שאלות בנוגע לקרוהן לפרויקט

דיון מתוך פורום  צליאק וקרוהן

25/01/2018 | 13:27 | מאת: הדר שאול

שלום רב, אני תלמידה בכיתה י"ב בתיכון "אלדד" נתניה. במסגרת מגמת מדעי הבריאות בה אני לומדת, עליי לעשות פרויקט בהיקף של 5 יחידות על מחלה כרונית מסוימת. בפרויקט אנו חוקרים את המחלה, מראיינים מטופלים החולים במחלה, משווים ביניהם ובין היתר עלינו לראיין רופא מומחה בתחום. אני והשותפות שלי בחרנו לעשות את הפרויקט על מחלת הקרוהן. לכן נשמח מאוד אם תוכלו לענות לנו על מספר שאלות (אפילו על חלק מהשאלות): 1. מהי שכיחות המחלה אצל מטופליך, בארץ ובעולם? 2. מהם גורמי הסיכון הנפוצים ביותר בארץ למחלה זו? האם קיימים גורמים מאפיינים לארץ? 3. ישנם דרכי אבחון חדישים למחלה? 4. ישנם דרכי טיפול חדישים למחלה? |5. ישנם מחקרים או ניסויים קליניים אחרונים שנערכו בנושא המחלה? 6. מהם השיקולים המנחים אותך בבחירת הטיפול המתאים לחולה מסוים? 7. אילו תרופות נכנסו לסל התרופות למחלת הקרוהן ? 8. מהי הפרוגנוזה של חולים במחלה ובמה היא תלויה? 9. מהן המלצותיך בבניית תוכנית מניעה מתאימה למחלה? 10. האם קיים הבדל ובמה הוא מתבטא בין מרכז הארץ לפריפריה בנושא אבחון וטיפול במחלה? נודה מאוד על שיתוף הפעולה...

26/01/2018 | 08:54 | מאת: רן-חולה קרוהן

בתור חולה במחלה אני לא בטוח כמה כדאי לך לחכור את הקרוהן ספציפית כיוון שקיום עדיין לא ממש יודעים עליה מספיק לא יודעים מה גוקם לה רק יודעים שיש קשר סביבתי וגנטי לפי מה שאני יודע אני יענה לך 1 ישראל במקום הראשון מבחינת יחס חולים לאוכלוסיה מספר משוער של 30 או 40 אלף חולים ישנם בארץ כחולי קרוהן וקוליטיס ושכיחותה של המחלה עולה במקומות כאשר ישנו יותר תיעוש(לדוגמא באפריקה אחוז החולים נמוך יות משמעותית) 2 לא ממש ידוע ידוע שהיא נפוצה יותר במקומות מתועשים וכן קיים קשר גנטי 3 דכי האיבחון הם בדיקות דם כשאר בודקים נוגדני ASCA לקרוהן ו- ANCA לקוליטיס כמובן שיש עוד דברים שניתן להיעזר בהן בבדיקות דם כמו ברזל והומוגלובין לאמניה וכו ניתן גם לעשות צילומי סיטי וmre אשר יכולים לעזור בהתחלה במידה ולא נמצא ממצא משמעותי בבדיקות הדם אך לבסוך הבדיקה הכי חשובה היא קולונוסקופיה והביופסיה אשר הכי חשובה בקביעה, (שמעתי שיש סריקה חדשה לצילום הבטן) 4 כן כיום נכנסו מספר רב של תרופות ביולוגיות אשר אמורות להידמות לנוגדנים שתוקפים את מערכת העיכול ובכך למנוע ייצור נוגדנים חדש (אם אני לא טועה שהו תיפקודם) 5 זאת אחת המחלות הכי נחקרות כיום כיוון שלא יודעים עליה הרבה כמו למה היא נגמרת ואיך ניתן להיתרפא ממנה. 6 אני יכול להגיד לך מה התהליך שעוברים רוב המטופלים- תחילה לוקחים סטרואידים להרגעת הדלקת ולאחר זה ניתנים לרוב התרופות הביולוגיות או גראס רפואי בסופו של דבר זה תמיד תלוי חולה אבל כמעט כולם בהתחלה לוקחים סטרואידים ואם כל זה לא עוזר ניתוח זאת אופציה שמשתמשים בה לא מעט 7 לפי מה שאני יודע מחלת הקרוהן נכסה לרשימת המחלות שבסל לכן הרבה מהן התרופות בסל 8 כרגע אין אופציה לריפוי מלא מן המחלה המטרה של רוב החולים להגיעה למצב של פרהסיה שהמחלה לא בהתפרצות 9 זה מאוד אינדיבידואלי בחולה יש כאלה תזונה מאוד תעזור יש כאלה שיקחו זריקה של תרופה ביולוגית כל תקופה מסויימת יש כאלה שתמציות צמחים יעזרו להם ויש כאלה שיזדקקו לגראס רפואי וכאלה שטיפול פסיכולוגי עוזר להם כל חולה שונה מאוד מאחר. 10 האמת שאני לא יודע אבל אני מעריך שהפריפריה פחות מתועשת מן המרכז ולכן יש סיכוי טוב ששם המחלה פחות נפוצה מקווה שעזרתי לפי מה שאני יודע

שלום לך, התשובות מאד ארוכות ואינן מתאימות לפורום זה. תוכלי לפנות למכון גסטרו ולתאם פגישה, נשמח לעזור.

מנהלי פורום צליאק וקרוהן