מיפוי כליות, בן חודש וחצי עם הרחבת אגן כליה ימין ו

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ילדים

20/07/2016 | 15:03 | מאת: עינת

שלום דר, אשמח לשמוע כיצד מבצעים בדיקת מיפוי כליות לצורך אבחון תפקוד הכלייה לתינוק בגיל חודש וחצי. אורי-יעקב הקטן שלי היום בן חודש נולד עם הרחבת אגן כליה ימין (1.3) שמאל (0.8) כפי שנראה באולטראסאונד בגיל שלושה ימים ושוב לאחר מכן בגיל חודש חשוב לציין שההרחבה נצפתה כבר בסקירת המערכות השנייה במהלך ההריון, ככל הנראה כתוצאה מרפלוקס דרגה 4-5 במערכת השתן הימנית (נערכה בדיקת ציסטוגרפיה בגיל חמישה ימים). דואגת ולא כל כך מצליחה להבין עד הסוף את משמעות הדברים אשמח לשמוע מכם... בריאות טובה לכולם

מיפוי כליות הינו בדיקה שמבוססת על איזוטופ (חומר רדיואקטיבי שפולט קרינה זמן קצוב קצר יחסית)שיחודו בכך שהוא נקלט ע"י הרקמה הכליתית מתוך מחזור הדם. בצורה זו ניתן לראות מהי התרומה של כל כליה לתפקוד הכולל (איזה חלק מה100% ששתי הכליות יחד אמורות לתפקד כל אחת משתתפת) . הבדיקה כרוכה בסך הכל בהרכבת עירוי(אינפוזיה) שדרכה מוזרק האיזוטופ הרדיואקטבי. החלק הפחות נעים הוא שיש צורך במנוחה מוחלטת(חוסר תנועה ) של התינוק על מנת שהמכונה שנמצאת מעליו תקלוט בצורה ברורה וחדה את הקרינה שנפלטת מהכליות לזמן מוגבל מאד. לכן יש מכונים שמבקשים לתת לתינוק סירופ שגורם נמנום קל( זאת לא הרדמה בשום אופן). פרק הזמן שבו הילד חייב לשכב על מיטה מיוחדת שנמצאת מתחת למכונה שקוראת את הקרינה כמתואר לעיל הוא כ20 דקות. כמובן שההורים- אחד מהם- יהיו עם התינוק. מאחר ואת מתארת שידוע כבר שיש רפלוקס בדרגה חמורה לכליה הימנית יש לצפות שכליה זו תהיה עם תפקוד יחסי נמוך יותר. מאחר וקיימים שני סוגי מיפוי כליות לא ברור איזה מיועד התינוק לבצע. יתכן שחושדים שבננוסף לרפלוקס יש גם הצרות של השופכן(דבר יותר נדיר אך בהחלט קורה).

מנהל פורום נפרולוגיה ילדים