייק. היום זה כמעט והפך להיות IN שאנשים מספרים שהם לוקחים פרוזק. בעיני זו קצת הגזמה, אולם עצם השימוש בתרופה זו נעשה תחת מעטה של סודיות מטעם הרשויות הרפואיות. במקומות שתצטרך לחתום על ויתור סודיות רפואית, שם יוכלו "לגלות" שאתה לוקח תרופות מפחיתות חרדה. השאלה הגדולה היא : האם זה כזה אסון נוראי שמישהו מתמודד עם בעיה נפשית ומצליח לתפקד מצויין בחיי היום יום? הרי זה יכול לקרות לכל אחד מאיתנו בצורות שונות ובתקופות שונות. לדעתי הגיע הזמן להפסיק לפחד לפנות לעזרה כשזקוקים לה. היכולת שלך לזהות את הצורך שלך בעזרה, ראויה להערכה. אנשים אשר רואים בפניה זו לעזרה או בלקיחת תרופות שתפקידן לשפר את איכול החיים כמשהו לקוי או כחולשה, הם בעיניי, אנשים קטנים, מיושנים וחסרי תובנה מהותית לכבוד האדם באשר הוא אדם. אהוד, אני מחזקת את ידיך, ומאחלת לך בהצלחה. טלי פרידמן
לאהוד, שלום אני מבין שאתה מנסה להיאבק ולהתמודד עם החרדות בעזרת הכלים שיש לך. אכן, כפי שכתבת הבעיה שנוצרת היא הפחד מהפחד. כפי שבוודאי חשת התקף חרדה מאד מפחיד.לאחר התקף כזה נוצר פחד מלקבל התקף נוסף ונוצר מעגל שלילי. דהיינו, הימנעות מסיטואציות שאסוציאטיבית בתקשרות לגורם מעורר חרדה. ישנן תרופות קלות יחסית שיכולות לעזור ואין שום סיכון או בעיה להיעזר בתרופות. יחד עם זאת חשוב מאד להיעזר בטיפול פסיכולוגי. לדעתי,הטיפול המעמיק ביותר והטוב ביותר לאורך זמן הוא הטיפול הדינמי. ואולם חשוב מאד מי המטפל. לעיתים יותר חשוב מי המטפל מאשר סוג הטיפול. במידה ויש לך בעיה תקציבית אתה יכול לפנות למרפאה ציבורית באיזור מגוריך או לקופת חולים. אם תציין את איזור המגורים אולי אוכל להפנות אותך למקום ספציפי שאני מכיר. בהצלחה, אמיר
שלום לטלי ואמיר , כמו חברים טובים אתם טורחים ועונים מכל הלב כאילו שאתם יושבים לידי ומחזקים את ידיי. אני מתאר לעצמי את הקושי שבעבודה כזו בה עזרתכם הראשונית היא תמיכה וחיזוק לאנשים, שהם כמעט כל אחד שאותם אנו פוגשים דרך מבטנו בתחנת הרכבת, במסעדה, בקניון, ובכל מקום שיש אנשים... אבל אתם לא יודעים מיהם. אתם עונים לכינויים ושמות פרטיים שמסווים עצמם מאחוריי האינטרנט כדי להסוות מצוקות רבות, ואלוהים יודע כמה סבל פנימי יש בעולם הזה. שאלות שחוזרות, סיפורים דומים ואני מחזק את ידייכם שתמשיכו לפחות עד שיבוא אחר כדי להחליף אתכם כי יש מקום חשוב לתפקיד משמעותי זה ולרוב אפילו אין משוב. אז הנה אני מודה לכם על התשובה שעניתם לי , תשובה כנה ומעמיקה ומסייעת מאוד. אני מרשה לעצמי בשם כל הפונים להודות לכם ולהוקיר לכם הערכה על מפעלכם. חזקו ואמצו וקבלו את אהבתי. אני מקווה שתקראו את ההודעה הזאת ואני אשמח אם תפרסמו אותה ברבים.