הצטלקות כליה לאחר שנים של השתלה מוצלחת

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

16/09/2018 | 00:21 | מאת: פרטוש

שלום לכולכם אני מבקש לדעת האם למושתל כליה ותיק ויציב מאד מעל 17 שנה , יכולה להופיע בפתאומיות דחיה מהסוג שקורה למושתלים "טריים" של שבועות או חודשים בודדים ? או שאחרי שנים כה רבות , הדחיה בד"כ היא רק דחיה איטית עקב הצטלקות הכליה והפגיעה ממושכת ואיטית בכליה ע"י התרופות נוגדות הדחיה ?

דחייה חריפה יכולה להופיע בכל שלב בחיי השתל. היום יש מקומות בהם עושים ביופסיות יזומות של הכליה המושתלת (לכל המושתלים) גם כאשר התפקוד הכליתי יציב לגמרי . נמצא כי הן מגלות לעיתים תכופות סימנים של דחיות חריפות "שקטות" וסימנים מוקדמים של דחייה כרונית. אם יש החמרה חדה/מואצת בתיפקוד הכלייתי ו/או הופעת פרוטאינוריה שלא הייתה קודם לכן נהוג לבצע ברור על מנת לשלול מגוון סיבות להחמרה בניהן דחייה חריפה (על סוגיה השונים), הופעת מחלה כליתית חדשה או הישנות של ישנה, תרופות (רעילות למשל) , זיהומים ועוד. הברור יכלול כמעט תמיד ביופסיית כליה. כשיש עליה הדרגתית בקראטינין עם פרוטאינוריה העולה באופן הדרגתי ומלווה בהחמרת ל"ד הסיבה השכיחה ביותר היא Chronic allograft nephropathy . לעתים מוצעת ביופסית כליה לאשש אבחנה, ולתת מידע פרוגנוסטי. כמובן שחשוב גם כאן לשלול סיבות אחרות לפגיעה כליתית. מציעה לך להיוועץ עם הנפרולוג המטפל שמכיר אותך - מה הכי סביר אצלך...

מנהלי פורום נפרולוגיה