הרטבה בגיל 8

דיון מתוך פורום  הרטבת לילה

07/09/2002 | 01:26 | מאת: טלי

שלום ! אחי בן 8 עדיין מרטיב בלילה (כל לילה בכמות רבה) וגם קצת במשך היום. ההרטבות במשך היום לדעתנו נגרמות בגלל עצלות - חוסר רצון להפסיק את הפעילות אותה הוא עושה וללכת לשירותים.את הרטבות הלילה לעומת זאת הוא אינו מרגיש כלל. נשללו בעבר בעיות פיזיולוגיות ע"י רופא המשפחה. מבחינה פסיכולוגית הוא לא עבר איבחון מקצועי אבל הוא ילד פעיל, נבון, שמח ובעל חברים חברים. לפני שנה ניסינו להשתמש בפעמון שהשפיע בדיוק בשני הלילות הראשונים ולאחר מכן הוא הפסיק להתעורר מהפעמון ועד שהורי או אני היינו מגיעים אליו היה כבר מאוחר מידי. לאחר הפסקה של מספר חודשים רצינו לחזור ולנסות את שיטת הפעמון אבל הילד לא מסכים מכיוון שהוא ישן לא שקט כל הלילה כי הוא מפחד מהרעש של הפעמון (גם שינה בחדר ההורים לא עזרה). ניסינו טיפולים אלטרנטיביים שונים שלא עזרו ליותר מיומיים. חשוב לציין עוד שני דברים: 1. הילד לא נראה מוטרד מידי מכל הסיפור. 2. כבר בהיותו תינוק בן פחות משנה גילינו שהוא יודע לשלוט בשלפוחית השתן שלו. כשהיו מורידים לו את החיתול בדרך לאמבטיה הוא היה עושה פיפי ונהנה מהתגובה המבוהלת שלנו, לאחר שחיסו אותו בחיתול שנית הוא היה מפסיק וממשיך כשהיו מנסים להוריד לו את החיתול שנית. אשמח לשמוע את דעתך ולקבל עצות מה לעשות ? תודה מראש ושנה טובה.

11/09/2002 | 01:53 | מאת: טלי

רציתי להוסיף שברוב המקרים בהם לוקחים אותו לשירותים באמצע הלילה הוא אינו מתעורר/אינו מגיב ומוחזר למיטה למרות שלא התרוקן. בנוסף משתדלים שישתה פחות סמוך לשעת השינה (לא תמיד בהצלחה), אך בארוחת הערב הוא שותה כוס שוקו והבנתי שזהו משקה משתן.

טלי שלום רב, בגילאי 8 7-10% מהילדים עדיין מרטיבים. נהוג להבחין בין הרטבת לילה ראשונית לבין הרטבה משנית. בהרטבה ראשונית מדובר על ילד שמאז ומתמיד מרטיב ללא פרק זמן של 6 חודשים לפחות בו הושג יובש. בהרטבה משנית מדובר במקרים בהם הילד נגמל בשלב מסוים (לפחות ל- 6 חודשים) ולאחר מכן חזר להרטיב. את מציינת כי לא קיימת שליטה על פעילות השלפוחית גם במשך היום, במקביל להרטבת הלילה. הדבר מעלה את החשד כי קיים ליקוי בשלפוחית השתן. לפיכך רצוי לבדוק האם יש בעיה של תכיפות (מספר הטלות שתן ביום גבוה מ 8-7 פעמים) או דחיפות. כדאי לבדוק נפחים של צריכת נוזלים ונפחים של הטלת שתן ועוד. בדיקות אלו יצביעו האם אכן קיימת בעיה בשלפוחית השתן, ובמידה וכן הטיפול המומלץ יהיה מכוון לבעיה זו ויוכל בהחלט לגמול את הילד (קיימות תרופות יעילות לכך) תוך מספר חודשים. אגב, הבדיקות הדרושות לבחינת פעילות השלפוחית הן לא-פולשניות. בדיקות אלו עשויות לכלול בדיקת שתן, צילום אולטרסאונד לשלפוחית, מילוי יומן מעקב בו רושמים את מספר הטלות השתן ביום כמו גם את נפח הנוזלים הנצרך ונפח השתן המוטל ועוד. לגבי הנקודות הנוספות שציינת, ייתכן כי הבעיה אינה מטרידה את הילד אולם בהחלט יתכן כי אינכם מודעים לכך שהבעיה מטרידה אותו וגורמת לו לבושה, תחושות אשם ירידה בדימוי עצמי ועוד. בהקשר זה אציין כי קיים קשר בין הצלחה בטיפול לבין שיתוף פעולה ומוטיבציה גבוהה לגמילה מצד המטופל. מומלץ אם כן לפנות לרופא מומחה לטיפול בבעיה, לאבחון הסיבה לאי-שליטה בשתן ולהתאמת טיפול. בהצלחה

מנהל פורום הרטבת לילה