התלבטות לגבי ציסטוגרפיה

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ילדים

06/09/2018 | 20:29 | מאת: שרית

שלום רב ד"ר, ביתי בת שנה וחודשיים, היו לה 2 אירועים של דלקות בדרכי השתן שמלווה בחום. אירוע ראשון בגיל חצי שנה עם צמיחה של איקולי בשתן וטופלה בבית ע"י אנטיביוטיקה. אירוע שני בגיל 8 חודשים, תרבית נלקחה לאחר התחלת הטיפול האנטיביוטי ויצאה סטרילית. היא עברה פעמים סונר כליות, הראשון לאחר הדלקת השניה ואלו התוצאות: כליה שמאלית בגודל 6 ס"מ. רוחב אגן הכליה 0.34 ס"מ. כליה ימנית- בגודל 6.1 ס"מ תקינה. ואלו התוצאות של הסונר השני (4 חודשים אחרי) כליה שמאלית: 5.3 ס"מ אגן 3 מ"מ ללא הרחבת גביעים. כליה ימנית: 5.6 ס"מ אגן 6 מ"מ ללא הרחבת גביעים. לפי דברי הנפרולוג מדובר בהרחבת אגנים לא רצינית, אך קיים חשד לריפלוקס של השתן. הומלץ לדון האם לבצע ציסטוגרפיה. היות והבדיקה הזו מאוד מלחיצה אותי והחשיפה לקרינה באזורים אלו, אשמח לדעת האם את חושבת שהכרחי לבצע את הבדיקה או קיימת אלטרנטיבה אחרת? תודה רבה

אמנם הרחבת האגנים בהחלט קלה וחסרת משמעות אבל לאור שני אירועים של זיהום בדרכי שתן עם חום(אם יכ לאברור לי לחלוטין האם הארוע השני בו התרבית היתה שלילית אכן היה זיהום) לפי ההמלצות הקיימות מקובל לבצע ציסטוגרפיה- זו לא בדיקה מסוכנת אלא מדובר בקרינה כי השיקוף ההוא כמו צלום בטן. הסיכון העיקרי הוא זיהום בדרכי שתן אבל אם נותנים אנטיביוטיקה סביב הפעולה של הציסטוגרפיה ומוודאים שהשתן נקי - בדיקת שתן כולל כללית ותרבית תקינה- לא צריכה להיות בעיה בהחלט קיימת אפשרות לחכות ולעשות שיקול דעת חוזר לאור חלוף כבר 6 חדישם מאז הארוע האחרון

07/09/2018 | 14:26 | מאת: שרית

ראשית תודה רבה על המענה המהיר. לגבי האירוע השני אני מחדדת, היה חום ונלקחה תרבית (בשקית אגב), יצאה חיובי אבל לפני תחילת הטיפול האנטיביוטי חזרנו לעשות תרבית נוספת שיצאה נקיה. מדובר בהפרש של כמה ימים ובהם לא קיבלה טיפול אנטיביוטי. כמה זמן מומלץ לחכות עד לקבלת החלטה האם לבצע בסוף את הציסטוגרפיה? מה יהיה המדד אם לבצע או לא? לחכות לראות אם יהיו דלקות שתן נוספות? סונר נוסף? האם בהמתנה הזו יתכן ואני מסכנת את הבת לפגיעה בכליות? למעשה גם נפרולוג וגם אורולוג חושבים שמדובר ברפלוקס של השתן ולכן המליצו לעשות את הבדיקה. תודה רבה

עניתי על שאלה זו לפני יומיים

מנהל פורום נפרולוגיה ילדים