ליטרוזול / איקוקלמין ואסטרופם

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

14/02/2019 | 10:25 | מאת: אסתר

בוקר טוב, אני מתחילה טיפול פוריות ובאופן ראשוני הפרופסור המליץ לקחת אסטורפם (לדחיית ביוץ) בקירה באינטנט- מפחיד מאוד לקרוא- תופעות לוואי קשות ועוד.. כמו כן המליץ על איקוקלמין או ליטרוזול- להשראת ביוץ. גם מקריאה באינטרנט ממש מפחיד ליטול, תופעות קשות ולגבי ליטרוזול רשום שאין התוויה רפואית בכלל, וזה בכלל קשור לסרטן? אני חוששת מאוד1 אודה לקבל מידע על 3 הכדורים האלו- תופעות לוואי, ומה עדיף- ליטרוזול או איקולמין? תודה רבה מראש

שלום רב, ראשית אציין כי ההחלטה על הפרוטוקול הטיפולי היא של הרופא ואין באפשרותי להמליץ לך על טיפול זה או אחר. התרופה letrozole אמנם רשומה לטיפול בסרטן שד, אך היא טיפול שניתן (לאחר שנצפתה יעילותו) להשראת ביוץ בנשים עם שחלות פוליציסטיות (כפי שציינת, מדובר בטיפול שהינו מחוץ להתוויה). בנוגע להיבטים הבטיחותיים ככלל, כל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים (לא בכולם). ההחלטה על הטיפול מתבססת על שיקולי סיכון מול תועלת. קחי בחשבון שתופעות הלוואי הצפויות לטיפול קצר טווח ב-letrozole למטרת השראת ביוץ הן קלות ברובן וקצרות מועד ואילו תופעות הלוואי המצוינות בעלון מאפיינות את הטיפול הממושך בתרופה זו להתוויותיה הרשומות. במחקר, שהשווה את הלטרוזול לאיקאקלומין (מכיל clomiphene) נמצא כי הטיפול באיקאקלומין לווה בשכיחות גבוהה יותר של גלי חום בעוד הטיפול בלטרוזול בשכיחות גבוהה יותר של עייפות וסחרחורת. בניגוד לאיקלומין לטרזול אינו משפיע על רירית הרחם. התכשיר אסטרפם מכיל estradiol (אסטרוגן). בין תופעות הלוואי האפשריות של אסטרוגן רגישות בשדיים, כאב ראש, צבירת נוזלים דיכאון ועוד. גם במקרה זה חלק מתופעות הלוואי המצוינות בעלון הינן תופעות לוואי של טיפול ממושך בתרופה. לסיכום, חשוב להבין כי אין תרופות ללא פוטנציאל לגרום לתופעות לוואי. עם זאת, כאשר יש צורך בטיפול תרופתי, יש לעשות זאת באופן מושכל בהתאם להנחיות הרופא ובמעקב מתאים ולהיוועץ עימו במידה ומופיעות תופעות לוואי.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי