מיפוי כליות, קריאטינין מוגבר

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ילדים

12/01/2016 | 15:00 | מאת: סיון

שלום רב! בתי בת 13, בריאה בד"כ, מאז גיל 10 נמצאת במעקב נפרולוג בשל ממצא אקראי של קריאטינין מעט מוגבר (0.8) בבדיקת דם, ללא שום תלונות או תסמינים אחרים. במהלך שנים אלו נעשו מספר בדיקות US (תקינות), איסוף שתן (תקין), ל"ד תקין, קריאטינין היה בתחום הנורמה. במעקב האחרון ב-3/2015: ס"ד תקינה, אוריאה 39.7, קריאטינין 0.74, ח.אורית 5.45, אשלגן 4.8, סידן 9.9, פוספאט 3.8. יחס חלבון לקריאטינין בשתן 0.08, אוסמולריות 724. US כליות: שתי כליות בגודל תקין, הידרונפרוזיס מינימלית דו-צידית, קיבולת 173 סמ"ק עם שארית כ-60 סמ"ק. משקל 54.5, גובה 158, ל"ד 104/70, תפקוד עפ"י שוורץ 117 מ"ל לדקה. במצב כללי מצוין, בטן רכה ללא גושים. בבדיקות דם ב-10-12/2015 קריאטינין שוב היה מעל לנורמה 0.84-0.89. הנורמה בקופ"ח מוגדרת 0.26-0.77 (באתרי אינטרנט שונים הנורמה עבור בני-נוער מוגדרת 0.5-1). בשל כך הומלץ לבצע מיפוי כליות. אינני רוצה לחשוף את בתי לקרינה מיותרת, לכן שאלתי – עד כמה זה נחוץ? האם סטיה מינימלית זאת מהנורמה מחייבת מיפוי? בתודה מראש על תשובתך.

מיפוי יכול להראות את התפקוד של כל כליה בהשוואה למה שמצופה שכל כליה תעבוד כפי שזה נמדד לפי קליטת האיזוטופ הרדיואקטיבי שמוזרק במיפוי. זה נותן אינפורמציה לטווח ארוך לגבי כמה רקמה תפקודית יש בכל כליה. אין לנו דרך להשפיע או לשנות נתונים אלו כך שבכל מקרה אפשר להניח שאולי מדובר ברקמה בכמות נמוכה מהרגיל - זאת במידה והבדיקת דם תישאר בתחום הגבוה של הקראטינין- לפי הערך הקודם שציינת 0.78 התפקוד הכולל נראה תקין. חשוב שהנערה תמנע משימוש בתרופות מקבוצת אדביל או נורופן ובכלל בתרופות או צמחי מרפא למיניהם וגם מעודף מלח וכן להקפיד שהמשקל שלה יהיה מתאים למשקל- לפי המספרים שציינת היא מעט מעל הרצוי. גם הקפדה על תזונה שלא תגזים בצריכת החלבון כמו גם המלח חשובה. לא ציינת את בדיקת השתן כללית. וגם ממדי הכליות במידה ונמדדו באולטראסאונד בצורה מדויקת יכולים לתת מידע די מספק האם כמות הרקמה תקינה או לא. למיפוי הכליות יש יותר משמעות במידה וסבלה מזיהומים בכליות כדי לברר אם נשארו צלקות

13/01/2016 | 10:28 | מאת: סיון

תודה על תשובתך. להלן מספר נתונים שציינת שחסרים: בתי לא לוקחת תרופות בד"כ, במקרה של חום - אקמול. בילדות קיבלה מספר פעמים נורופן במקרים של חום גבוה מאוד. לגבי תזונה - התפריט הממוצע שלה מורכב מ: א.בוקר - 1) קוטג'/ג.לבנה + קרקר/פרחית אורז - ויוגורט/שוקו או 2) קורנפלקס עם חלב בבי"ס - כריך ג.צהובה/פסטרמה/חביתה עם ירקות א.צהריים - מרק ירקות ושניצל/קציצת עוף/הודו עם תוספת + סלט ירקות א. ביניים - תפוח/בננה א.ערב - פסטה/חביתה/בלינצ'ס (לא בשרי) האם יש צורך לשנות משהו בתפריט? בדיקות שתן לכללית ותרבית - היו תקינות לחלוטין במהלך 3 שנות מעקב. פעם אחת היה חלבון בשתן של 10 mg/gl. היא לא סבלה מזיהומים בדרכי השתן והכליות. בדיקות US - אחרונה בוצעה ב-3/2015 באסף הרופא, בו לא צוינו מידות, אלא רק "שתי הכליות בעלות מיקום,גודל ומבנה תקינים, הרחבה מינימלית של מע' מאספת דו-צדדי". בדיקה במכון מור ב-10/2014 (גיל 12): "כליה ימנית - קוטר אורכי 8.4 סמ, כליה שמאלית - 9.1 סמ. בשתיהן - פרנכימה שמורה, הודגמה הרחבה קלה של אגן הכליה והגביעים". אציין, שבתי מתאפקת מהתרוקנות בבי"ס לעיתים קרובות. אודה להמשך תשובתך.

נראה לי יותר מתאים שהמשך ההתיחסות לכל הנתונים תהיה במסגרת פגישה פורמלית

מנהל פורום נפרולוגיה ילדים