דיבור אצל פעוט בן שנה וחצי

דיון מתוך פורום  טיפול בהפרעות שפה ודיבור

19/05/2017 | 22:10 | מאת: שירה

בני בן שנה וחצי והוא ילד ראשון. הייתי היום בטיפת חלב והאחות אמרה שבגילו היא מצפה שיאמר כמה מילים כדוגמת: אבא, את זה.... וביקשה שאקח אותו לרופא הילדים שלו לבדיקת התפתחות ולבדיקת שמיעה. בני עדיין לא אומר מילים אלו, אבל אומר הברות כדוגמת: מאמא, נאי נאי, דה דה.... לעומת זאת הוא משחק בכדור רגל בצורה לא רגילה - כאילו נולד להיות שחקן כדורגל. קשה להושיב אותו ולשחק איתו במשחקי השחלות, או לקרוא לו ספר אפילו ספר אינטראקטיבי. הוא אוהב לרוץ . שאלותי הן: 1. האם עלי לדאוג? 2. מנסיונכם, מתי ילד מתחיל לדבר? 3. מה אני כהורה יכולה לעשות בכדי לעזור לו לדבר? תודב רבה

21/05/2017 | 17:35 | מאת: עופי כהן-גל

שירה שלום, התפתחות שפה תקינה הינה רצף של התפתחות ולכן יש לבחון אותו לאורך זמן. רוב הילדים מתחילים לומר מילים ראשונות סביב גיל שנה וצירופי מילים (למשל עוד בננה) בין גיל שנה וחצי לשנתיים. בגילאים הללו רוב הילדים אינם הוגים את המילים בשלמותן אלא משמיטים חלק מן המילה. בגילאים הללו לרוב הילדים מפיקים בסביבות 20-50 מילים (ובזה נכלול גם קולות מייצגים כמו הב הב לכלב, הלו לטלפון ועוד). בנוסף, חשוב לראות שההבנה של הילד טובה ושהוא מבין משפטים פשוטים. לגבי שאלותיך: 1. אין צורך לדאוג אך יש צורך לגלות עירנות. כלומר, לוודא שבנך ממשיך לצבור מילים חדשות מדי שבוע ושההתפתחות אינה נעצרת. לשים לב גם להבנה שלו וליכולות התקשורת הלא מילולית שלו (הצבעה, פרצופים וכו'). חשוב גם להגיע לרופא אף אוזן גרון כדי לוודא שאין לו נוזלים באוזן התיכונה - תופעה מאוד נפוצה בגילאים אלו. 2. כאמור, הרצף הוא גדול. לקראת גיל שנתיים רוב הילדים כבר מצופים להגיד צירופי מילים ומשפטים פשוטים בני שלוש מילים. במידה ולא תראו התקדמות - מומלץ להגיע לאבחון של קלינאית תקשורת בהתפתחות הילד. 3. חשוב לחשוף את בנך לשפה מגוונת, לדבר ברור ולדאוג שיראה את פניך בזמן הדיבור (למשל להחזיק את החפץ שהוא רוצה סמוך לפיך). בנוסף, כדאי לנסות לדפדף יחד בספרים ולהרבות במלל. קחי בחשבון שההתפתחות בגילאים אלו מתרחשת במספר תחומים במקביל ולכן יתכן שהתחום השפתי מתעכב מעט לטובת התחום המוטורי או תחומים נוספים. בהצלחה!

18/07/2017 | 10:56 | מאת: עדן

שלום לך שירה אני נמצאת באותה בעייה האם הבן שלך מתקשר מצביע? מה המייל שלך הייתי שמחה לשוחח עימך תודה

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור