האם חלבון מהחי בכלל וחלבון מי גבינה בפרט, מסרטנים?

דיון מתוך פורום  טיפול בסרטן

16/09/2013 | 21:10 | מאת: זאב

שלום לך ד"ר עידו וולף. אני בן 48.5 ומתאמן במכון כושר בתוכנית לבניית שרירים והייתי רוצה להמשיך לצרוך את האבקת חלבון מי גבינה בפרט וחלבון מהחי בכלל, שכפי שהבנתי, הם יעילים יותר מחלבון מהצומח, אך שמעתי שמעתי מאחד המאמנים שחלבון מהחי עלול לסרטן, ובעקבות זאת בדקתי באינטרנט ואומנם גיליתי שיש דפי אינטרנט כמו http://wikirefua.org.il/index.php/%D7%AA%D7%A4%D7%A8%D7%99%D7%98_%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%95%D7%A0%D7%99_%D7%95%D7%94%D7%A1%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%9F_%D7%9C%D7%A1%D7%A8%D7%98%D7%9F_-_Vegetarian_diet_and_risk_of_cancer שמדבר על חלבון מהחי וחלבון סויה שהוכחו במחקרים כמסרטנים עקב רמת IGF גבוהה, ודף http://health-fitness.co.il/index.php?option=com_content&view=article&id=21:cancer&catid=10&Itemid=26 שגם ממליץ במקרה סרטן להפחית חלבונים בעיקר מהחי אך כן ממליץ יותר על חלבון סויה ושסויה בכלל מכיל פיטואסטרוגנים, למרות ששמעתי מאידך שזה דווקא לא טוב. כמו כן, הדף http://www.focus.co.il/page.asp?page=488#.UjdPLNJM-To מדבר על הנזק מחלבון מהחי בכלל ובתוך כך כמסרטן וזאת בהתבסס על מחקרים, וגם נטורופת אמר לי שיש יותר אנשי רפואה/מחקרים שמדברים נגד חלבון מהחי מאשר בעדו. לעומת זאת, יש דפי אינטרנט שבהם מדובר על חלבון מי גבינה שעוזר נגד סרטן בזכות הגלוטמין שבו ושהוא עשיר בגלוטטיון אך מוריד את רמת הגלוטטיון בתאים סרטניים ובכך מאפשר לטיפול הכימוטרפי להביא לנסיגה (אם כי יש רופא שטוען שמחקר זה מומן ע"י אחת מיצרניות חלבון זה). בנוסף, משבחים חלבון זה בחיזוק העצמות, בהגברת פעילות נוגדי החמצון ועוד... אגב, כף מידה של אבקת חלבון מי גבינה דומה לכמות החלבון שבגביע קוטג'. אשמח לדעת מה נכון לגבי חלבון מהחי כולל כמובן חלבון מי גבינה, וגם לגבי סויה וחלבון סויה וחשוב אולי לציין מבחינה גנטית שאבי ז"ל נפטר מסרטן ריאות לקראת סוף 1995 (אם כי אולי זה קשור בתאונת עבודה עם חומרי הדברה שהוא נשם ואיבד מכך את ההכרה ל-3 ימים ב-1979) ואימי ז"ל נפטרה מסרטן בקיבה עוד ב-1989.

16/09/2013 | 21:07 | מאת: זאב

שכחתי לשאול - במקרה ואני יכול לקחת אבקת חלבון מי גבינה (שאגב החלבון שרכשתי הוא ISOPLEX ומכיל 32 גרם חלבון מי גבינה מתוך 34 גרם אבקה במנה לפי כף מידה) והיצרן ממליץ לקחת ביום שבו יש אימון מנה כחצי שעה לפני האימון ועוד מנה מיד לאחר האימון, וביום שלא מתאמנים - לקחת רק מנה אחת. האם זה בסדר או שאתה ממליץ פחות? בתודה ובברכה וחג שמח. זאב.

16/09/2013 | 21:36 | מאת: זאב

קראתי מקודם שצריכת יתר של חלבונים עלולה להביא אוסטאופורוזיס וגם אי ספיקת כליות. האם זה במקרה שלי, שאני מתאמן זה בסדר או מאיזה חלבון? בתודה רבה מראש, ושוב סליחה וחג שמח.

17/09/2013 | 06:17 | מאת: פרופ' עידו וולף

זאב שלום אני פחות בקיא בתופעות לוואי ונזקים כלליים של חלבון מן החי. לגבי סרטן- אין קשר חד משמעי בין חלבון מן החי להופעת סרטן ואין כיום המלצות חד משמעיות להפחית את כמות הצריכה שלו. מומלץ לשמור על כלכלה בריא והכוונה לתזונה ים תיכונית הכוללת גם פירות וירקות, שמן זית ופחות צריכה של בשר אדום. בברכה עידו

06/11/2019 | 10:30 | מאת: שרון

חלבון מן החי אכן יש בו דברים טובים, אבל יד המון לא טובים. וזה בעיקר בגלל התיעוד הנוראי. אבל לא רק. בהחלט ניתן להשיג חלבון מצוין מן הצומח ויש גם אבקות חלבון לספורטאים מן הצומח. מאוד ממליץ לך לראות את הסרט The Game Changers בנטפלקיס. https://www.netflix.com/watch/81157840?trackId=13752289&tctx=0,0,cc524dd9-5768-47d5-ba8f-7c1be773801f-374164330,,&ad=true

מנהל פורום טיפול בסרטן