לד"ר צופיה איש שלום,

דיון מתוך פורום  בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס

17/10/2002 | 22:57 | מאת: גילי

לד"ר איש שלום - שלום רב, שאלתי כאן - למטה - על תוספת טסטוסטרון לנשים. תשובתך מאוד חשובה לי - העניין כאוב !!! ראיתי שענית על שאלות שנשאלו לפני ואחרי - ואני נותרתי ללא מענה. אודה לך מאוד על התייחסות לשאלותי. גילי.

18/10/2002 | 09:22 | מאת: עלמה

בוקר טוב ד"ר איש-שלום, היי גילי ולכל המתעניינות (שמתן- לב שבנתיים זהו פורום נשי, משום מה?) זאת אני, עלמה, מההודעה למטה. ובכן, בינתיים ערכתי חיפוש מהיר בגוגל הישראלי בנושא הטסטוסטרון ואישיות, וגיליתי שיש לא-מעט נתונים מעניינים (למשל מחקר שהראה כי תוספת טסטוסטרון הפחיתה אלצהיימר בעכברים), אבל בייחוד אני רוצה להמליץ לכן לקרוא מאמר מרתק של יוסי זיו, שנקרא: "טסטוסטרון מוסיף המון". המחבר מביא עובדות ונתוני מחקריים, מצרפם ומכוון לתזה: לטסטוסטרון השפעה רבה על גברים ונשים בתחום החשק המיני והאישיות בכלל. בסוף המאמר הוא מציע הסבר מעניין, לשאלה מדוע גניקולוגים לא ממהרים להמליץ על תוספת טסטוסטרון לנשים. בין השאר, הוא מציע את ההסבר התרבותי-פסיכולוגי: הדבר מהווה איום על עליונותם (המינית- חברתית) של הגברים. חישבו על זה: כמעט אין מחקר יישומי בתחום! איך זה יכול להיות??! אינני יודעת לצרף את הקישור, אז חפשו בגוגל, ותמצאו בקלות את המאמר המעניין הזה. אשמח לשמוע את דעתכן/ם. סופשבוע נעים.

18/10/2002 | 11:13 | מאת: פרופ' איש שלום

לעלמה שלום רב, תודה רבה על המידע. לצערי, לא נערכו מספיק מחקרים מבוקרים על מתן אנדרוגנים מכל סוג שהוא בנשים. לא נוכל להמליץ על מתן אנדרוגנים לנשים על סמך מחקרים בבעלי חיים. אני לא בטוחה שעכברות היו מותרדות משיעור יתר, ויריליזציה( שנוי גברי) של הקול וכד'. הטיפול בטסטוסטרון בנשים אינו רשום בארץ ומחיב קבלת אישור מיוחד. אני בהחלט אנסה ליזום מחקר מבוקר בנושא זה במחלקתי. לשם כך דרוש מקור מימון ואישורים מתאימים של ועדת הלסינקי בבית החולים. בברכה ד"ר צופיה איש-שלום

18/10/2002 | 11:19 | מאת: עלמה

המאמר של ד"ר יוסי זיו שהזכרתי לעיל נמצא בכתובת: www.zinman.macam.ac.il/ziv_yossi/ziv3 המחבר, ד"ר יוסי זיו, הוא כפי שהבנתי מרצה בתחומי מדע, פילוסופיה וחינוך, ועורך- שותף בכתב-העת "מחשבות".

18/10/2002 | 11:04 | מאת: פרופ' איש שלום

לגילי שלום רב, עניתי על שאלתך, ראי מטה. בברכה ד"ר איש-שלום

18/10/2002 | 12:43 | מאת: גילי

לד"ר צופיה איש שלום, תודה רבה על המענה המפורט והמושקע. אכן הבנת אותי נכון - לא ביקשתי מעיין טיפול רפואי דרך הנט, אלא שאלתי שאלות עקרוניות - עמ"נ להבין יותרמ - וקיבלתי מענה עקרוני. ואתייחס לתשובתך, לפי סעיפיה: א.בבדיקות - טסטוסטרון - 0.35. טסטוסטרון חופשי - 4.00. אין כל ציון של סוג הטסטוסטרון שנבדק. מהרופאה הבנתי שנוכחות טסטוסטרון חופשי - אינה משקפת בהכרח את נוכחותו ברקמה. האם זה המשפיע על חשק מיני - הוא החופשי או הפנים- רקמתי? ב. איני יודעת האם נבדק תפקוד האדרנל. אני מניחה שהבדיקות שלהלן הן אנדרוגנים שחלתיים: LH - 6.4 FSH-3.9 כ"כ נבדק פרולקטין - תקין - אמצע הנורמה. נעשו לי בדיקות דם שונות - אם תוכלי לציין מהם הסימולים של אנדרוגנים אדרנליים - אוכל לבדוק - האם קיים בידי. ג. בעניין זריקות טסטוסטרון - לאחר שקראתי עוד - הגעתי למסקנה התואמת לדברייך - כי הייתי מעדיפה טיפול שאינו בזריקות SR, כדי להיות עם היד על ההדק - במקרה שארצה לחדול. כ"כ - קראתי כי קיימים טס' טבעי וסינטטי - נראה לי כי שימוש בסינטטי - יבודד גורמים לא ידועים היכולים להיות בהורמון טבעי (ידועות לי בעיות שצצו בשימוש בהורמון גדילה טבעי, שניתן לילדים, אחרי שנים רבות). אודה לך על דעתך בנושא. ד. אני מודה לך מאוד על שצרפת תקציר מאמר. כרגע איני יכולה לקראו - יש לי בעיות ריכוז קשות מאוד עכשיו, ובמסגרתן - קשה כרגע עם אנגלית - אך אסתייע במשפחתי - ואקרא. אנדרוגנים לנשים - האם מדובר בהורמוני מן נקביים או זכריים? האם יכולה להיות להם השפעה חיובית על אובדן חשק מיני? תודה על ההצעה לטיפול במרפאתך. אני קצת רחוקה מחיפה, ו"קצת" עייפה:-), ולצערי - איני יוצאת מחוץ למחוזותי - ללא ליווי צמוד - המשבית פעילות של בני משפחתי. אשמח מאוד לבוא למרפאתכם - אלייך (כן, ספציפית :-) אך במקרה שמעבר לביקורים ראשוניים - יידרש מעקב שוטף אצלכם - הדבר לא יהייה אפשרי. אשמח לשמוע - כמה ביקורים אצלכם עשויים להיות. ה. בעניין תופעות הלוואי - מדברייך אני מבינה שאת החשובות בהן אני יודעת. בינתיים למדתי גם כי : 1. טס' עשוי להוריד רמת סוכר - שבשנה האחרונה - הגיע - בצום - עד 135 - למרות דיאטה מוקפדת - ונראה שגם כאן - הטס' יכולצ לסייע. 2. כי הטס' עלול להשפיע לרעה על שומנים?!?!? מעלה רמת שומנים בדם ???? בשנה האחרונה: כולסטרול - הגיע אף מעל 400 - למרות דיאטה. מתחילה טיפול תרופתי. טריגליצרידים - מעל 600. סרום ליפידי. כולסטרול "טוב" נמוך. האם הנ"ל פוסלים מראש - טיפול בטס' , ו/או באנדרוגנים אחרים? ו- האם יש סיכוי כלשהו - שאת לעתים מקבלת חולים במרפאה באיזור גוש-דן/השרון?! :-). מקווה שלא העקתי מדי בשאלותי המפורטות, אשמח לקבל תשובה - נושא אובדן החשק המיני מאוד מעיק עלינו. די לנו בכל "הפריק שואו" של התש' הכר' והפיברו' - המגביל מאוד את חיינו ומותיר לנו אפשרויות הנאה מוגבלות ביותר, פיסית וכלכלית כאחד, ושלילת הנאה מסקס - הזמין כ"כ בגבולות הבית - היא פשוט .... חיפשתי מילה - ולא מצאתי . אז שוב תודה, מקרב לב - על המענה שלך, שאי ברכה ושלום - ד"ר איש שלום, גילי.

18/10/2002 | 14:48 | מאת: גילי

לד"ר צופיה איש שלום - שלום רב, אז המשכתי לקרוא - ומענה אחד - לפחות מצאתי. עכשיו אני מבינה שאנדרוגנים - הם הורמוני מן זכריים. וגיליתי עוד דבר מה - שיותרת הכליה אחראית גם על חילוף חומרים של אלקטרוליטים. אני סובלת כמה שנים מעוויתות קשות של השוקיים - בעיקר בשינה - ותמיד אומרים לי: בעייה של אלקטרוליטים. אלא מאי? בבדיקות דם - אלקטרוליטים - תקינים. האם ייתכן שהמקור לעוויתות הוא בתפקוד לקוי של יותרת הכליה? כ"כ - בשנות המחלה בתסמונות - חלה עלייה חריפה במשקלי - למרות העדר שונוי תזונתי, ושלשולים מתמידים. האם גם זה יכול להיות קשור לאדרנל? תודה, גילי.

מנהל פורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס