טיפול תרופתי לבי פולר

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

16/10/2014 | 18:23 | מאת: שרית ד

שלום רב, אני בת 65 וסובלת מספר שנים מבי פולר כשהדכאון רב יותר מהמאניה שאינה מהווה סיכון או חוסר הגיון. לאחרונה אני מקבלת בבוקר 200 מ"ג למיקטל ו-10 מ"ג ציפרלקס ובצהריים 50 מ"ג למיקטל ו-5 מ"ג ציפרלקס. לפני השינה 4 מ"ג פרפנאן ועל פי רוב גם 1 מ"ג קלונקס. יש לי הרגשה מאוד לא טובה שאני מקבלת יותר מידי תרופות ואולי יש ריאקציה ביניהן. במשך היום אני מתפקדת לא רע, מלבד עייפות אך בלילה אני נרדמת בשנייה מרב עייפות, אבל ישנה מאוד מעט כ-3-4 שעות מתעוררת ולא יכולה יותר להירדם. שאלתי היא האם המינונים לא מוגזמים (את כל התרופות רשמה לי הרופאה הפסיכיאטרית המטפלת בי) אני אמנם די מאוזנת, אבל מה שמדאיג אותי זה בעיות השינה בלילה, ומרגישה ירידה משמעותית בזיכרון לטווח הקצר ללא קשר לגילי. האם זה יכול להיגרם מהתרופות והאם המינונים הנ"ל יכולים לפגוע בזיכרון וגם בכבד. האינזימים של הכבד מעט גבוהים למרות שאני שומרת על תזונה מאוזנת. אני מאוד מודאגת מכל המצב. מודה מראש על תשובתכם ומאד מקווה שאענה במהרה. שרית ד.

כבכל שילוב תרופתי בנוסף לפעילותן הרצויה של התרופות בזמן השימוש עלולות להופיע תופעות לוואי בחלק מהמשתמשים וכן תגובות גומלין בין תרופתיות. לפני מתן שילוב תרופתי יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול המשולב מול הסיכון שבתופעות הלוואי ובהשפעות הגומלין. התרופות שהנך מקבלת משפיעות על מערכת העצבים המרכזית (מכאן גם השפעתן הפרמקולוגית) ועלולות לגרום לדיכוי מערכת העצבים המרכזית המתבטאת בעייפות, פגיעה בערנות ובריכוז וירידה ביכולת המוטורית והקוגניטיבית. שילובן של התרופות צפוי לגרום לעליה בסיכון לתופעות לוואי אלה. המינונים שהנך מקבלת, אינם עולים על המינונים המקסימליים המקובלים של תרופות אלה ואני מניחה שהותאמו ע"י הרופא עפ"י מצבך הרפואי. בנוסף לאמור כל אחת מהתרופות עלולה לגרום לפגיעה כבדית בדרגות חומרה שונות. עליה מתונה באנזימי כבד עלולה להתרחש ולעיתים אינה דורשת שינוי במשטר הטיפולי, אך תופעות לוואי כבדיות לרב אינן צפויות ולכן במידה ונצפית עליה נוספת באנזימי כבד או תסמינים לפגיעה מסוג זה כגון: הקאות ובחילות למשך מספר ימים, איבוד משקל, גרד חמור, צהבת ובצקות, יש ליידע בהקדם את הרופא המטפל. כמו כן בתקופת הטיפול המשולבת אין לצרוך אלכוהול ו/או תרופות/צמחי מרפא נוספים בלי להיוועץ ברופא או ברוקח. המידע הניתן הינו כללי, אין לבצע שינויים במשטר התרופתי ללא ייעוץ רפואי ולכן אני ממליצה להעלות את חששותייך מול הרופאה המטפלת על מנת לדון עמה בנוגע להערכת הטיפול המתאים ביותר עבורך.

19/10/2014 | 16:08 | מאת: שרית ד

לגב' מגר' עינת גורליק, מודה לך מאוד על התשובה המפורטת, עזרת לי מאוד ותבורכי על כך. שרית ד.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי