צום מים עם כליות פוליציסטיות

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

04/07/2018 | 14:21 | מאת: רותם

קראתי ושמעתי הרצאות שטוענות שצום מים ממושך יכול להאט, ואף לשפר את גודל הציסטות במחלת כליות פוליציסטיות. במאמר מ 2015 הנושא הודגם בעכברים בצורת הגבלה קלורית, אך לא ראיתי עדויות בבני אדם. האם צום על בסיס מים ותיסוף מעט מלח ומגנזיום, למשך 24 שעות ומעלה, עלול לפגוע בכליות (כיום בתפקוד מלא, לחץ דם מטופל בכדורים ויציב)? האם דווח בעבר על האטת מחלה לאנשים שמבצעים צום לסירוגין או צום ארוך?

אכן יש עבודה שבדקה את הנושא בבעלי חיים. לא מדובר בצום מים ממושך אלא הגבלה קלורית. עם זאת, הנושא לא נבדק בבני אדם ככל הידוע לי. אנו כן יודעים שבעת צום הרמאדן שהינו ממושך אין החמרה בתפקוד כלייתי במטופלים עם כליות פוליציסטיות, אך לא יודעים מה משמעות הצום לאורך זמן. אני לא נוטה להמליץ על שינויי תזונה קיצוניים כל כך, בעיקר בהעדר הוכחות ברורות ליעילותן.

מנהלי פורום נפרולוגיה