האם נדרש שינוי תרופתי, או שמדובר במבנה אישיותי?

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

24/09/2020 | 11:04 | מאת: שלומי

שלום רב. אני סובל מתסמינים של דיכאון, חרדה, דימוי עצמי/תחושת ערך עצמי לא יציבה, ודפוסים של המנעות שמתלווים לכל אלה. באבחון פסיכודיאגנוסטי שעשיתי, לפני כשנתיים, אובחנתי כבעל ארגון אישיות גבולי, בוחן ושיפוט מציאות תקין, פגיעה נרקסיסטית קשה, ורמות אובדנות גבוהות. בגזרה הקוגניטיבית היו פערים גדולים מאוד (40 נקודות!) בין האינטליגנציה המילולית לביצועית,. 147 מילולי, 109 ביצועי, 133 כללי. פער שהוסבר באבחון כנובע מירידה במהירות העיבוד, שמוסברת בגלל רמות גבוהות של דיכאון. אני מטופל בלוסטרל 250 מ"ג, ובשנה האחרונה גם באביליפיי 10 מ"ג, שנועד לתת חיזוק גבי ללוסטרל. ללוסטרל השפעה חזקה ומיטיבה עליי, ובלעדיו, אני לא באמת מסוגל לתפקד, וסובל מחרדות קשות, ונהיה מופנם הרבה יותר. לגביי האביליפיי, קשה לי לדעת עד כמה הוא עובד. אני משער שיש לו אפקט, גם אם קטן הרבה מהלוסטרל. אני מבקר אצל פסיכיאטר אחת לחודש וחצי חודשיים, והוא מנסה להסביר לי שאני בסך הכל מתפקד, יציב, ושאין סיבה לשנות כדורים, או לעשות שינויים. אני מתקשה מאוד לקבל את הטענה הזאת, כי אני סובל. אני לא מרגיש שאני באמת במיטבי. אני מרגיש שאני צל של מי שאני, ושל מי שאני יכול להיות. יש לי הרבה קשיים, ואני מרגיש שאני רחוק מאוד מלהיות במקום שבו אני מאושר ומתפקד. לפעמים זה מגיע למצב שאני חושב על לפגוע בעצמי/לזייף פגיעה כזו או אחרת בעצמי/ליצור איזשהי נורה אדומה שפשוט תבהיר כמה אני צריך שינוי, וכמה כאב ותסכול יש בחוויה שלי, גם אם אני מסוגל להיות שנון, חד, אינטגרטיבי לעתים, ומתפקד ברמה בסיסית. אני לא מסוגל לשחרר מהמחשבה שאולי יש כדור כלשהו שיוכל לעזור לי יותר. הכדורים שניסיתי עד כה, הם בעיקר ssri שונים, בשילוב עם אנטי פסיכוטיים כאלה ואחרים. רובם המוחלט של הכדורים שניסיתי, היו חסרי השפעה, יגרמו לתופעות לוואי. לוסטרל זה הכדור הראשון שבגלל נתן לי תקווה, ואת היכולת לתפקד ברמה בסיסית. לא ניסיתי מעולם כדורים ממשפחת הMao, טריציקליים, וSNRI . אני מודע לכך שאני הדיוט, ואני רחוק מלהיות פסיכיאטר. אבל אני פשוט לא מבין את הזהירות המוגזמת שבלא לנסות אפילו כדור עם מנגנון פעולה קצת אחר, שאולי יוכל לעשות את ההבדל. לא יעבוד, אז לא יעבוד. אז אחרי שהייתי מאוד יסודי, ופירטתי הרבה, אנסח את השאלה הקונקרטית: האם יכול להיות שאני פשוט אוכל סרטים? שהבעיה שלי היא שאני מתעסק יותר מדי במה לא בסדר בחיים שלי, ובעצם שום כדור לא יעזור לי? שמדובר בנטייה אישיתיות שאני צריך להתמודד איתה, או יותר נכון, אין לי ברירה, וזו הדרך היחידה לטפל בכאב?

לקריאה נוספת והעמקה
24/09/2020 | 12:08 | מאת: מני

הייתי ממליץ לבקש חוות דעת מרופא נוסף. יתכן מאוד שמצבך אכן תלוי בשינוי תרופתי. זה נשמע שאתה באמת לא מרגיש מספיק טוב, על אף שהלוסטרל משיג אצלך איזשהו התייצבות.. (באם אתה מטופל במרפאה קהילתית, אזי בשביל לקבל חוות דעת נוספת יש לפנות לרופא פרטי, אך זה עצמו יכול להיעשות בסבסוד הקופה שלך, למשל: במקום לשלם 1000 על הביקור, תשלם 400 בלבד וכדומה. יש בכל קופה באתר שלהם - רשימת רופאים שבמימון הקופה. בדרך כלל הרבה רופאים פרטיים ממומנים על ידי קופה מסויימת, ד״ר אחד בכללית, שני במכבי וכו׳. לכל קופה כמובן יש סבסוד משלה, ותלוי גם איזה כרטיס קופת חולים יש לך. אפשר למצוא את כל המידע באתרי הקופות. רק שים לב שההחזר אינו מראש, אלא צריך לבקש אותו מהקופה ומתקבל תוך פרק זמן קצר, עוד באותו חודש בדרך כלל). יותר מזה לא אענה לך, מאחר ואיני רופא.. תרגיש טוב!

גם אם סימפטומים נובעים מה׳אישיות׳ הם עשויים להגיב לטיפול תרופתי! רק שזה לוקח זמן ונדרשת סבלנות! בהצלחה!

מנהל פורום פסיכיאטריה