אינטרקציה בין תרופות והריון

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

05/06/2017 | 13:50 | מאת: איילה

שלום רב, בעקבות חרדות אני נוטלת בבוקר ויאפקס xr 150 מג ו-10 מג טרנקסל, בצהריים 1000 מ״ג הידראה בשל מחלת מיאלופיברוזיס, ובערב 75 מ״ג נורטילין עם 10 מג טרנקסל. האם יש אינטרקציה בין כל הכדורים האלו? האם יש השלכות על הריון? והאם מדי פעם מוצר לי לשתות אלכוהול כגון יין מבעבע? כמן כן, מדי פעם יש תחושה של לחץ בראש, בלבול, חוסר ריכוז וסוג של נתק. האם יש קשר לתרופות אודה לעזרתכם

ראשית, אדגיש כי הפורום אינו מספק ייעוץ פרטני לטיפול תרופתי בהריון. ככלל במתן שילוב תרופתי, יש לשקול את התועלת הצפויה מהשילוב למול הסיכון לתופעות לוואי כתוצאה מהשילוב. התרופות שהנך נוטלת עלולות לדכא את מערכת העצבים המרכזית (בפרט tranaxal ו nortylin), והשילוב עם אלכוהול עלול להתבטא בדיכוי נוסף של מערכת העצבים ולתחושות של סחרחורות, נמנום וקושי בביצוע פעולות יומיומיות. מומלץ להמנע מצריכת אלכוהול במקביל לטיפול. בנוסף, בשילוב בין viepax (אשר החומר הפעיל בו הוא venlafaxine), ו nortylin (nortriptyline) עלול לעלות הסיכון להפרעות בקצב הלב. הסיכון קיים עבור כל תרופה בנפרד, ושילוב תרופות כאלה עלול להעלות את הסיכון לכך במיוחד במטופלים עם גורמי סיכון לכך (מחלת לב ברקע, הפרעות באיזון אלקטרוליטים וכו). כמו כן, יש לקחת בחשבון סיכון תאורטי לתסמונת סרוטונין כאשר משלבים תרופות שמשפיעות על רמות סרוטונין וליידע את הרופא במידה ומתפתחים תסמינים שיכולים לכוון לכך למשל שינוי במצב הנפשי, דופק מהיר, לחץ דם לא יציב, עלייה בחום גוף, בעיות נוירומוסקולריות ותופעות לוואי במערכת העיכול . במידה וניתן שילוב תרופתי, יש להיוועץ עם הרופא על הצורך במעקב במהלך תקופת הטיפול. לתרופות המשפיעות על מערכת העצבים עלולות להיות תופעות לוואי פסיכיאטריות ונוירולוגיות, כפי שתיארת. יש לקחת בחשבון שגם מצב של חרדה עלול לגרום לשינויים בהרגשה. סמיכות בין הופעת תופעות לוואי לתחילת שימוש בתרופה מעלה את הסבירות לקשר אפשרי בין השניים. במידה ואת מרגישה שתופעות הלוואי אינן חולפות או שהן מחמירות עם הזמן, יש לגשת לרופא לייעוץ. לגבי ההריון- ככלל, תרופות בהריון ניתנות כשהתועלת מנטילתם עולה על החסרונות. ההנחיה לגבי נטילה של כל תרופה הינה פרטנית, ותלויה בין היתר, בתרופה ובחלופות שלה, בשלבי ההריון, במצב הרפואי ובמינון הניתן. מפנייתך לא ברור האם את כבר בהריון או מתכננת הריון, אך אין להפסיק תרופות בבת אחת על דעת עצמך, ויש לפנות לרופא המטפל, על מנת להתאים לך טיפול בהריון. למידע פרטני בנוגע לבטיחות טיפול תרופתי לפני הריון ובמהלכו , אני ממליצה לפנות למרכזי המידע, המתמחים בנושא : מרכז טרטולוגי בירושלים (02-5082825), הריופון (אסף הרופא- 08-9779309), מרכז מידע תרופתי בבלינסון (03-9376911 ).

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי