תופעה של שיעול וליחה

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

18/08/2015 | 08:08 | מאת: סילביה צימרמן

אמי , בת 91,מטופלת בתרופות נגד לחץ דם controloc,lopresor ,cadex,vasodip,valsartanלאחרונה בבית מרחקת נתנו לה במקום וזודיפ lercapress ועם החלפת התרופה התחילה להשתעל שיעול טורדני עם המון ליחה. האם יתכן שזה נגרם על ידי החלפת התרופה?אודה לך על תשובתך תודה

23/08/2015 | 10:54 | מאת: ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

סילביה היקרה, Vasodip ו-lercapress הינן שתי תרופות המכילות את אותו החומר הפעיל, ומהוות חלופה מאושרת על ידי משרד הבריאות אחת של השנייה ולכן על פניו לא אמורה להיגרם תופעת לוואי זו. השיעול יכול להיגרם ממספר מצבים, זמניים או קבועים ולא בהכרח מטיפול תרופתי כך שמצב זה עשוי להיות גם מקרי. בדרך כלל השיעול נגרם ע"י ווירוס והוא ימשך רק מספר ימים או שבוע. עישון הוא הגורם השני לשיעול. גורם נוסף לשיעול יכול להיות נזק למיתרי הקול, זיהום חיידקי (כגון: דלקת ריאות), כשל לבבי, או GERD (מצב שבו תוכן הקיבה עולה כלפי מעלה). חלק מהסיבות יכולות להיות גם נפשיות. אפשרי שחלק מהתרופות יגרמו לשיעול, למרות שברוב התרופות מדובר בתופעת לוואי נדירה. תרופות אשר ידועות כעשויות לגרום לשיעול בשכיחות גבוהה הן תרופות ממשפחת ה-ACE inhibitors (למשל: Tritace ) שניתנות לטיפול בלחץ דם גבוה וללב. נדיר יותר שהשיעול יגרם בעקבות תרופות השייכות למשפחת ה-ARB inhibitors (כגון: valsartan), שאמך נוטלת. לעיתים השיעול יכול להופיע אפילו אחרי שנים רבות של טיפול. השיעול בדרך כלל משתפר משמעותית תוך שבועיים. במידה והשיעול נמשך מעבר פרק זמן זה, יש להיוועץ ברופא. הדרך הטובה ביותר לבדוק האם השיעול נגרם מהתרופה, היא להפסיק/ להחליף את התרופה (בהוראת רופא כמובן) ובמידה והשיעול נפסק אחרי הפסקת/ החלפת התרופה- זה מרמז על קשר אפשרי. במידה והשיעול חוזר עם חזרת התרופה- כפי הנראה מדובר בשיעול שנגרם בעיקבות הטיפול התרופתי. יחד עם זאת, ייתכן והשיעול היה בעקבות מחלה וויראלית וחלף ללא קשר להפסקת התרופה. בברכה, ד"ר יעל צנציפר שטרייכמן

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי