הרחבת אגן כליה ימנית אצל תינוק

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ילדים

25/10/2019 | 20:58 | מאת: נויה

שלום, מה יותר חשוב מבחינת בדיקת חומרת הרחבת אגן כליה 1.8 ס״מ אצל תינוק בן 3 חודשים כליה ימנית עם הדיות יתר, חוסר הפרדה קורטקס וסינוס רנלי, קטנה לגיל עם הרחבה קלה עד בינונית של המערכת המאספת (הבדיקה נעשתה בגיל חודש) ציסטוגרפיה או מיפוי? ברשותך יש לי 3 שאלות: 1) איזו בדיקה כדאי לעשות קודם? ציסטוגרפיה או מיפוי? אני מודעת שחייבים לעשות את שניהם אבל על מה כדאי לשים דגש? היינו אצל 3 רופאים וכל אחד אמר משהו אחר. וזה חשוב לי כי אלה בדיקות עם קרינות. 2) במידה ואין רפלוקס , ויש חסימה זה מצריך ניתוח? 3) האם יש סיכוי שההרחבה תקטן מעצמה ותראה סימנים שזה במגמת שיפור כשנעשה שוב אולטרהסאונד?

מצטערת על העיכוב. לא ציינת דבר לגבי הכליה השניה. משערת שהיא תקינה וגם שהתפקוד הכליתי הכללי תקין- לפי בדיקות הדם אבל הכל חייב להיבדק. הרחבה של 1.8 ס"מ היא הרחבה משמעותית בהחלט . חשוב לראות את התמונות של האולטראסאונד כדי להחליט אם יש חשד משמעותי להפרעה בניקוז- חסימה חלקית ולהחליט על צורך במיפוי לגבי ציסטוגרפיה אם הכליה השניה ללא הרחבה ושלפוחית השתן מתרוקנת היטב ואין לראות שופכנים מורחבים ולתינוק לא היו זיהומים בדרכי שתן אין דחיפות בביצוע ציסטוגרפיה לגבי מיפוי כליות כאמור רצוי להתרשם מהתמונות עצמן של הבדיקה ולהחליט אם לבצע כעת את המיפוי או להמתין לאולטראסאונד החוזר סביב גיל 5 חדשים. בהחלט מוכרים מצבים בהם יש ירידה בחומרת ההרחבה עם ההבשלה של תנועתיות השופכנים במידה ומבצעים מיפוי כליות כי ההרחבה מחמירה תוצאות המיפוי שמראות את חומרת ההפרעה לזרימת השתן הן שיקבעו אם יש או אין צורך בהתערבות של אורולוג ילדים

מנהל פורום נפרולוגיה ילדים