השפעת הליתיום על הכליות

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

27/04/2020 | 20:40 | מאת: יוכי

שלום רב אני נוטלת ליתיום וכן תרופה הומפתית שמשולב בה היפרקום... בעבר היתה התוצאה 0.70 ולאחר לקיחת הומפתי עלה ל 0.80 - האם תוצאה זו 0.80 מסוכן לכליות למרות שכל הבדיקות היו תקינות - אני חוששת מפגיעה בכליות. האם לפי הרמה יודעים האם יש פגיעה בכליות תודה יוכי

30/04/2020 | 07:25 | מאת: מני

לא כתבת איזה סוג של בדיקה היתה 0.80. באם התכוונת לקריאטינין, שערכים גבוהים מהנורמה מורים לפעמים על בעיה בתפקוד הכליות, אז 0.80 זה בסדר גמור: הערכים התקינים זה בין 0.67 ל1.17. באם התכוונת שהליתיום רמתו בדם הוא 0.80 [-ולא ממש ידוע לי אם התרופה הנוספת מהיפרקום, שככל הנראה התכוונת ל״רמוטיב״ (אני צודק?), היא זאת שהעלתה את רמת הליתיום שלך בדם, או שפשוט הרמה עלתה עם לקיחת כדורי ליתיום נוספים. זאת שאלה לרופא, ואיני רופא. את התשובה שאני כותב לך כעת אני לוקח מהתיק הרפואי שלי(בעבר נטלתי ליתיום), שם כתוב בתוצאות הבדיקות שלי את הערכים התקינים בכל בדיקה.בכל מקרה-] , גם בזה הערך תקין ביותר: הערך התקין (הטיפולי) שאינו פוגע בתפקוד הכליות (ואינו גורם בדרך כלל להרעלת ליתיום, שתופעות הלוואי שלו מגוונות) זה (מ0.6) עד 1.2, ושלך זה 0.8 כך שהטווח אצלך הוא מצויין ואינו פוגע כלל בתפקוד הכליות. רק ערכים הגבוהים מ1.2, יכולים לפגוע בתפקוד הכליות. מקווה שעזרתי לך. בהצלחה 👍

30/04/2020 | 07:41 | מאת: מני

דרך אגב, לפי רמת הליתיום בדם אי אפשר לוודאות באופן מוחלט שאין פגיעה בכליות, את זה יודעים אם מכלול הבדיקות הקשורות עם הכליות (כמו למשל הקריאטינין (שציינתי למעלה) והurea. אלו השתיים שידועות לי, יתכן שיש עוד ואני לא יודע..) יצאו טובות, ורק אם כולם יצאו טובות אז בדרך כלל אין סיבה לדאגה. שוב, איני רופא ואיני יודע אם בדיקות דם מספיקות בשביל זה, לעיתים צריך לעבור בדיקות נוספות (למשל:שתן, או צילומי כליה) אך איני יודע ואיני מבין בזה מתי צריך לעבור כל בדיקה וזה נתון להחלטתו המקצועית של הרופא שלך, ואם יש לך שאלות (למשל בנוגע ל-האם בטוח שהכליות בסדר) אז כדאי שתתייעץ עם הרופא שלך שכבר מכיר את ההיסטורייה הרפואית שלך, ולפחות יסתכל בתיק שלך ויראה אם יש חשש לגביך. איני יודע אם הפורום יכול לספק לך מענה, ואולי הדוקטור כן יענה לך על כך. בכל אופן, רשמתי לך בשתי ההודעות שלי מה שידוע לי,בוודאות, אודות תפקודי כליה עקב נטילת ליתיום, והשאר כדאי אכן להתייעץ עם רופאים. רק באתי לתת מענה ראשון עד שהדוקטור בפורום יענה. בהצלחה!

30/04/2020 | 07:49 | מאת: מני

עוד אציין, בנוגע ל-האם גם ערך תקין וטיפולי של ליתיום יכול לפגוע בכליות- שהתשובה על כך היא שאכן כן אך לא באופן ישיר: 0.80 רמת ליתיום בדם לא פוגע בתפקוד הכליות אך יכול לגרום לשתיית יתר והשתנת יתר (שכתוצאה, לפעמים (אך לא תמיד) משתיית יתר) ופעילות היתר של הכלייה כתוצאה מכך יכולה לפעמים, בעקיפין, לגרום לבעיה בתפקוד הכליות. אך אם אין לך השתנת יתר כתוצאה מהליתיום, ואתה נזהר מלשתות יותר מידי (למרות ה״צמאון״ כביכול שליתיום גורם), והקריאטינין והאוראה תקינים לחלוטין, אין סיבה לדאגה. כך אני חושב, והדוקטור יתקן אותי אם צריך.

16/05/2020 | 18:33 | מאת: ד"ר יעקב חרמון

התשובות של מני מקובלות עלי. חשוב לבדוק רמות ליטיום,תיפקודי כליה ותיפקודי תריס! התרופה מצוינת! בהצלחה!

מנהל פורום פסיכיאטריה