הורמונים צמחיים

דיון מתוך פורום  גיל המעבר וטיפול הורמונלי חילופי

01/10/2002 | 18:43 | מאת: שוש

שלום רב הייתי רוצה להבין אחת ולתמיד את ההבדל בין מה שנמכר בחנויות הטבע כתחליפים טבעיים (לא הורמונים), וההורמונים שנמכרים במדבקות. נאמר לי ע"י הרופא שהם מיוצרים גם מצמחים (סויה למשל), אז מה בעצם ההבדל? למה ה"טבעיים" הם ללא הסכנות (והיעילות?) של המדבקות? אני אשמח מאד לקבל תשובה סוף סוף. תודה

01/10/2002 | 23:28 | מאת: ד"ר משה זלוצובר

שוש שלום ותודה על שאלתך. התחליפים הטבעיים הינם חומרים הדומים במבנה הכימי שלהם להורמונים הרגילים המופרשים בגוף הגבר או האשה. רובם ממקור צמחי ולאור המבנה הדומה ישנה גם פעילות דומה אם כי חלשה בהרבה בד"כ. לפיכך, אף תופעות הלוואי הנובעות מהמבנה הכימי חלשות יותר לרוב. ההורמונים "הסינטטיים" במדבקות, ג'ל או כדורים מיוצרים בתעשיית התרופות וזהים או דומים מאד להורמונים הטבעייים בגוף ולכן אף פעילותם הרבה יותר הנובעת מזהות ביוכימית רבה יותר, כמו גם תופעות הלוואי. מענין שחלק מחומרי הגלם לתעשיית התרופות הינו צמחים וכך אף חלק מהתרופות המוגדרות "סינטטיות" הינן צמחיות! תרופה מוגדרת כך באם הוכחה מדעית יעילותה, בניסויים על מתנדבים ולעומת כדורים הנראים זהים ואינם מכילים חומר פעיל כלשהוא (אינבו=פלצבו). העלות כאן יקרה מאד ומגיעה למאות מיליוני דולרים. תוספי מזון=תחליפים טבעיים לא מוגדרים כתרופה אלא תוסף מזון ואינם דורשים לפיכך תהליכי פיתוח וייצור כה מורכבים או הערכת יעילות כלשהיא. אין כאן כמובן השקעה כספית כה גדולה ומכאן, לצד הבטחות שלא עומדות תמיד במבחן המציאות, סיבות לשיגשוג חברות אלו. "באישור משרד הבריאות פירושו" שאין כאן רעלנים ידועים אך אין הבטחת יעילות כלשהיא. היום דרך אגב מתגבשת במשרד הבריאות יוזמה לשינוי המצב כך שתהיה איזו חובת הוכחת יעילות למוצר אחרת יכתב רק שאינו מזיק. ישנן דוגמאות לחומרים טבעיים שנמצאו מאד מזיקים אם כי בהחלט ישנם חומרים שהרושם הוא שהם אכן יעילים במידה זאת או אחרת וישנם אף כאלו שבוצעו לגביהם אפילו מחקרים רפואיים לא מעטים, כגון פיטואסטרוגנים ("אסטרוגנים ממקור צמחי"). בברכת רפואה שלמה דר' זלוצובר

מנהל פורום גיל המעבר וטיפול הורמונלי חילופי