אגירת מים למטופל דיאליזה ללא כליות

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

19/08/2018 | 00:26 | מאת: לימורשרה

שלום. אבא בן 70. שתי הכליות הוצאו בניתוח. כבר כמעט שנתיים בטיפול דיאליזה. הוא נראה מאד מנופח- האם יכול להיות שבדיאליזה לא מוציאים ממנו מספיק מים והוא נפוח בגלל עודף נוזלים? איך מנטרים בדיאליזה את כמות הנוזלים כך שמצד אחד לא תהיה התייבשות ומצד שני לא יהיה עודף נוזלים? (הערה- לא בכל מכון דיאליזה נערכת שקילה של המטופל כחלק מניטור מאגר הנוזלים) תודה מראש על התשובה

המשקל היבש - המשקל בו המטופל אינו נמצא בעודף נוזלים מחד וללא סימני התייבשות מאידך (ירידת לחץ דם, התכווצויות וכו') - הינו הבסיס של הדיאליזה. תמוה בעיני שלא מתבצעת שקילה של המטופל במכון הדיאליזה, אך אם אכן לא מתבצעת שקילה, חשוב שאביך ישקל מדי בוקר באותו משקל (בבית) כדי להבין כמה עלה במשקל. כעקרון מורידים בדיאליזה את כמות הנוזלים שעלה מטיפול קודם בהתאם לשקילה, אלא אם להערכת הצוות המטפל המטופל נמצא בעודף נוזלים. סימנים מוקדמים יותר הינם יתר לחץ דם. בהמשך יופיעו בצקות וקוצר נשימה. במקרה זה, תתבצע הורדה מעבר למשקל שעלה מדיאליזה קודמת. קשה לומר במדויק כמה, שכן יש מטופלים רגישים יותר מאחרים להורדה גדולה יותר של נוזלים. במקרים אלו, הנטיה להוריד בהדרגה אם אין קוצר נשימה, כלומר 200-300 מ"ל מעבר למה שעלה בכל טיפול. בצורה זו מגיעים כעבור מספר טיפולים באופן הדרגתי למשקל היבש. כדאי שגם אביך ישמור במקביל על כמות הנוזלים הנכנסת לגוף - הפחתת כמות השתיה.

מנהלי פורום נפרולוגיה