השפעת בדיקה עם חומר ניגודי על הכליות

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

16/08/2018 | 21:55 | מאת: עקיבא

במצב של כיליה תקינה אחת וכיליה היפופלסטית תפקוד 20% ביצעתי בדיקת CT עם חומר ניגודי רמת UREA בבדיקה 49 בבדיקה קודמת תוצאה 40 רמת CREATININE בבדיקה 1.4 בבדיקה קודמת תוצאה 1.25 האם יש חשש לפגיעה בכליה התקינה כתוצאה משימוש בחומר הניגוד? ומה עלי לעשות?

חשיפה לחומר ניגוד אכן עלולה לגרום לעלייה בקראטינין אך באופן טיפוסי העלייה היא זמנית בלבד. חשוב להימנע מחשיפה לעוד גורם שעלול להזיק לכליות (שימוש בתרופות מקבוצת NSAIDS – משכחי כאבים למשל, או להפסיק זמנית תרופות מסוג חסם ציר ה ACE/ARBS אם אתה משתמש בהן). מומלץ לחזור על תיפקודי הכליה שבוע לאחר הבדיקה ולראות. כהערת אגב – מטופלים הנמצאים בסיכון לפתח אי ספיקת כליות סביב מתן חומר ניגוד (סוכרתיים, או עם אי ספיקת כליות כרונית) ניתן לתת טיפול "מונע" - אבל הכוונה היא לשעות לפני ואחרי חומר הניגוד ולא בדיעבד.

מנהלי פורום נפרולוגיה